|

Tohum ihracatında hedef 500 milyon dolar

Türk Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türk tohumculuğu olarak ihracatı yukarılara çekmek için önemli çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "Kısa süre içerisinde ihracatımızın çok daha yukarılara çıkması için çabalıyoruz. Özellikle ihracatın 2023 yılında 500 milyon dolar olması için çalışmalar sürdürüyoruz" dedi.

Yeni Şafak
10:05 - 12/05/2016 Perşembe
Güncelleme: 08:08 - 12/05/2016 Perşembe
AA
Tohum ihracatında hedef 2023'te 500 milyon dolar.
Tohum ihracatında hedef 2023'te 500 milyon dolar.

Gençer yaptığı açıklamada, Rusya ile yaşanan kriz sonrasında tohumla ilgili bir geri dönüş olmadığını söyledi. Tohumla ilgili ithalat veya ihracatta sıkıntı yaşanmadığına değinen Gençer, "Biz tohumluklarımızı sattık. Eğer tohumla ilgili bir sıkıntı olsaydı gerekli çalışmalarımızı yapmıştık, alt yapımızı hazırlamıştık ama şu anda tohumla ilgili bir sıkıntı yok. Bu daha çok ürünlerle ilgili bir sorun. Ürünler konusunda da diğer birliklerimize verdiğimiz destekle bu durumu yakından takip ediyoruz." dedi.



Tüm dünyada tohumlukların, hem ihracatı hem de ithalatının yapıldığını belirten Gençer, büyüyen dünyada tohumun üretim maliyetlerinin daha da aşağıya düşürülmesi için bazı çalışmalar olduğuna değindi. Ucuz tohum elde etmek için üretimin başka ülkelerde yaptırıldığını anlatan Gençer, başka ülkelere gönderilip tekrar ülkeye getirilen ürünlerin de ithal ürünler arasında sayıldığına işaret etti.



"Hedefimiz 2023 yılında 500 milyon dolar"


Ukrayna ve Rusya'nın tohum ihracatında önemli pazar payları bulunduğunu vurgulayan Gençer, şöyle konuştu:



"Rusya, bizim için önemli ihracat kapılarımız arasında bulunan ülkelerden bir tanesi. Bu ülkelere tohum ihraç ediyoruz ama bir miktarda tohumu da ithal ediyoruz. Rakamsal olarak söylemek gerekirse yaklaşık olarak 195 milyon dolarlık bir tohumluk ithalatımız var, 150 milyon dolar civarında da tohumluk ihracatımız söz konusu. Türk tohumculuğu olarak hedeflerimiz var. Biz kısa süre içerisinde ihracatımızın çok daha yukarılara çıkması içi çabalıyoruz."



Gençer, özellikle ihracatın 2023 yılında 500 milyon dolar olması için çalışmalarını sürdürdüklerine dikkati çekerek, "Bu çalışmaları yaparken bazı tohumlukların tekrar ülkemize getirilip burada işlenmesi noktasında ithalatımız da söz konusu olacak. Yani hem ithalat hem de ihracat bizim sektörümüz açısından kaçınılmaz ama bizim özellikle ihracat hedefleri noktasında önemli kararlarımız var. Tohum ihracatı hedefimiz 2023 yılında 500 milyon dolar civarında." ifadelerini kullandı.



"İsrail'den ithal edilen, toplam içinde yüzde 5-6'yı geçmez"


Gençer, İsrail'den alının ithal tohumlar ile ilgili kamuoyunda yanlış algılar olduğuna da değindi.



İsrail'den bir miktar tohum alındığını, bunun, yurt dışından alınan toplam tohum miktarının yüzde 5 ila 6'sını geçmediğini anlatan Gençer, "Yani kamuoyunda diğer konularda olduğu gibi bu konuda da yanlış algı var. İsrail'den bir miktar domates tohumluğu alıyoruz ama o domates tohumluğu da toplam rakam içerisinde yüzde 5'i bile geçmeyen bir rakam. Kamuoyunda sanki İsrail'den çok önemli miktarda tohumluk alınıyormuş gibi algı var, bunu buradan düzeltmek istiyorum." diye konuştu.



Gençer, İsrail'den alınan tohumların bir defaya mahsus kullanıldığı, daha sonra kullanılamadığı ile ilgili bilgilerin de yanlış olduğunu bildirdi. Gençer, "İsrail'den aldığımız tohum hibrit tohumluklardır. Bu tohumlar yurt dışından aldığımız hibrit tohumlar da olabilir, ülkemizde yetiştirdiğimiz hibrit tohumluklar da olabilir bunların tohumlarından yeniden verim alınmaması söz konusu değil." dedi.





#İhracat
#Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)
#Tohum
8 yıl önce