|

Turizmci sezonu mutlu kapatacak

Kamuda bayram tatilinin 9 gün olması ve Rusya’nın “charter” uçuşlara yönelik yasağı kaldırmasıyla yaz sezonunun son günlerinde turizmciler yılın en hareketli dönemini yaşayacak. Oteller şimdiden bayramdaki doluluklarını %100’e ulaştırırken, charter seferleriyle de 700 bin Rus turiste hizmet verilerek, Rusya kaynaklı turizm kaybının %15’inin telafisi bekleniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 05:04 - 29/08/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Memurlar için Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olarak resmileşmesinin yanısıra Rusya'dan Türkiye'ye “charter" uçuş yasağının kalkmasıyla yılın en hareketli dönemine hazırlanan turizmciler, karamsar başladıkların sezonun geri kalanını kazançlı kapatacak olmanın sevincini yaşıyor. İç turizmde yerli turistler şimdiden bayramdaki otel rezervasyonları sahil kesimlerinde yüzde 100'e ulaştırırken, Ege kıyılarında 5 milyona yakın yerli turistin bayram süresi boyunca tatilde olacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Rusya Başbakanlığının açıklamasına göre, Başbakan Dimitri Medvedev'in Türkiye'ye yönelik charter uçuşları serbest bırakan kararnameyi imzalamasıyla Rusya'dan gelecek turist sayısının 700 bine çıkması bekleniyor. Bu sayede Rusya kaynaklı turizm kaybının da yüzde 15'nin telafisi öngörülüyor.



YERLİ TURİSTLER İÇİN YILIN SON TATİL FIRSATI


Turizmciler için ilk müjdeli haberi hükümet verdi. Başbakan Binali Yıldırım, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların 16 Eylül Cuma günü tam gün izinli sayılmasına ilişkin genelgeyi imzaladı. Böylelikle Kurban Bayramı tatili 9 gün olarak resmileşti. Bayram tatilinin hemen sonrası okulların açılacağı da hesaba katılınca Rusya krizi, terör olayları, darbe kalkışması gibi nedenlerle zor bir yıl geçiren turizmciler ve vatandaş için bu dönemin son tatil fırsatı yaşanacak. Her yıl 3 milyonun üzerinde gecelemeyle “iç turizmin lideri" Balıkesir'in Kuzey Ege kıyılarındaki turistik tesislerde 9 günlük bayram tatili sayesinde doluluklar yüzde 100'e yaklaştı. Öyle ki birçok otel, rezervasyon taleplerini geri çevirmeye bile başladı.







'DEVLET DİRENCİMİZİ ARTIRDI'


Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ve turizm sektörünün ayakta durmak için mücadele verdiğini dile getirdi. İşler, “Bu mücadelemizde devletimizi her daim yanımızda hissediyoruz. Vermiş oldukları eylem planı destekleri, teşvikler, sektörün direncini artırıyor. Devletimiz bize sahip çıkıyor, 9 günlük Kurban Bayramı tatili, bir nevi yaz tatilini uzattı. Bu karar Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi hem vatandaşlarımıza hem de sektörümüze bir müjde oldu" dedi.



Hükümetin desteği olumlu


Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, hükümetin Türkiye'deki olağanüstü gelişmelerden sonra turizm sektörüne destek olmak amacıyla aldığı kararların kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Ege kıyılarındaki tesislerde dolulukların yüzde 70'lerde olduğunu dile getiren Öncel, bayram tatilinde ilçedeki turistik tesislerin önemli bölümünün dolmasını beklediklerini söyledi. Ayvalık Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Ümit Özgültekin de, Ayvalık'ın Kurban Bayramı'nı yüzde 100 dolulukla geçireceğini ifade etti.



Rusya ile iyi ilişkiler tarımı da canlandırır


Rusya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde yeniden olumlu bir döneme girilmesiyle bu ülkeye kısa sürede yoğun şekilde tarım ürünleri ihracatının başlaması da bekleniyor. İlişkilerin dondurulduğu dönemde Rusya ile bazı diyalogların olduğuna işaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Ben inanıyorum ki önümüzde özellikle narenciye dönemine girerken birkaç ay içinde tarımla ilgili ihracatımız, tarımla ilgili potansiyelimiz, iki ülkenin potansiyeli, tekrar büyük bir ivme kazanacak" dedi. Çelik, hayvancılık noktasında ise hayvan üretimini ülke topraklarında gerçekleştirerek hayvan varlığını artıran bir hayvancılık politikasını oluşturmaya başladıklarını da anlattı.



'Charter' ile 500 bin Rus turist daha


Rusya'dan charter seferlerinin başlaması turizmcileri ve tur operatörlerini sevindirdi. Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu, “Sezonun yüzde 70'ini bitirdik. Ancak yine de turizmcileri umutlandıran, heyecanlandıran bu kararı sevinçle karşılıyoruz" dedi. Sezonda bugüne kadar tarifeli uçuşlarla gelen Rus turistlerin 200 bin olduğunu aktaran Polatoğlu, charter seferlerle bu sayının 700 binlere ulaşmasını ve turizmcilerin Rus turistten kaynaklanan gelir kaybının en az yüzde 15'inin telafi etmesini beklediklerini kaydetti.



Kurbanını kesene tatil yolu gözüktü


9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Ege ve Akdeniz sahillerinde yurtiçi turizmde geçen yıla oranla yüzde 25-30 artış gerçekleşmişti. Sektör temsilcileri, Kurban Bayramı'nda da yüksek taleple pansiyonların dahi dolacağını öngörüor. Bayrama yönelik iç pazar talebinin çok iyi gittiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, bunun sektöre avantaj sağlayacağını kaydetti. Ayık, bayramın ilk günü kurbanı kesip ardından tatile çıkılabilmesi ya da ilk günlerinde tatil yapıp sonra kurban kesimi şeklinde farklı tatil seçenekleri de önerdi.








#Bayram tatili
#Charter
#Rus turistler
#Kurban Bayramı
8 yıl önce