|

'Toplum 5.0 konsepti iyi anlaşılmalı'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Toplum 5.0" konsepti altında, toplum yararı için bilim ve teknolojinin yönlendirmesini desteklediklerini belirterek, "Bu bağlamda öncelikle 'Toplum 5.0' kavramının iyi anlaşılması ve başarının sürdürülebilirlik, kapsayıcılık, verimlilik ve şeffaflıktan geçtiğinin bilinmesi gerekiyor." dedi.

Yeni Şafak
14:20 - 2/10/2016 Pazar
Güncelleme: 11:24 - 2/10/2016 Pazar
AA
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü

Bakan Özlü, Japonya temasları kapsamında, Kyoto Uluslararası Konferans Merkezi'nde "Geleceğin Toplumunun İnşasında Bilim, Teknoloji ve İnovasyonun Rolü" temasıyla düzenlenen, "13. Toplumda Bilim ve Teknoloji Forumu" Bilim ve Teknoloji Bakanları Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.



Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin açılış konuşmasını yaptığı toplantıya iştirak eden ilk Türk bakan olan Özlü, burada yaptığı konuşmada, geleceğin dünyanın yenilikçi beyinleri tarafından şekillendirileceğinin farkında olduklarını ve bakanlık olarak bu çerçevede çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.



Özlü, "Toplum 5.0" konsepti altında, toplum yararı için bilim ve teknolojinin yönlendirmesini desteklediklerini belirterek, "Bu bağlamda öncelikle 'Toplum 5.0' kavramının iyi anlaşılması ve başarının sürdürülebilirlik, kapsayıcılık, verimlilik ve şeffaflıktan geçtiğinin bilinmesi gerekiyor." diye konuştu.



"Uluslararası iş birliği dikkate alınmalı"


Akıllı toplumun hayata geçirilmesi için çoklu paydaşların sürece dahil olması gerektiğine dikkati çeken Özlü, "Ülke olarak 4. Sanayi Devrimi bağlamında hayata geçirdiğimiz, 'devlet-özel sektör birlikteliği' iyi uygulama örneklerinden birisidir. Yine ulusal yenilikçilik stratejimiz; bilim ve teknolojinin, Türk toplumunun faydasına sunulmasını hedeflemiştir." ifadelerini kullandı.



Özlü, hedefe odaklı bilim teknoloji politikasının öneminin farkında olduklarını vurgulayarak, "Hedef ve misyon odaklılık yeni politika metinlerimizin esasını teşkil etmektedir. Kurumlarımız tarafından sağlanan destek programları da bu minvalde paradigma değiştirmiştir." dedi.



Bilim, teknoloji ve yenilikçilikte, uluslararası iş birliğinin dikkate alınması gerektiğine değinen Özlü, bunun yalnızca farklı uluslara mensup kişilerin birlikte çalışmasını değil aynı zamanda disiplinlerarası ortak çalışmaları da kapsadığını vurguladı.



Özlü, toplantının ardından foruma katılan İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Türkiye ve İran arasındaki mevcut ilişkileri değerlendirdiklerini aktaran Özlü, Farhadi ile bu konuda yapılabilecekleri ele aldıklarını kaydetti.



"Toplumda Bilim ve Teknoloji Forumu"


Japonya'da faaliyet gösteren "Toplumda Bilim ve Teknoloji Forumu", bilim ve teknolojinin uygulama alanlarından kaynaklanan sorunların çözümü, bilim ve teknolojideki fırsatlar ve insanlığın karşılaştığı problemlerin bilim ve teknoloji kullanılarak nasıl çözülebileceği konularının tartışıldığı bir ağ mekanizmasını oluşturmayı hedefliyor.



Forum kapsamında, 2004 yılından bu yana her yıl, ülkelerin bilim ve teknoloji bakanları, bakan yardımcıları ya da hükümetlerin bilim başdanışmanlarını bir araya getiren, "Bilim ve Teknoloji Bakanları Yuvarlak Masa Toplantısı" düzenleniyor. Yaklaşık 30 ülkenin bilim ve teknoloji bakanları, her yıl belirlenen tema doğrultusunda bilim ve teknoloji ile ilgili konularda görüş alışverişinde bulunuyor ve birbirilerini bilgilendiriyorlar.



Ev sahibi ülke olarak Japonya'nın bilim ve teknoloji politikasından sorumlu devlet bakanının veya bakan yardımcısının moderatörlüğünde ya da diğer bir ülkenin ilgili bakanının eş başkanlığında yürütülen toplantılarda, katılımcı bakanlar belirlenen temayla ilgili olarak ülkelerindeki durum ve çalışmalar hakkında bilgi veriyor, deneyimlerini ve görüşlerini paylaşıyorlar.



#Faruk Özlü
#Shinzo Abe
#Kyoto
#Toplum 5.0
7 yıl önce