|

Telekulak ve hackere karşı milli kripto

ASELSAN, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Mekansal Adres Kayıt Sistemine dinlenme ve değiştirilmelere karşı milli kripto cihazlarla korunma sağlayacak

Yeni Şafak
11:36 - 6/01/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:50 - 6/01/2016 Çarşamba
AA

ASELSAN, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Mekansal Adres Kayıt Sistemini (MAKS), dinlenme ve değiştirilmelere karşı milli kripto cihazlarla koruyacak.



ASELSAN ve İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında MAKS Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi kapsamında, yaklaşık 373 milyon liralık sözleşme imzalandı.



Proje kapsamında ülke çapında adres verisi mekansal konum bilgisi ile beraber toplanacak, raporlanacak ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından, ihtiyacı olan tüm kamu kurumları ile resmi bilgi niteliğinde paylaşılacak.



MAKS Veri Üretimi ve Yaygınlaştırma Projesi'nde konum bilgisi tabanlı yeni uygulamalar ve entegrasyonlar geliştirilecek, ayrıca ülke bütününde mekansal adres verisi toplama işi yürütülecek. Yazılım ve donanım bileşenleri içeren bir yaygınlaştırma sistemi kurulacak, veri toplama, düzenleme, kontrol, entegrasyon, danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilecek. Sistemdeki mevcut yazılım modülleri üzerinde de geliştirmeler ve güncellemeler yapılacak.



Proje kapsamında bir araya getirilecek verinin kritikliği, bu verinin donanımsal olarak korunması ihtiyacını da beraberinde getirdi. Bu ihtiyaca cevap vermek amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Veri Merkezi ve İş Sürekliliği Merkezi arasında verinin dinlenmeye ve değiştirilmeye karşı milli kripto cihazlarla korunması sağlanacak.



Ülke çapında veri toplama faaliyeti iller bazında yapılacak. Faaliyeti tamamlanan illere ait veriler anında MAKS sistemine aktarılacak, o ilin verisinin hali hazırda mevcut olan metin içerikli Adres Kayıt Sistemi (AKS) yerine MAKS üzerinden servis edilecek.



Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak MAKS Projesi'nin hedefleri şöyle:



- Ülke genelindeki tüm adres bileşenlerinin metinsel olarak üzerinde yönetildiği AKS'ye mekansal bir boyut kazandırılarak daha etkin ve fonksiyonel bir MAKS oluşturulacak.



- Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı "kent bilgi sistemlerine" sahip yetkili idarelerin, ikinci bir manuel veri girişine ihtiyaç duymaksızın, sistemlerin entegrasyonu ile MAKS'yi güncel tutmalarına olanak sağlayacak servisler hazırlanacak.



- Birçok kurum ve kuruluş tarafından ihtiyaç duyulan adres verisinin, MAKS üzerinden mevcut standartlara uygun şekilde, kurumlarca sağlanan hizmetlerin daha etkin ve doğru sunulmasını sağlayacak mekansal veri paylaşımı ve paylaşılan verilerin sürekli güncelliğini sağlayacak veri güncelleme altyapısı oluşturulacak.



- AKS bünyesinde yetkili idarelerce düzenlenmekte olan yapı belgelerinin, MAKS ve yapı belgeleri süreci içerisinde yer alan ilgili kurumların sistemleri ile entegre edilerek daha etkin, hızlı, verimli ve hatasız bir şekilde düzenlenmesine olanak sağlanacak.



- Vatandaşların, adres bileşenleri ve yapı belgeleri ile ilgili süreçlere daha hızlı ve doğru erişebilmeleri ve adrese dayalı hizmetlerde şeffaflığın sağlanmasına yönelik altyapı kurulacak.

#ASELSAN
#Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü
#Mekansal Adres Kayıt Sistemi
#Adres Kayıt Sistemi
8 yıl önce