|

Türkiye'ye şaka gibi doğalgaz çağrısı

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, ada açıklarında doğalgaz arama faaliyetlerinin Türkiye tarafından engellendiğini savunarak ilginç bir çağrıda bulundu. AnastasiadisTürkiye'nin engellemeleri durdurması halinde Kıbrıs müzakerelerine yeniden başlamak istediğini ileri sürdü.

Yeni Şafak
09:09 - 22/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 09:12 - 22/02/2018 Perşembe
AA
Rum kesiminden Türkiye'ye şaka gibi doğalgaz çağrısı
Rum kesiminden Türkiye'ye şaka gibi doğalgaz çağrısı

Anastasiadis, Rum kesimince tek taraflı ilan edilen Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) içerisinde hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

YASA TEKLİFİ SUNULDU

Ada etrafındaki doğal kaynaklardan elde edilecek gelirlerin tüm Kıbrıslılara ait olduğunu iddia eden Anastasiadis, elde edilmesi planlanan gelirin bir devlet fonunda toplanması ve
Ada'nın birleşmesi halinde paylaşılması amacıyla hükümetin meclise yasa teklifi sunduğunu belirtti.

"NORMAL SEYRİNDE DEVAM EDECEK"

Anastasiadis, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) yetkililerinin Rum tarafının tek taraflı adımlarına yönelik açıklamalarına ilişkin ise "
Kıbrıs'ın enerji planları normal seyrinde devam edecek
." değerlendirmesinde bulundu.

''TÜRKİYE SONLANDIRSIN MÜZAKERELERE BAŞLAYALIM''

Türk tarafının, Rum kesiminin egemenlik haklarını ihlal ettiğini savunan Anastasiadis, "
Kıbrıs Cumhuriyeti'nin MEB'deki egemenlik haklarının ihlalinin sonlandırılması halinde, Türkiye ve Kıbrıs Türk topluluğunu tekrar müzakere masasına davet ediyorum.
" ifadelerini kullandı.

KKTC BAŞBAKAN YARDIMCISI ÖZERSAY'DAN DA AÇIKLAMA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, Kıbrıs adası ve etrafındaki doğal kaynakların sahibinin iki halk olduğuna işaret ederek, “
Bizim rızamız olmadan bu kaynakların birileri aracılığıyla çıkarılması, dünya piyasalarına taşınması ve bunun üzerinden gelir elde edilmesi anlamlı değildir
." şeklinde konuştu.

"ULUSLARARASI HUKUKA DA HAKKANİYET İLKELERİNE DE AYKIRI"

AA'nın haberine göre; GKRY'nin, Kıbrıs Türk halkının rızası olmadan bunu yapmasının zaten uluslararası hukuka da hakkaniyet ilkelerine de aykırı olduğuna dikkati çeken Özersay,
Kıbrıs Türk tarafının Türkiye ile birlikte verdiği mesajın açık ve net olduğuna vurgu yaptı.
Özersay, Akdeniz'de çıkan doğal kaynaklarda Kıbrıs Türk halkının da ortak pay sahibi olduğuna değinerek, "
Kıbrıs Türk tarafı artık doğalgaz arama faaliyetleri konularında bir aktör konumundadır. İzleyici konumunda değildir.
Bu kaynakların sahibi iki halktır. Oranı tartışılır, ayrı bir meseledir. Bir malın iki ortak sahibi varsa diğer tarafın da rızası alınması gerekir, tek başınıza siz bu zenginliğe sahip olamazsınız. Bunun üzerinden bazı şirketlere yetki verip yolunuza tek yanlı devam edemezsiniz." değerlendirmesinde bulundu.

"BUNA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Dışişleri Bakanı Özersay, Rum lider Nikos Anastasiadis'in Akdeniz'deki tek yanlı doğalgaz arama faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamanın kendi iç kamuoyuna yönelik olduğunu belirterek, "
Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm olmadan önce eğer hepimize ait olan bu zenginlikler ile ilgili bir şey yapılacaksa ya her iki tarafın da rızasıyla birlikte yapacağız ya da buna müsaade etmeyeceğiz.
" dedi.
#Nikos Anastasiadis
#​​Güney Kıbrıs Rum Yönetimi
#Kıbrıs
#Türkiye
#Doğalgaz
6 yıl önce