|

Temiz enerji teşvik bekliyor

Temiz enerji sektörü devletten teşvik bekliyor. Türkiye Jeotermal Derneği Genel Başkanı Orhan Mertoğlu, Jeotermal elektrik kullanımında devlet teşviğinin 15 dolara yükseltilmesini talep etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/01/2016 пятница
Güncelleme: 01:00 - 15/01/2016 пятница
Yeni Şafak

Türkiye'deki jeotermal kaynak potansiyelini değerlendiren Türkiye Jeotermal Derneği Genel Başkanı Orhan Mertoğlu, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşması ve dışa bağımlılığın azaltılmasında bu kaynağın önemine dikkati çekti. Mertoğlu, jeotermal kaynakların elektrik enerjisi üretimi ve şehir ısıtma soğutma gibi amaçlar için kullanılmasının dışında, kimyasal madde üretimi, balık yetiştiriciliği, seracılık, kaplıca ve sağlık açısından da fayda sağladığını vurgulayarak, “Bu kaynak daha fazla değerlendirilmeli, jeotermal kaynak olarak bütün enerji pastasının yüzde 30'una kadar talibiz” diye konuştu.



MEVCUT TEŞVİKLER 2020'DE BİTİYOR


Devlet garantisi 10,5 sent üzerinden yapılan jeotermalden elektrik üretiminde alım süresinin 10 yıl olduğunu hatırlatan Mertoğlu, şöyle devam etti:“Jeotermalde kaynak potansiyeli çok yüksek. Teknik potansiyelden ekonomik potansiyele geçişte teşvik unsurlarının önemi artıyor. Türkiye'nin daha fazla jeotermal kullanması için jeotermal elektrik kullanımında devlet teşviğinin kilovatsaat başına 10,5 dolar sentten 15 sente yükseltilmesini, jeotermal ısınmada ise yatırımın yüzde 25'inin devlet tarafından hibe olarak verilmesini talep ediyoruz. Çünkü, bir jeotermal santral için sahaya girecek olan şirketin arama yapması, santral kurması en erken 5 sene. Yatırımcı için bu alım garantisinin devamlılığı çok önemli, yeni yatırım ve yeni aramalar mevcut teşviklerin 2020'de bitecek olması nedeniyle yavaşladı. Şu anda hükümetin hemen 2020 yılında sona erecek olan jeotermal teşvikinin 10 yıl daha uzatılacağını ve alım garantisinin AB ülkelerinde olduğu gibi 20 yıl olacağını açıklaması lazım ki yatırımcılar saha arasınlar, bulsunlar ve yatırıma girsinler.”


#Türkiye Jeotermal Derneği
#Orhan Mertoğlu
#Jeotermal Derneği
8 лет назад