|

Türk bilim adamı çevreci ürün yaptı

Erzurum’da 3 akademisyen, laboratuvarlarda kullanılan ürünlerde kimyasal maddeler yerine aynı özelliklere sahip doğal maddelerle çevre dostu ürünler geliştirdi.

Haber Merkezi
04:00 - 4/12/2018 Salı
Güncelleme: 00:46 - 4/12/2018 Salı
Yeni Şafak
Akademisyenler önemli bir çalışmaya imza attı.
Akademisyenler önemli bir çalışmaya imza attı.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nde görevli doktor öğretim üyeleri Ömer Faruk Karataş, Serkan Örtücü ve Elanur Aydın Karataş, laboratuvar araştırmalarında kullanılan ürünlerin içerisindeki zararlı maddelere ilişkin çalışma başlattı. Bu akademisyenler, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenen çalışmaları kapsamında ATA Teknokent bünyesinde EcoTech Biyoteknoloji adlı şirket kurdu. Bu şirket ve üniversitede çalışmalarına devam eden 3 akademisyen, laboratuvarlarda kullanılan ürünlerdeki zararlı petrol kaynaklı kimyasal madde olan sodyum dodesil sülfatı çıkararak yerine doğal ve toksik etkisi bulunmayan biyosürfektan maddesi koymak için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

LABORATUVARLARDA BİRÇOK TESTTEN GEÇTİ

Akademisyenler, söz konusu kimyasalları içeren ürünlerin laboratuvarlarda uzun zaman geçiren çalışanların yanı sıra çevreye verdiği zararları da göz önünde bulundurarak ilk olarak protein ve DNA saflaştırmasında kullanılan bazı ürünlerde bu yöntemi uyguladı. Petrol kaynaklı kimyasal ürünlerin oluşturduğu toksik zararlardan arındırılan laboratuvar ürünleri ülkedeki birçok akademisyene test ettiren ekip, yaptıkları çalışma ve ürünleri hakkında olumlu geri dönüşler aldı. Petrol kaynaklı zararlı maddeleri içeren ürünlerden daha verimli olduğu da ortaya konulan bu yeni çevre ve araştırmacı dostu ürünlerin, seri üretimi yapılarak öncelikle ülke içi, ardından da yurt dışındaki bilim insanlarının kullanması amacıyla pazarlanması hedefleniyor.

Öğretim Üyesi Ömer Faruk Karataş, "Temel amacımız yerli ve milli üretip son kullanıcı olan bilim insanlarına hızlı ve ucuz şekilde ulaştırabilmektir" diye konuştu.

#Erzurum Teknik Üniversitesi
#İlaç
5 yıl önce