|

Ticari kontratta Türkiye başarısı

Türkiye’nin Afrika’daki rolü artıyor. Kıtadaki diplomatik temsilcilik sayısını 12’den 41’e çıkaran Türkiye’nin aktif rolü, ticarete yansıyor. Türk şirketleri; Afrika’da gerçekleştirilen kontratların değeri açısından Çinli şirketlerden sonra ikinci sıraya yükseldi.

Murat Palavar
04:00 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 01:26 - 7/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye’nin aktif rolü, ticarete yansıyor.
Türkiye’nin aktif rolü, ticarete yansıyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Atlantik Konseyi işbirliği ile “Türkiye’nin Afrika’daki Yatırım Fırsatları” paneli düzenlendi. Dün İstanbul’da gerçekleştirilen panelde; Afrika Merkezi Atlantik Konseyi Araştırma ve Bölgesel Girişimler Başkan Yardımcısı ve Direktörü Dr. J. Peter Pham, Atlantik Konseyi Türkiye Ofisi İcra Direktörü Defne Sadıklar Arslan, Limak Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir ve DEİK/ Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Fatih Volkan Kazova konuştu.


2009'DAN İTİBAREN TÜRKİYE AFRİKA'DA AKTİF ROL ÜSTLENİYOR

Atlantik Konseyi Türkiye Ofisi İcra Direktörü Defne Sadıklar Arslan, Türkiye'nin Afrika'nın aktif rol oynadığını söyledi. Türkiye'nin Afrika’nın gelişiminde başta gelen oyunculardan biri olmak üzere hızlı bir şekilde ilerlediğini kaydeden Arslan, “2009 yılından bu yana Afrika’daki Türkiye diplomatik temsilciliklerinin sayısı 12’den 41’e çıktı. 2013 yılından bu yana karşılıklı ticaret hacmi 17,5 milyar dolara ulaşırken Türkiye’nin Afrika’daki toplam yatırımları yaklaşık 6 milyar doları buldu” dedi.


SON 5 YILDA KONTRATLARDA TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

Geçtiğimiz 5 yıldır, Türk şirketlerinin Afrika’da gerçekleştirilen kontratların değeri açısından Çinli şirketlerden sonra ikinci sırada geldiğini kaydeden Arslan, “Türk şirketlerinin bölgedeki deneyimi Amerikan sermayesi ile buluştuğunda karşılıklı köprüleri güçlendirirken Afrika’daki önemli altyapı açığıyla baş etme açısından da büyük bir fırsat sunuyor” diye konuştu.

DEİK/ Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Fatih Volkan Kazova ise 2003 yılında başlayan Türkiye - Afrika açılımının 15’inci yılını tamamladığını söyledi. Kazova, 2003’te 5,5 milyar dolar olan Türkiye-Afrika arasındaki ticaret hacminin yaklaşık dört katına çıkarak 2017 yılı itibarıyla 20,6 milyar dolara ulaştığını belirtti. Türkiye’nin Afrika'daki doğrudan yatırımının 7 milyar dolara ulaştığını kaydeden Kazova, yatırımlar ile 79 bin istihdama ulaşıldığını kaydetti.

  • Afrİka’da sabır gerek
  • Panelde konuşan Mubadala Infrastruture Partners Yatırım Direktörü Kemi Abdul, Afrika’da yatırım için yerel ağın kurulmasının önemine dikkat çekti. Abdul, “Sabırlı oymak gerekiyor. 10 kez gidiyorsunuz. Belki aynı cümleleri kullanıyorsunuz. Kahve için gidebiliyorsunuz Yerel olarak güçlü olmanız gerekiyor. Yerel olduğunuz zaman yerel bir şirket gibi hareket edebiliyorsunuz. Bölgede iş anlamında diğer etkili faktör iyi proje geliştirebilmektir. İyi proje ile giderseniz size yardımcı oluyorlar” dedi.
#Türkiye
#Afrika
#Ticaret
#Fatih Volkan Kazova
6 yıl önce