|

Türkiye test edilecek bir ülke değil

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin İSTİB Yönetim Kurulu Başkanı Kopuz, "Türkiye test edilecek bir ülke değil, her şey de ekonomi değildir" dedi.

Yeni Şafak
17:31 - 25/11/2015 Çarşamba
Güncelleme: 15:40 - 25/11/2015 Çarşamba
AA

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, Rus uçağının düşürülmesi olayını değerlendirerek, Türkiye'nin test edilecek bir ülke olmadığını ve her şeyin de ekonomi olmadığını ifade etti.



Kopuz, yazılı açıklamasında, Türkiye'nin test edilecek bir ülke olmadığını ve her şeyin de ekonomi olmadığını söyledi. İş ve siyaset dünyasından bir takım kişilerin, olayı sadece ekonomik kayıplar açısından değerlendirdiklerini ifade eden Kopuz, şunları kaydetti:



"Bu açıklamaları hayretle izliyorum.Daha önce ilan edilen angajman kuralları net olarak ihlal edilmiş, uyarılara rağmen hava sahası ihlali devam etmiştir. Hepimiz biliyoruz ki Türkiye angajman kurallarını, Haziran 2012'de bir savaş uçağımızın uluslararası sularda, silahsız ve kimliği açık bir şekilde keşif uçuşu yaptığı sırada düşürüldüğünde değiştirdi ve bugüne kadar gerçekleştirilen her sınır ve hava ihlalinde uyguladı."



Kopuz, Rusya'nın bu ihlalle, Türkiye'nin tepkisini ölçmek istediğini ve böyle durumlarda nasıl cevap vereceğimizi de açık bir şekilde öğrenmiş olduğunun altını çizerek, "NATO, ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen açıklamalar da Türkiye'nin bu konuda haklı olduğunu ve her ülkenin egemenlik hakkının ihlal edildiğinde kendisini korumaya hakkı olduğunu teyit etmektedir" dedi.



Uluslararası alanda ülkelerin itibarlarının çok önemli olduğunu bildiklerini ifade eden Kopuz, şöyle devam etti:



"Bir ülke için itibar kaybı sadece ekonomik alanda değil her alanda büyük kayıpları beraberinde getirir. Bir ülke ekonomik çıkarları için kendi güvenliğini göz ardı ederse o ülkeye güven içeride ve dışarıda kaybedilecektir. Bu durum ekonomide daha uzun dönemli ve daha vahim sonuçlara yol açacaktır. Kısa vadeli hesaplar ile ülkelerin çıkarları korunamaz. Kısa vadeli hesaplarla, ekonomik kayıplarımız olacak diyenleri şaşkınlıkla karşılıyorum."



"Yeni hükümetin ilk görevi olayla ilgili diplomasiyi en iyi şekilde idare etmektir"


64'üncü hükümette yer alan tüm bakanları ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu tebrik eden Kopuz, "Yeni hükümetin ilk görevi olayla ilgili diplomasiyi en iyi şekilde idare etmektir. Hükümetimizin bu işi en iyi şekilde uluslararası kamuoyuna anlatacağına inanıyorum. Siyasi açıdan güçlü bir Türkiye'nin ekonomik açıdan da başarılı olması doğaldır" dedi.



Kopuz, yeni kurulan hükümeti de değerlendirerek, "64'üncü hükümet, AK Parti'nin 13 yıllık iktidar tecrübesini temsil eden deneyimli bakanlar ve bunların yanında icraatlara dinamizm ve yenilik getirecek genç ve yeni bakanlar ile dengeli ve reformist bir hükümet olmuştur. Bu bakımdan iş dünyası olarak çok memnunuz. Başbakanımızın ifade ettiği 100'üncü gün hedefi de bu dinamizmin bir göstergesidir. İş dünyası olarak 64'üncü hükümetten beklentimiz yapısal reformlara hız verilmesi ve yeni anayasa çalışmalarının hızla tamamlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

#İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB)
#Rus uçağının düşürülmesi olayını
#İSTİB
#Rus savaş uçağı
8 yıl önce