|

Uçurumdan yalnız atlamam

Avrupa’nın şımarık çocuğu olarak tanımlanan Yunanistan, uçuruma bir adım kala beraberinde AB’yi de götürmeye kararlı. ‘Kaybedecek bir şeyim yok’ stratejisiyle hareket eden ve AB'nin geleceğinin kendilerine bağlı olduğunu bilen Aleksis Çipras, her türlü kozunu oynuyor. Çipras, IMF’ye ödeme yapılmayacağını belirterek, “Bize bir anlaşma versinler, ödeyelim” restini çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/07/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:26 - 30/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Avrupa Birliği (AB) medeniyeti, şımarık çocuğu Yunanistan yüzünden çöküyor. Soğuk Savaşın ardından bugünkü ekonomik ve parasal birliği kuran 1992 Maastricht Anlaşması ve ona bağlı yüzlerce AB ortak politikası çatırdıyor. Uçurumdan atlamaya bir adım kala Yunanistan, AB'yi de dibe çekmeye kararlı. Birçok uzmana göre '350 milyar avro borçla, kaybedecek bir şeyim yok' stratejisiyle hareket eden Yunan Başbakan Aleksis Çipras, Avrupa'ya karşı her türlü kozunu oynuyor.Avro Bölgesi'nden çıkılması durumunda, siyasal ve ekonomik birliğin çözüleceğini çok iyi bilen Çipras'ın eli, küresel piyasaların 2008 krizine benzer bir kaostan korkması, nedeniyle de güçleniyor. Dün Yunanistan için son saatler sayılırken, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, mali yardım konusunda bir son dakika teklifi iletti.



56 MİLYAR € KAPTIRAN ALMANLAR KIZGIN


Çipras da, yaptığı açıklamada, kreditörlerle anlaşma sağlanmazsa IMF'ye ödeme yapılmayacağını belirterek, “Bize akşama kadar bir anlaşma versinler, ödeyelim” restini çekti. 1993 yılından itibaren kendi liderliğinde özenle kurmaya çalıştığı AB'nin çöküşüne seyirci kalmak istemeyen Almanya ise krizin en taviz vermez ve öfkeli tarafı. Atina'ya 56 milyar avro ile en fazla yardımı yapan Berlin hükümeti, ek süre verilmeyeceğini açıkladı. Avro Bölgesi maliye bakanları dün gece saatlerinde telekonferans üzerinden Yunanistan'ın teklifini görüşme kararı aldı. Yunanistan, 2 yıllık mali program ve yeniden yapılandırılma talep ediyor.





İNTERNETTEN BAĞIŞ TOPLANIYOR


Piyasalarda genel kanaatin Yunan halkının Avro Birliği'nde kalma yönünde olduğu belirtilirken, “hayır” kararının AB'den çıkış anlamına gelebileceği ifade ediliyor. Standart Bank'ın Stratejisti Demetrios Efstathiou, “Referandumdan 'evet' sonucunun çıkma olasılığı da bulunuyor. Bankaların kapalı kalması Yunanistan'a zaman kazandırıyor” dedi. Toronto Dominon Securities araştırması son anketlerde Avro Birliği'nde kalmadan yana olanların yüzde 57'de seyrettiğini belirtti. Öte yandan, Londra'da yaşayan Thom Feeney, Yunanistan için bir kampanya başlattı Dün akşam saatlerinde 50 bin avroyu bulan miktar da her geçen dakika artıyor.



Türkiye borcu ödeyecek güçte


Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Yunanistan'ın ekonomik krizi aşabilmesi için elimizden ne gelirse, komşu bir ülke olarak, turizm, ticaret, enerji alanlarında ne yapmak gerekiyorsa yapmaya hazırız” dedi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, “Yunanistan'dan bir yardım talebi gelirse Türkiye bunu ciddi olarak değerlendirebilecek kapasitededir ve değerlendiririz. Yinelemem gerekirse, Bu önerinin ve talebin resmi olarak Yunanistan'dan gelmiş olması lazım" değerlendirmesinde bulundu.



POPÜLİZMİN SONU FELAKET


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise "Yunanistan'ın avrodan çıkışının bize yansımaları olur mu?" sorusu üzerine, bu durumun Türkiye'ye doğrudan etkisinin son derece sınırlı olacağını söyledi. Yunanistan'ın başarılı olmasını ve istikrar içerisinde sorunlarını çözmesini umduklarını belirten Şimşek, "Popülizmin sonu felakettir. Sadece Yunanistan'da değil, her yerde böyledir" diye konuştu.


#Avrupa Birliği
#Avro Birliği
#Referandumdan
#Toronto Dominon Securities
9 yıl önce