|

Üretime taze güç

Özelleştirmeyle devraldığı fabrikaların Türkiye ekonomisine daha fazla katkıda bulunmasını sağlayan Albayrak Holding, bünyesine iki yeni fabrika kattı. Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait Erzurum ile Erzincan şeker fabrikalarının özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi vererek ihaleyi kazanan Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ. iki tesisi teslim aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/07/2018 Salı
Güncelleme: 01:12 - 17/07/2018 Salı
Yeni Şafak
Albayrak; Erzincan ve Erzurum şeker fabrikaları için imzayı attı
Albayrak; Erzincan ve Erzurum şeker fabrikaları için imzayı attı

Geçtiğimiz mayıs ayında Erzincan ve Erzurum şeker fabrikalarının özelleştirme ihalesi gerçekleşmişti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda pazarlık usulüyle yapılan ihaleyi 287 milyon TL ile en yüksek teklifi veren Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ kazanmıştı. İki şeker fabrikasının Albayrak Holding'e devri dün Ankara’da atılan imzalarla tamamlandı. Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu'dan fabrikaları devraldı.

PANCAR VERİMLİLİĞİNDE AVRUPA HEDEFİ

Devir töreninde konuşan Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Albayrak, fabrikaların yeni üretim stratejisini de çizdi. Çiftçi ile beraber çalışacaklarını vurgulayan Ahmet Albayrak, şeker pancarı üretiminde verimliliğe dikkat çekti. Ahmet Albayrak, Avrupa’da dekar başına 10-12 ton olan şeker pancarı üretiminin Türkiye’de ancak 5-6 ton düzeyinde gerçekleşebildiğini belirtirken, verimliğin Avrupa rakamlarına ulaşması için yurt dışındaki firmalarla temas halinde olduklarını bildirdi. Ahmet Albayrak, “Bunun sağlanması halinde hem Türkiye’miz hem de çiftçimiz kazanacak” dedi.

İSTİHDAMA KATKI

Albayrak Holding, bu zamana kadar özelleştirmeden satın aldığı kurumlara önemli yatırımlar yaptı. Böylece bu kuruluşlar Türk ekonomisine önemli katkı sağlayan kurumlar haline getirildi. Albayrak Holding ilk olarak 1997'de özelleştirmeden Konya Ereğli Sümerbank'ı satın aldı. 1997'ye kadar faaliyet dışı olan fabrika, Albayrak Holding'in yaptığı yatırımlarla tekstil sektöründe önemli bir marka haline dönüştü. 21 yıldır kesintisiz şekilde üretimine devam eden fabrika hem Türk ekonomisine hem istihdama katkı sunmaya devam ediyor.

Albayrak Holding'in özelleştirmeden satın aldığı bir diğer kuruluş ise 2003 yılında Balıkesir SEKA Fabrikası oldu. Bu fabrika muhalefetin itirazları nedeniyle oluşan yargı süreci yüzünden 2012'ye kadar atıl kaldı. 2012'den sonra fabrikaya 150 milyon avro yatırım yapıldı. Fabrika yılda 300 bin ton kağıt üretir hale geldi. Bu kadar yüksek miktarda üretimle hem ithalatın azalmasına hem de cari açığın kapanmasına katkı sağlandı.

İHRACATTA ARTIŞ

Holdingin, özelleştirmeden alarak bünyesine kattığı bir diğer işletme ise Trabzon Limanı'nın işletme hakkı devri oldu. 2003 Kasım ayında devralındığında elleçleme yıllık 1 milyon ton kapasitesindeyken 2017 sonu itibarı ile 3 milyon tona çıkarıldı. Holdingin, bu kapasiteyle Karadeniz'deki ihracat rakamlarının artışında büyük katkısı oldu.

#Albayrak Holding
#Ahmet Albayrak
6 yıl önce