|

Türk modeli

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda, Türk firmalarının Afrika’da özel ekonomik bölgeler/lojistik merkezleri kurmasını destekleyecek mutabakata varıldı. Yap-işlet-devret tarzı modellere teşvik sağlanmasının da önerildiği forumda, bir sonraki Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nun 2018'de Afrika’da yapılması kararlaştırıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/11/2016 Cuma
Güncelleme: 00:21 - 4/11/2016 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu, ikinci gününde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde devam etti. Ekonomi Baka nı Nihat Zeybekci, (ortada) "Afrika'daki Yatırım Projelerinin Finansmanı, Altyapı, Ulaştırma ve Enerji" konu başlıklı oturuma katılarak konuşma yaptı.
Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu, ikinci gününde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde devam etti. Ekonomi Baka nı Nihat Zeybekci, (ortada) "Afrika'daki Yatırım Projelerinin Finansmanı, Altyapı, Ulaştırma ve Enerji" konu başlıklı oturuma katılarak konuşma yaptı.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda yayımlanan ortak bildiriye göre, bir sonraki Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun 2018 yılında Afrika'da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun ikinci gününde gerçekleştirilen basın toplantısında forumda ortak bildiri yayımlandı. “Afrika'da İş Yapma: Fırsatlar ve Zorluklar” ve “Afrika'da Yatırım Projelerinin Finansmanı: Altyapı, Ulaşım, Enerji” konuları ele alınan Forumda, Afrika'da yerel saygın istihdam, teknoloji transferi ve insan kapasitesi gelişimini sağlamak üzere Türk firmalarının Afrika'da özel ekonomik bölgeler/lojistik merkezler kurmasını destekleme, imalat ve işleme alanlarına katılmalarını teşvik etme konularında mutabakat sağlandı.



'YAP-İŞLET-DEVRET'E TEŞVİK İMKANI


Forumda, Türk firmalarının ve finansal kurumlarının altyapı projelerine katılımları ve yatırımlarının genişletilmesi hususlarında kamu-özel ortaklığı ve yap-işlet-devret modelleri gibi çeşitli yollarla teşvik edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması konularında tavsiyede bulunuldu. Bunun yanında ev sahibi ülkelerde yatırımların ve yatırımcıların yasal olarak korunmasının önemi vurgulanan forumda, katılımcı ülkelere yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının tamamlanması önerildi.



TÜRK HEYETİ TECRÜBELERİNİ AKTARACAK


Son 10 yılda gösterdiği kayda değer istikrarlı büyüme performansını dikkate alarak, bölgesinde önemli ekonomik bir güç olan Türk tarafı, ticari ilişkilerin ve iş birliklerinin güçlendirilmesi ve genişletilmesi maksadıyla farklı alanlarda kazandığı kalkınma tecrübesini Afrika ülkeleri ile paylaşmaya hazır olduğunu ifade etti. Forumda, karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkilerin pekiştirilmesi amacıyla ticaret anlaşmalarının imzalanması ile düzenli iş forumları, fuarlar ve ticaret heyetleri gibi aktiviteler aracılığıyla iş çevreleri arasındaki ilişkilerin artırılmasının önemi beyan edildi.



TARIM, ENERJİ, EĞİTİM VE SAĞLIK ÖNCELİKLİ


Türk tarafı, tarım, elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımına yönelik tesis ve hizmetler, havacılık, denizcilik, eğitim ve sağlık gibi öncelikli alanlarına, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesi açısından yatırım yapılmasına dair olanakların araştırılması hususundaki niyetini bildirdi. Öte yandan Forumda, Türkiye'de ve Afrika'da faaliyet gösteren finansal kurumların, tarafların ülkelerinde daha fazla sayıda şube açmaları da dahil olmak üzere iş birliklerinin ilerletilmesi çağrısında bulunulurken karşılıklı yatırım ve ticaret ilişkilerini artırmak amacıyla Türkiye'de ve Afrika ülkelerindeki özel sektör faaliyetlerinin desteklenmesinin gerekliği de teyit edildi.



İş Formu daha da güçleniyor


Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda yayımlanan ortak bildiriye göre, Türkiye ve Afrika arasında kalkınma ve ekonomik bütünleşme ekseninde uzun süreli ortaklığın ilerletilmesi amacıyla forumda, ortak diyalog için mevcut platformu güçlendirmeye, Türkiye-Afrika geleneksel dostluğunu pekiştirmeye, stratejik iş birliğini derinleştirmeye ve Türkiye ile Afrika arasındaki iş birliği mekanizmasını ilerletmeye devam edilmesi de kararlaştırıldı.



Eşitsizliği azaltacak işbirliği


Türkiye ve Afrika Birliği, Afrika'da yaşayan halkların refahını artırırken, ekonomik dayanıklılığın artırılması, ekonomik çeşitlendirme ve büyümenin sürdürülmesi ve eşitsizliğin azaltılmasına yönelik elverişli çözümlerin uygulanması yönündeki kararlılıklarını teyit etti. Türk tarafı ayrıca eğitim programları ve teknik yardımlar gibi kapasite geliştirme aktiviteleri vasıtasıyla ilişkilerini güçlendirme konusundaki samimi niyetini de katılımcı ülkelere ifade etti.



Afrika ile 10 yıllık plan


Türk tarafının Afrika ülkeleri ile ekonomik ve ticari bağlarını daha da güçlendirmeye hazır olduğu da Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'ndaki görüşmelerde dile getirildi. Bunun yanında, Türkiye-Afrika ortaklığının 2063 Gündemi ilk 10 yıllık eylem planı bağlamında gerçekleştirilmesi hususunda mutabakata varıldı. Türkiye-Afrika Ortaklığı kapsamında 2063 Gündemi ve bu Gündem'in başat projeleri çerçevesinde, ulaşım, elektrik, enerji ve diğer altyapı geliştirme alanlarında işbirliğinin pekiştirilmesi hususlarında anlaşıldı. Türkiye ve Afrika Birliği, Afrika'da enerji maliyetlerinin azaltılması, elektriğe erişimin artırılması, ulaşım masraflarının düşürülmesi, kıta içi ticaretin canlandırılması, su ve gıda güvenliğinin sağlanması ve


küresel bağlantının artırılması konularında kıtaya destek olmak amacıyla Altyapı Şampiyonluğu Başkanlık Girişimi ve Afrika'da Altyapı Kalkınması Programı kapsamında tasarım, denetim, finansman ve proje yönetimi konularında birlikte çalışacak.




#Türkiye-Afrika
#Ekonomi İş Forumu
#Ekonomik bölgeler
7 yıl önce