|

Teknolojide işbirliği yapalım

Malta, teknolojide Türk yatırımcılarla beraber hareket etmek istiyor. Farklı sektörlerde işbirliği fırsatlarına dikkat çeken Maltalı Bakan Carmelo Abela, “İlgili konuda hukuki düzenleme yapan ilk ülkeyiz. Bu, Türkiye ile birlikte keşfedebileceğimiz bir alan” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 27/01/2019 Sunday
Güncelleme: 01:54 - 27/01/2019 Sunday
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

2004 yılında Avrupa Birliği'ne (AB) üye olan ve Akdeniz havzasında öne çıkan Malta, özellikle teknoloji alanında Türkiye ile birlikte hareket etmek istiyor. Finansal hizmetler, oyun endüstrisi ve blokzincir teknolojisi gibi stratejik sektörlerde birlikte çalışılabileceği çağrısını yapan Malta Dışişleri ve Ticaret Geliştirme Bakanı Carmelo Abela, Blokzincir ve ilgili sektörler konusunda yasal düzenlemeler yaptık. Hukuki düzenleme yapan ilk ülkeyiz. Bu da bize diğerlerine kıyasla rekabet üstünlüğü sağlıyor. Bu bizim Türkiye ile birlikte keşfedebileceğimiz bir alan" değerlendirmesinde bulundu.


TURİZM ÖNEMLİ YATIRIM ALANI

Hali hazırda iş birliği yapılan altyapı alanında da yeni fırsatlar olduğunu dile getiren Abela, "Turizm de diğer bir sektör. Bence şu an sahip olduğumuz iyi iletişim sayesinde turizm sektöründeki iş birliğimizi artırabiliriz. Şu an bir artış görüyoruz. Türkiye bir tatil bölgesi ancak Malta'nın Türkiye hakkında daha fazla bilgiye sahip olması gerekiyor" ifadesini kullandı. Bakan Carmelo Abela, Türkiye’nin Malta’ya direkt yatırımlarının Malta’nın Türkiye’ye direkt yatırımlarına kıyasla daha fazla olmasına ilişkin “Bunun artacağını düşünüyoruz, bu daha da yüksek olabilir” dedi.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR TİCARET

Abela, Malta ile Türkiye arasında 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hedefine de değindi. Daha önce iki ülkenin bu rakama ulaştığını anımsatan Abela, "Fakat, bazı sebeplerden dolayı, bu rakam düştü. Bu ölçütü gerçekleştirmemiz ve bu seviyelere ulaşmamız için birbirimizden uzak kalmamalıyız. Bir araya gelmemiz imkanları görmemiz ve bu düşüşün sebebini tartışmamız açısından önemli."

  • Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyoruz
  • Bakan Abela, Türkiye’nin Malta’ya direkt yatırımlarının Malta’nın Türkiye’ye olan direkt yatırımlarına kıyasla daha fazla olmasına ilişkin ise “Bunun artacağını düşünüyoruz, bu daha da yüksek olabilir. Bu gibi toplantılar (DEİK Türkiye-Malta İş Konseyi Toplantısı) bence bizim güçlü taraflarımızı bilmemiz için bize muhteşem bir seçenek sunuyor” dedi. Türkiye’nin Malta’ya kıyasla daha fazla yatırım yapıyor olmasının kendilerini şaşırtmadığını dile getiren Abela, “Yatırımın kalitesi de bizim için önemli” dedi. Bakan Abela, Türkiye Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine ilişkin ise “Politik açıdan bakarsak, bir ülke ve insanlar AB’ye üye olmak istiyorsa biz bunu destekliyoruz. Türkiye şimdiye kadar bu ülkelerden birisi. AB’ye üye olmak isteyen her ülke için geçerli olan bir süreç var. Biz de 2004 öncesi bu süreçten geçtik. Türkiye’nin AB’ye katılmak istemesini destekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
#Malta
#Carmelo Abela
#Yatırım
#İşbirliği
5 years ago