|

Ücretli poşetle tasarruf zamanı

Marketlerde ücretsiz plastik poşet döneminin sona ermesiyle 2025’te kişi başı sarf adedinin yıllık 40 poşete indirilmesi planlanıyor. Uygulamayla 2025 yılına gelindiğinde plastik üretimi için ithal edilen petrole harcanan 200-300 milyon liranın ülkenin cebinde kalması hedefleniyor.

Haber Merkezi
04:00 - 2/12/2018 Pazar
Güncelleme: 01:07 - 2/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
Uygulama sadece çevre açısından değil ekonomik açıdan da birçok kazanım sağlayacak.
Uygulama sadece çevre açısından değil ekonomik açıdan da birçok kazanım sağlayacak.

Market alışverişlerinde plastik poşetlerin 2019’da ücretli hale gelmesi, sadece çevre açısından değil ekonomik açıdan da birçok kazanım sağlayacak. Uygulamayla 2025 yılına gelindiğinde plastik üretimi için ithal edilen petrole harcanan 200-300 milyon liranın ülkenin cebinde kalması, bunları işlemek için ihtiyaç duyulan yıllık 1 milyon 250 bin konutun elektrik enerjisini karşılayabilecek enerjinin de tasarruf edilmesi bekleniyor. Marketlerde ücretsiz plastik poşet dönemini 2019’dan itibaren sona erdiren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun teklifinin TBMM’de kabul edilmesi ile bunların en az 25 kuruşa satılması da karara bağlandı. Bu düzenlemeyle kişi başı yıllık 400 olan plastik kullanım adedinin 2019’un sonuna kadar 90’lara, 2025’te ise 40’lara düşürülmesi, böylece bu süreç sonunda kullanım miktarının yüzde 90 oranında azaltılması hedefleniyor.

GER DÖNÜŞÜMÜ MALİYETİNDEN FAZLA

Bir plastik poşetin geri dönüşümü ise yenisini üretmekten daha maliyetli oluyor. Bir ton plastik poşeti geri dönüştürmek, 4 bin dolardan fazla maliyet içerirken aynı miktarda yeni plastik poşet ise 35 dolar gibi bir ücret karşılığında satın alınabiliyor.

180 BİN TON AZALMASI PLANLANIYOR

Çalışmayla plastik poşetler, satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek.Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon aracılığıyla belirlenecek ve her yıl için güncellenecek. Ücret, sadece market kasalarında satılan poşetleri kapsayacak. Şimdilik manav reyonlarındaki poşetler sisteme dahil edilmeyecek. Plastik alışveriş torbaları için satış noktalarından alınan 25 kuruşun 15 kuruşu geri kazanım katılım payı olarak tahsil edilecek. Plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına ise para cezası kesilecek. Dünya genelinde 60’dan fazla ülkede, alışveriş poşetleri ücret karşılığında satılıyor. Bunlardan İsveç, Kanada, Finlandiya, İngiltere, Almanya, Fransa ve Japonya’da plastik poşetler ücret karşılığında temin ediliyor.

  • Kazanımlar ne olacak?
  • Bu önlemlerle plastik atıkların yönetimi için mali kaynak miktarının en az 10 birimden 1’e indirilmesi ve plastik kullanımının 180 bin ton azaltılması planlanıyor. Plastik poşetler, petrol ve doğal gazdan üretildiği için alınan önlemlerle dışa bağımlılık da azalacak. Bu düzenlemeyle poşet kullanımı düşeceği için arz talep dengesine bağlı olarak üretimin de azalması, böylece daha az ham madde gereksinimi nedeniyle ithalatın düşük seviyede olması, bununla da cari açığın önlenmesine katkı sağlanmasını hedefleniyor. 2025 yılına gelindiğinde ekonomik değeri 200-300 milyon liraya ulaşan 460-650 bin varil petrolün ithalinin önlenmesi, plastikleri işlemek için ihtiyaç duyulan ve yıllık bazda 1 milyon 250 bin konutun elektrik enerjisini karşılayabilecek değerde enerjinin tasarruf edilmesi, iklim değişikliğine yol açan başlıca sera gazlardan olan ve yılık 500 aracın neden olduğu yaklaşık bin ton eş değer karbondioksit salınımının da önüne geçilmesi diğer kazanımlar olarak öngörülüyor.
#Plastik poşet
#Poşet
#Tasarruf
5 yıl önce