|

Üreticisi belli olan ürünleri satın alın

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, okul alışverişine çıkanların, kırtasiye ürünlerinde üretici ya da ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünleri tercih etmesini söyledi. Pekcan, güvensiz ürün üreticilerine 286 bin liraya kadar para cezası uygulayacaklarını aktardı.

Haber Merkezi
04:00 - 7/09/2018 Cuma
Güncelleme: 01:37 - 7/09/2018 Cuma
Yeni Şafak
Can, mal ve çevre güvenliği açısından tehlike oluşturan ağırlıklı ithal  29 ürüne ilişkin toplatma kararı alındı.
Can, mal ve çevre güvenliği açısından tehlike oluşturan ağırlıklı ithal 29 ürüne ilişkin toplatma kararı alındı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde Türkiye genelinde kırtasiye ve ofis malzemeleri denetimlerine hız verdiklerini söyledi. Okul alışverişi yapan tüketicileri ürün satın alırken dikkatli olmaları yönünde uyaran Pekcan, kırtasiye malzemelerinin ve okul kıyafetlerinin insan sağlığı açısından çeşitli testlere tabi tutulduğunu ve sağlığa zararlı hiçbir ürüne tolerans göstermediklerini aktardı.


KİMYASALLAR TEST EDİLDİ

Bu kapsamda, ülke genelinde kırtasiye ve ofis malzemeleriyle okul kıyafetleri ve çocuklar tarafından kullanılan ürün gruplarını etkin bir şekilde denetlediklerine dikkati çeken Pekcan, ürünlerde fitalat, kadmiyum, kurşun ve azoboyar gibi kullanımı kısıtlanmış kimyasalların bulunup bulunmadığının akredite laboratuvarlarda test edildiğini anlattı. Pekcan, 2018 yılında her farklı ürün için ayrı ayrı olmak üzere 21 bin 749 lira ile 286 bin 175 lira arasında idari para cezası uygulandığını da bildirdi.

BUNLARA DİKKAT

* Ürün ambalajları üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı

* Kırtasiye ürünlerinde üretici ya da ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmeli.

* Boya kalemlerinde 'EN 71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalı.

* Oyuncak şeklindeki kırtasiye ürünlerinde 'CE' markasının bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli

* Tekstil ve ayakkabı ürünlerinde de etiketlerin ve işaretlemelerin kolay okunur ve Türkçe olmasına bakılmalı.

  • Güvensiz ürünler toplanıyor
  • Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca, haksız rekabetin önüne geçilmesi için can, mal ve çevre güvenliği açısından tehlike oluşturan ağırlıklı ithal ürünlere yönelik sıkı denetimler sonucu güvensizliği tespit edilen 29 ürüne ilişkin toplatma kararı alındı. Bunların yüzde 72’sini ithal ürünler oluşturdu. Toplatılacak ürünler arasında elektrik motoru, su ısıtıcısı, ağda makinesi, priz, yangın söndürme cihazı, emniyet kemeri, LED lamba, saç kurutma makinesi, güç inventörü, LED’li yılbaşı ışığı ve porselen duyulu askı takımı gibi eşyalar yer aldı.

#İthal Ürün
#Denetim
6 yıl önce