|

Tire "sütün başkenti" olma yolunda

Günlük ortalama 3 bin 500 ton sütün üretildiği Küçük Menderes Havzası'nda yapılan yatırımlarla süt işleme tesisi sayısı 9'a ulaştı.

Yeni Şafak
11:17 - 11/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 11:38 - 11/11/2017 Cumartesi
AA
Tire artık süt hayvancılığı ve endüstrisinin başkenti olarak adlandırılıyor.
Tire artık süt hayvancılığı ve endüstrisinin başkenti olarak adlandırılıyor.

Küçük Menderes Havzası'ndaki 9 tesiste üretilen günlük ortalama 3 bin 500 ton süt, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bir çok bölgesine ihraç ediliyor.

Tire Organize Sanayi Bölgesi
(TOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler,
Tire, Ödemiş, Selçuk, Bayındır
başta olmak üzere havza genelinde yaklaşık 30 bin hayvan yetiştiricisinin Avrupa ortalamasında bir verimle süt üretttiğini söyledi.

Gürler, yapılan yatırımlarla tekstil sektörü ağırlıklı açılan OSB'nin bugün süt sektörüne hizmet verir hale geldiğini ifade etti.

  • Gelinen noktada Tire'nin artık süt hayvancılığı ve endüstrisinin başkenti olarak adlandırıldığını kaydeden Gürler, Sütaş'ın açtığı üretim tesisiyle birlikte sayıları 9'a çıkan fabrikalarda günlük ortalama 3 bin 500 tonluk süt işleme kapasitesine ulaştıklarını aktardı.

Süt sektörünün lider kuruluşlarından biriyle bölgede yapılacak yatırım için görüştüklerini anlatan Gürler, "Bu firmanın da buraya gelmesiyle Türkiye'deki önde gelen süt sanayicilerinin bir arada olacağı organize sanayi bölgesi olacağız." dedi.

Hedef daha çok ihracat

Gürler, bölgedeki tesislerde işlenen süt ürünlerinin iç piyasaya satışının yanı sıra ihracatına da önem verdiklerini, bazı firmaların sadece ihracat odaklı çalıştığını dile getirdi.

Kıbrıslı bir firmanın bölgede kurduğu tesiste hellim peyniri üreterek dünya geneline pazarladığını dile getiren Gürler, "Bölgedeki sanayicilerimizin pazarları sadece Türkiye ile sınırlı değil. Ortadoğu başta olmak üzere bir çok ülkeye ihracat yapılıyor. Bölgemizin sütü de inşallah yakın gelecekte buradan tüm dünyaya gidecek." dedi.

"Sütü pazarlama sorunumuz kalmadı"

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise süt endüstrisindeki gelişme sayesinde bölgede göçün durduğunu söyledi.

  • Sanayicilerin yaptığı yatırımlarla sütün artık üretildiği bölgede işlenir hale geldiğini, gençlerin yeniden baba mesleklerine döndüğünü dile getiren Eskiyörük, "Sütü çok uzun zaman önce soğuk zincir altına aldık. Kontrollü süt topluyoruz, antibiyotik içermeyen, gıda güvenliğine, ihracata uygun bir üretim yapıyoruz. Geçmiş yıllarda bu bölgede sütü pazarlama noktasında çok sıkıntılar yaşıyorduk, ama artık bu sorunumuz ortadan kalktı. Sanayimiz bölgemizdeki sütün tamamını işleyecek boyuta ulaştı." diye konuştu.
#İzmir
#Tire
#Süt
#Çiğ süt
#Üretim
6 yıl önce