|

Teknolojinin 50 başkenti

Türkiye’nin ilk uluslararası ekonomi politik dergisi Derin Ekonomi’nin yeni sayısı yine dopdolu. Derginin Aralık 2018 sayısının kapak dosyası ‘Teknolojinin 50 Başkenti’ başlığını taşıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 2/12/2018 Pazar
Güncelleme: 00:34 - 2/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Derin Ekonomi’nin yeni sayısı yine dopdolu.
Derin Ekonomi’nin yeni sayısı yine dopdolu.

Birleşmiş Milletler’in son tahminine göre, 2030 yılına kadar dünya nüfusunun yüzde 66’sını oluşturacak 5 milyar insan şehirlerde yaşayacak. Bu oran 2050’de yüzde 75’e çıkacak. İnsanoğlu uzun tarihi boyunca hiç olmadığı kadar büyük bir yoğunlukla kentsel alanlara yığılırken, bu konuda en büyük cazibe unsurlarından biri, yüksek teknoloji ve bu teknolojinin öncülük ettiği yeni ekonomi. Yüksek teknoloji ve yeni iş alanları deyince, farklı kıtalara yayılmış bazı şehirler, diğerlerine göre biraz daha öne çıkıyor. Geleceğin iş ve yaşam biçimlerini inşa eden kentleri tanımak, yeni girişim fırsatları için de ufuk açıyor. Aralık 2018 tarihli Derin Ekonomi’nin kapağına taşıdığı ‘Teknolojinin 50 Başkenti’ başlıklı kapsamlı dosyada, global ekonominin gidişatına yön veren şehirler ayrıntılı bir şekilde inceleniyor.

DÜNYA YAVAŞLARKEN ABD NASIL BÜYÜYEBİLİYOR?

Küresel ekonomiye ilişkin pek çok gösterge, ekonominin dünya çapında bir yavaşlamaya, hatta durgunluğa doğru gittiğine işaret ediyor. Bunun en somut delillerinden biri, global üretimdeki düşüşe paralel olarak enerji talebinin gerilemesi ve sonuçta petrol fiyatlarının keskin bir şekilde düşmesi. Tüm küre resesyon ihtimalini satın alırken, ABD ekonomisi peş peşe çeyreklerde hızlı büyümesini sürdürüyor. Bu büyümenin ardındaki dinamikler neler? Dünya ekonomisi daralırken bu performans ne kadar sürdürülebilir? Derin Ekonomi, tüm dünya yavaşlarken ABD’nin nasıl büyüdüğünü tüm yönleriyle analiz ediyor.

AVRUPA ORDUSU TARTIŞMASI: ATLANTİK’TE ÇATLAK BÜYÜYOR

ABD Başkanı Trump’ın başa geçmesiyle daha görünür hale gelen ABD-Avrupa çatlağı, büyük bir kırılmaya doğru gidiyor gibi görünüyor. Fransa lideri Emmanuel Macron’un dile getirdiği ‘Avrupa Ordusu’ kurma fikri, bu kırılmanın işaret fişeği olabilir. ABD tarafından sadece NATO bütçesiyle ilgili bir sorun olarak gösterilen çatlak, Avrupa açısından çok daha derin köklere sahip. Avrupa Ordusu tartışması, Atlantik'te kopuşun başlangıcı mı? Ayrıntılar Derin Ekonomi sayfalarında…Derin Ekonomi’de ayrıca uzun şansölyelik kariyerinin son devresine giren Angela Merkel sonrası Almanya ve Avrupa’nın geleceğine ilişkin ihtimallere yer veriliyor.

#Derin Ekonomi
#Teknoloji
5 yıl önce