|

Trump da Bursa'dan alıyor

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı iş adamı Donald Trump'ın ofis ve otellerinde kullanılan mermerlerin Bursa'dan ihraç edildiği bildirildi. Efendioğlu Mermer Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergün Efendioğlu "Amerika'da büyük siyasetçilerin, sporcuların, çok büyük mimarların projelerini yapıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
10:25 - 3/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 11:21 - 3/11/2016 Perşembe
AA
Donald Trump'ın ofis ve otellerinin mermerleri Bursa'dan gidiyor.
Donald Trump'ın ofis ve otellerinin mermerleri Bursa'dan gidiyor.

"2. Bursa Blok Mermer Fuarı"na katılan Efendioğlu Mermer Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ergün Efendioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, fuarın çok güzel geçtiğini ifade etti. Dünyada yaklaşık 40 milyar ton mermer rezervinin olduğunu belirten Efendioğlu, "Mermer rezervinin 14 milyar ton civarı, yani yüzde 30'u Türkiye'de ve özellikle de Ege ile Marmara bölgelerinde. Bu bölge, Türkiye rezervinin yüzde 40'ına sahip. Bursa da çok önemli rezervlere sahip" dedi.



Blok mermere bu oranda sahip olduğu için sektörün önde gelenlerine fuarın Bursa'da yapılmasını önerdiklerini belirten Efendioğlu, "Fuar, geçen yıl çok büyük ilgi gördü ve bu yıl o ilgiyi ikiye katladık. Geçen yılki fuarda 500 adet blok mermer sergilenirken bu yıl bin 80 adet blok mermer sergileniyor" diye konuştu.



Trump'un otellerine beyaz Marmara mermeri


Efendioğlu, başta Amerika olmak üzere 40 farklı ülkeye Bursa mermerinin ihraç edildiğini aktardı. Amerika'nın işlenmiş üründe başı çektiğini, Çin'in de blok mermerde daha fazla alım yaptığını anlatan Efendioğlu, Bursa'nın, hem blok hem de işlenmiş mermer ihracatı yaptığını belirtti.



Büyük projelere de değinen Efendioğlu, şunları kaydetti:



"Amerika'da büyük siyasetçilerin, sporcuların, çok büyük mimarların projelerini yapıyoruz. Donald Trump'un birçok otelinde ve alışveriş merkezlerinde, Amerika'nın birçok bankalarında beyaz Marmara mermeri kullanıldı. Beyaz Marmara mermeri 2014'te yılın ticari ürünü seçildi. Bursa'nın ürünü bu her şeyden önce. Trump'ın kızının özellikle çizgili Marmara mermerine yönelik çok büyük bir hassasiyeti var ve Türkiye'ye mimarlarını gönderdi. Kızının, 'Çizgili Marmara mermeri kullanılarak banyonun duvarlarında çizgi takip ettirebilir mi?' diye bir ricası olmuş. Bunu önce İtalyanlardan istemişler. İtalyanlar böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylemişler. Mimarlar bize geldi 'Yapabiliriz' dedik. Hatta kar kış günü şubat ayında, mantığını anlamak için Marmara Adası'na gitmek istediler ve götürdük. Mimarlar mermeri görünce olabileceğine ikna oldular. Biz de Trump'un kızının istediği şekilde yaptık. Daha sonra Amerika'dan buraya Donald Trump'ın iki mimarı geldi ve 'Trump'ın kızına bizi mahçup etmediniz. Teşekkür ederiz' dedi. Ondan sonra Trump'ın bütün ıslak zemin projelerini beyaz çizgili Marmara mermerinden yapıyoruz."




"Hindistan'dan çok yoğun talep alıyoruz"


Sektörde, özellikle Çin'in yavaşlamasından dolayı yüzde 10'luk daralmanın yaşandığını belirten Efendioğlu, "Hindistan'ın kotaları vardı yüzde 20 kotayla mermer alıyordu. O kota dolduğunda o yıl mermer almıyordu. Hindistan kotayı tamamen kaldırdı, şu anda Hindistan'dan çok yoğun talep alıyoruz. Özellikle şu son çeyrekte çok daha iyi gideceğine inanıyorum daralmayı kısmen kapatacaktır" değerlendirmesinde bulundu.




#Bursa
#Donald Trump
#İhracat
#Marmara mermeri
#Mermer
7 yıl önce