|

Traktör pazarı yüzde 20 büyüdü

Ürettikleri traktörlerin 5 kıtada, 130'dan fazla ülkede kullanıldığını belirten TürkTraktör Genel Müdür Yardımcısı Özdemir, bu yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre traktör pazarında yüzde 20'lik bir büyüme gerçekleştiğini söyledi.

Yeni Şafak
11:26 - 5/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 09:03 - 5/10/2015 Pazartesi
AA

TürkTraktör Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, bu yıl tarımsal ürün veriminin iyi olduğunu, bunun da traktör pazarını olumlu etkilediğini belirterek, "Trafik kayıtlarına baktığımız zaman yılın 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre pazarda yüzde 20'lik bir büyüme var" dedi.



Özdemir, TürkTraktör'ün sektörün ilk firması olduğunu ve 1954'ten bu yana modern tarımı yönlendirdiğini söyledi. Çiftçilerin işini kolaylaştıracak traktör ve ekipmanları yüksek teknoloji ve uygun koşullarda sunduklarını anlatan Özdemir, şunları kaydetti:



"Sadece Türk çiftçisine değil, dünya çiftçisine de değer yaratıyoruz. Fabrikamızda ürettiğimiz traktörlerimiz 5 kıtada, 130'dan fazla ülkede kullanılıyor. İhracatımızın yaklaşık yüzde 25'ini Kuzey Amerika'ya yapıyoruz. New Holland markamızla 48 beygirden 450 beygire kadar bütün çiftçilerimizin ihtiyacını karşılayacak traktörleri ileri teknolojiyle sunmaya çalışıyoruz."



Özdemir, Türkiye'de 600'ü aşan temsil noktalarının bulunduğunu ifade ederek, Türkiye'nin en geniş satış ve satış sonrası teşkilatlanma ile çiftçilere 7 gün 24 saat hizmet vermeye çalıştıklarını kaydetti. New Holland markası olarak yıllardır Türkiye'de en çok tercih edilen marka olduklarını belirten Özdemir, Türkiye'de traktör pazarında lider kurum olduklarını dile getirdi.



"Çiftçimiz bilgiye ve teknolojiye yatırım yapıyor"


Bu yılın tarımsal verimlilik açısından iyi geçtiğini, yıl sonunda çiftçilerin traktörlerini ve ekipmanlarını yenilemeye çalıştıklarını vurgulayan Özdemir, "Türkiye'de son 10 yılda satılan traktörlerin ortalama beygir güçlerinin 55 beygirden 70 beygire çıktığını görüyoruz. Çift çeker traktörlerin satış oranı ise yüzde 29'dan yüzde 60'lara çıktı. Bu duruma gelmemizi etkileyen birçok faktör var. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kırsal kalkınma kapsamında verdiği teşvikleri oldukça önemli. Çiftçimiz şu anda bilgiye ve teknolojiye yatırım yapıyor" ifadelerini kullandı.



"Yılda 1 ödeme ile 5 yıla kadar vadeli devlet destek"


Türkiye'nin tarımsal potansiyel açısından dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Özdemir, Türkiye'nin işlenilebilir arazi açısından dünyada 12'nci sırada, tarımsal hasıla açısından da Avrupa'da birinci, dünyada yedinci büyük ekonomi olduğunu kaydetti.



Özdemir, gerek Ziraat Bankası gerek Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla çiftçilere çok önemli avantajların sağlandığına işaret ederek, "Çiftimiz kazancını, sezonsal elde ettiği ürünlerle alıyor. Yılda 1 ödeme ile 5 yıla kadar vadeli devlet destekleriyle yüzde 50 süspansiyon avantajıyla çiftçilerimiz çok uygun koşullarda traktör ve ekipmanlarını alma gücüne sahipler" dedi.



Traktör satışları


Türkiye'nin dünyanın en fazla traktör satılan ülkelerinden biri olduğunu söyleyen Özdemir, "Türkiye'de traktör satışlarında son 30 yılın ortalaması 32 bin civarında. Son 20 yılda bu rakam 40 bine çıktı. Son 10 yılda da 50 bin seviyesine ulaştı. Türkiye'de son 5 yılda ortalama 52 bin 500 traktör satıldı. Rekor 2011'de geldi ve 61 bin traktörün trafik kaydı vardı" diye konuştu.



Bu yıl yağışların çok iyi olduğunu, bu durumun da ürün verimini olumlu etkilediğini belirten Özdemir, yılın 7 ayında geçen yıla göre traktör pazarında yüzde 20 büyüme gerçekleştiğini bildirdi. TürkTraktör olarak geçen yılı yaklaşık yüzde 45 pazar payı ile kapattıklarını ifade eden Özdemir, "Bu yıl da geçen yıla paralel bir şekilde pazar payımız devam ediyor. Türkiye'de çok rekabetçi bir traktör pazarında satılan her iki traktörden bir tanesi TürkTraktör fabrikasından çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

#Antalya
#Traktör
#Türk Traktör
#traktör satışları
#TürkTraktor Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir
9 yıl önce