|

Türkler Avrupa’ya vizesiz girebilmeli

Haziran’da Avrupa ile başlaması öngörülen vizesiz geçişe Yunanistan’dan destek geldi. İzmir’de düzenlenen İş Forumu’nda konuşan Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos, “Türkler Avrupa’ya vizesiz girebilmeli” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:43 - 8/03/2016 Salı
Yeni Şafak

İzmir'de gerçekleşen Türk-Yunan bulaşmasının ekonomi ayağına vize konusu damgasını vurdu. İzmir'de düzenlenen İş Forumu'nda konuşan Türk Yunan Ticaret Odası Başkanı Panagiotis Koutsikos, iki ülkede ciddi bir yatırım potansiyeli olduğunu ifade etti. Koutsikos, Yunanistan'ın Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon avroluk yatırımına karşılık, Türkiye'nin Yunanistan'daki yatırımlarının daha kısıtlı olduğunu belitti. Turizm alanındaki potansiyelin Türkiye'ye yönelik vizenin kaldırılmasıyla harekete geçeceğini savunan Koutsikos, “Türkler Avrupa'ya vizesiz girebilmeli. Böylece Yunanistan ile Türkiye arasında turizm sektörü canlanacaktır. Türkiye'den Yunanistan'a gelen turist sayısı son yıllarda 1 milyona yaklaştı. Vize kalkarsa Türkiye'den Yunanistan'a gelen turist sayısının 5 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Ayrıca vizelerin kalması sadece turizm için değil, Türk yatırımcılar için de çok önemli" dedi.



FONLARDAN YARARLANALIM


Koutsikos, iki ülke girişimcilerinin birlikte yararlanacağı Avrupa Birliği Fonlarına da dikkat çekti. Koutsikos; İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin aralarındaki ticarette yararlandığı Avrupa Birliği fonlarından Türkiye ve Yunanistan arasındaki ticaretin canlanması için de kullanılması gerektiğini de kaydetti.



İyi ilişki istikrar getirir


Fourumda konuşan Türkiye-Yunanistan İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgen ise iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu seyretmesinin bölgenin istikrarı ve güvenine olumlu yansıyacağını söyledi. Bilgen; Türkiye ve Yunanistan arasındaki ticaret hacminin 2010 yılındaki 3,2 milyar dolarlık seviyesinden 2014 yılında 5,6 milyar dolara ulaştığını, Yunanistan'ın en fazla ihracat yaptığı ülkenin 3,3 milyar dolarla Türkiye olduğunu söyledi. Türkiye ve Yunanistan arasında işbirliğini geliştirmeyi ve ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini dile getiren Bilgen, “Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin olumlu ilerlemesi bölgenin istikrarı ve güvenine de olumlu yansıyacaktır. Çevremizdeki sorunların çözülmesiyle bölgemizdeki refah seviyesi yükselecektir” dedi.




#vizesiz geçiş
#Panagiotis Koutsikos
#Türkler Avrupa
#İş Forumu
#Tevfik Bilgen
8 yıl önce