|

Ulaşım çeşitliliğiyle dünya klasmanında

Dünya çapında 52 şehrin incelenerek hazırlanan ‘Şehir Mobilite Endeksi’ çalışmasına göre İstanbul, ulaşım çeşitliliği konusunda pek çok metropol şehirle birlikte global lider olarak tanımlandı. Çalışmada, İstanbul’un mobilitede global lider olma yolunda proaktif bir çevreye sahip olduğuna dikkat çekildi.

Haber Merkezi
04:00 - 16/12/2018 Pazar
Güncelleme: 02:01 - 16/12/2018 Pazar
Yeni Şafak
İstanbul; “çeşitlilik” başlığı altında Paris, Şangay, Amsterdam, Londra gibi metropollerle birlikte “global lider” olarak tanımlanıyor.
İstanbul; “çeşitlilik” başlığı altında Paris, Şangay, Amsterdam, Londra gibi metropollerle birlikte “global lider” olarak tanımlanıyor.

Dünyanın önde gelen profesyonel hizmetler şirketlerinden Deloitte’un, dünya çapında 52 büyük şehrin mobilite haritasını çıkardığı “Şehir Mobilite Endeksi” çalışması yayınlandı. Günümüzün ulaşım konularının ötesinde mobilitenin temel yönlerini kapsamlı bir şekilde inceleyen endeks; bu alanda dünyada başı çeken büyük şehirleri; ‘Performans ve Esneklik’, ‘Vizyon ve Liderlik’ ve ‘Hizmet ve Kapsama’ olmak üzere 3 kategoride ele alıyor. Endekste şehir sakinlerinin verimli, sürdürülebilir ve entegre bir şekilde hareket etmelerine imkân sağlayan şehirlerin; verimlilik, yaşanabilirlik ve esneklik açılarından azami başarıya ulaşacakları vurgulanıyor.


GLOBAL LİDERLER ARASINDA

Endekse göre İstanbul; “çeşitlilik” başlığı altında Paris, Şangay, Amsterdam, Londra gibi metropollerle birlikte “global lider” olarak tanımlanıyor. Erişilebilirlik, sürdürülebilir çevresel girişimler, düzenleyici çevrenin varlığı, vizyon ve strateji, yatırım ve toplu taşıma güvenilirliği; İstanbul’un mobilite performansının yüksek olduğu başlıklar arasında yer alıyor. İstanbul’un mobilite haritasının gelecek vadeden alanları ise şöyle sıralandı: trafik yoğunluğu, ödenebilirlik, müşteri/yolcu memnuniyeti, yenilikçilik, güvenlik ve hava kalitesi. Endekste ayrıca; İstanbul’un genel performansına yönelik, “mobilitede global lider olma yolunda proaktif bir çevreye sahip olduğu ve çok az engel ile karşı karşıya olduğu” belirtiliyor.


YEREL YÖNETİMLERE TAVSİYELER DE VAR

Araştırmada incelenen bazı şehirlerin yüzyıllık şehirler oluşu, bu şehirlerin zaman içinde değişen siyasi yönetimler, işletmeler ve bölge sakinleri tarafından yapılan çok fazla sayıda yatırımların ürünü olduğunu kanıtlıyor. Ancak en başarılı şehirler, yeni yaklaşımlarla ve teknolojilerle koşullarının üstesinden gelmek için kayda değer bir çaba gösterenler oluyor. Bunun yanı sıra birden fazla düzenleyici otoriteye ve hizmet sağlayıcıya sahip olan şehirlerde yenilikçi çözümler tasarlamak ve uygulamak zorlaşıyor. Özel araçlara aşırı bağlılık; trafik sıkışıklığı, hava kirliliği ve kazalar gibi birtakım negatif sonuçları ortaya çıkarıyor. Deloitte; ağırlıklı olarak kişisel araçların yoğun olduğu şehirlere, bu araçların kullanımlarını optimize etmenin yollarını düşünmelerini tavsiye ediyor ve bu amaçla çözümler tasarlıyor.


HER AY 15 BİN ARAÇ TRAFİĞE ÇIKIYOR

Deloitte Şehir Mobilite Endeksi’nde Türkiye ile ilgili öne çıkan diğer veriler ve analizler şöyle:

* İstanbul’da her ay 15.800’den fazla (2016) yeni araç trafiğe katılıyor.

* 2011 yılından bu yana, İstanbul Yarımadası Yayalaştırma Projesi kapsamında, yüksek kaza bölgeleri ve araç erişiminin kısıtlı olduğu bölgeleri tespit etmek için veri analitiği kullandı. Bu yaklaşım, ölümlerin yüzde 60 oranında azaltılmasına ve hava kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı oldu.

* İstanbul, alternatif bir araç olarak bisiklet ve gelişmiş teknolojili sürücüsüz toplu ulaşım konusunda ilerliyor.

* İstanbul’da bazı metrobüs durakları dışında tüm toplu taşıma istasyonları ve araçlar çok büyük oranda engelli dostu. Toplu taşıma sistemi engelliler için rampalar, asansörler ve engelli işaretli yollar ile hizmet vermektedir.

* Yeni teknolojiler ile sistemlerin engellileri toplu taşımada kullanılan akıllı kartlardan tanıyıp, buna göre kendilerine Bluetooth altyapılı sesli yönlendirme desteği sağlaması planlanmaktadır.

REKABETÇİ VE ULAŞILABİLİR HİZMETLER SUNUYOR

Raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri ve Kamu Sektörü Lideri Cem Yılmaz, “İstanbul’un, dünyanın önde gelen şehirleri ile karşılaştırıldığında pek çok alanda daha rekabetçi ve ulaşılabilir hizmetler sunan bir şehir haline geldiğini görüyoruz. İyileştirilmiş mobilite’nin dünya çapında akıllı şehir inisiyatiflerinin önemli bir kazanımı olduğundan hareketle, İstanbul için tüm kent paydaşları tarafından hayata geçirilmesi zorunlu olan kapsamlı ve katma değerli bir ‘rekabetçi şehir’ yol haritasının, dünyanın ve Türkiye’nin ‘dijital dönüşüm’ başarı öyküleri arasına katılacağına dair inancımız tam” dedi.

#Istanbul
#Ulaşım
#‘Şehir Mobilite Endeksi’
5 yıl önce