|

Türk Lirası 16 Nisan'dan sonra güçlenir

Referanduma kısa süre kala piyasalar, sandıktan çıkacak ‘evet’ sonucuna odaklandı. “Evet, piyasalar tarafından bir çözüm ve rahatlama olarak algılanacaktır” diyen Bluebay Stratejisti Ash’e göre, politik riskteki azalış faizleri de aşağı çekecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/04/2017 Thursday
Güncelleme: 06:21 - 6/04/2017 Thursday
Yeni Şafak
Türk Lirası 16 Nisan'dan sonra güçlenir
Türk Lirası 16 Nisan'dan sonra güçlenir

Piyasalar, 16 Nisan referandumuna odaklanırken, uzmanlara göre güçlü bir ‘evet’ TL’nin daha da güçlenmesine neden olacak. İstikrarın süreceğine yönelik algı ise piyasalarda rahatlamaya neden olacak. Kanada’nın en büyük bankası Royal Bank of Canada’nın (RBS) iştiraki Bluebay Varlık Yönetimi’nin Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, referandumdan çıkan sonucun “evet” olması halinde Türk lirasının (TL) güçlendiğini görebileceklerini, bu durumda Merkez Bankası'nın (TCMB) sert bir şekilde politika faizini azaltma yoluna gidebileceğini açıkladı.

FAİZDE DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Piyasalarda dengelenme ve istikrar beklentisinin hakim olduğuna dikkat çeken Ash, 2017’nin geri kalanında enflasyonda düşüş görülebileceğini, TL’nin de gelecek dönemde güçlenebileceğini kaydetti. Ash, şöyle devam etti: “Enflasyonun azalacağını düşünüyorum. Büyüme yavaş, para birimi güçlüyse, bu durumda Merkez Bankası bu duruma sermaye akışlarını da yönetmek adına müdahale edebilir. Politik riskler azalırsa bu faizlerdeki risk primlerini de azaltacaktır. Bu durumda faizler de azalacaktır.”


YÜKSEK İHTİMALLE EVET ÇIKACAK

Timothy Ash, bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 8-9 aralığında gerçekleşebileceğini ifade ederek, “Referandum sonrasında politik risklerin daha ılımlı bir seviyeye gerilemesini, güvenlik koşullarının iyileşmesini bekliyorum. Tahminim, referandumdan ‘evet’ çıkma olasılığını daha yüksek olduğu yönünde. Eğer referandumdan ‘evet’ çıkarsa bu piyasalar tarafından bir çözüm ve rahatlama olarak algılanacaktır” şeklinde konuştu.

Referandum sonrasında AK Parti’nin ekonomiye odaklanmasını beklediğini dile getiren Ash, AK Parti’nin seçim başarısının, büyüme ve istihdam oluşturmaya dayandığını söyledi. Ash, “Bu yüzden bir normalleşmenin olması gerekiyor. Referandumdan ‘evet’ çıkması durumunda piyasalarda ve yerel politikada önemli bir normalleşme, TL’de de güçlenme

olacaktır” dedi.
Ekonomi için önemli

Ash, referandumdan "evet" çıkması halinde, ekonomideki dengelerin olumlu yönde seyredeceğini TL ve faiz örneği üzerinden anlattı.

HAYIR İSTİKRAR İÇİN DE TEHDİT

Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Ash, referandumdan “hayır” çıkması durumunda “politik istikrarsızlık” algısı oluşabileceğini, erken genel seçimin yeniden ülke gündemine gelebileceğini söyledi. Küresel ekonomik görünümün Türkiye’deki koşulları destekler nitelikte olduğunu vurgulayan Ash, “Dış ekonomik koşullar Türkiye piyasaları açısından pozitif. Asya, Avrupa ve ABD’den olumlu büyüme oranları geliyor. Fed, açık bir şekilde para politikasını normalleştiriyor. Bu da daha fazla faiz artışı demek” ifadelerini kullandı.

#Anayasa referandumu
#16 Nisan 2017
#Faiz
7 years ago