|

Türkiye üretimde ilk 10 ülke arasında

Global üretim liginde Çin liderliğini sürdürdü. Türkiye maliyet avantajı, altyapı yatırımları ve coğrafi konumuyla ilk 10’da yer aldı. Araştırmayı yapan Cushman&Wakefield Yöneticisi Tuğra Gönden, “Türkiye Avrupa’nın ve dünyanın üretim üssü olma gücünü sürdürüyor” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/03/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:51 - 24/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye maliyet avantajı, altyapı yatırımları ve coğrafi konumuyla ilk 10’da yer aldı.
Türkiye maliyet avantajı, altyapı yatırımları ve coğrafi konumuyla ilk 10’da yer aldı.

Ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield tarafından hazırlanan İmalat Riski Endeksi 2018 araştırmasına göre, Çin global üretimde liderliği bırakmazken Türkiye maliyet avantajı, altyapı yatırımları ve coğrafi konumuyla ilk 10’da yer aldı. Endekste, 42 ülke ekonomik gelişmelerden teknolojik eğilimlere, maliyet avantajlarından iş gücüne erişime kadar değerlendirildi.

EN BÜYÜK PASTA ÇİN’İN

Araştırmaya göre, gelecekte pastanın en büyük payı ise hala Çin’de olacak. 2025 yılı itibarıyla Çin’deki imalat sektörünün GSYİH’de yüzde 30 paya ulaşacak. Bu payın Avro Bölgesi’nde ortalama yüzde 17 seviyelerinde olması beklenirken, bölgede en büyük pay ise yüzde 23 ile Almanya’nın olacak.

Çin, küresel imalatta ilk sıraya yerleşirken, geçen yıllarda küresel sıralamada en üstte yer alan Malezya, Litvanya’nın sürpriz çıkışıyla bu yıl üçüncü sıraya düştü. Buna rağmen düşük işçilik maliyetleriyle Malezya’nın imalatta önemli bir nokta olmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

MALİYET DUYARLI OLAN TÜRKİYE’YE GELİYOR

Orta Avrupa’daki ücret zamları ve artan iş gücü sıkıntısı, daha maliyet duyarlı endüstrileri Türkiye’ye itmeyi sürdürüyor. Türkiye maliyet avantajı, altyapı yatırımları ve coğrafi konumuyla listede ilk 10’da yer alıyor. Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, rapora ilişkin değerlendirmesinde, hızla evrim geçiren ekonomik, politik ve teknolojik gelişmelerin ülkelerin üretim pazarındaki konumlarını bire bir etkilediğini dile getirdi.

#Türkiye
#Çin
#Tuğra Gönden
6 yıl önce