|

Uzak diyarlara Türk mermeri

Türk doğaltaş sektörü, uzak pazarlardaki payını arttırmaya devam ediyor. 2 yıldır ucuzlama trendinde olan petrol fiyatlarını fırsata çeviren sektörün traverten ihracatında Amerika, Çin, Kanada, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ilk sıralarda yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/06/2017 Pazar
Güncelleme: 01:24 - 18/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Uzak diyarlara Türk mermeri
Uzak diyarlara Türk mermeri

Türk firmaları, son dönemlerde yöneldikleri uzak pazarlardaki payını arttırmaya devam ediyor. 2 yıldır ucuzlama trendinde olan petrol fiyatlarını fırsata çeviren sektör, traverten ihracatında Amerika, Çin, Kanada, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ilk sıralarda yer alıyor.

TEKSAS’IN BAHÇE VE HAVUZLARINI
TÜRK MERMERİ SÜSLÜYOR

Amerika’da 100’ün üzerinde Türk firması satış yapıyor. Bej mermer ve traverten en çok satılan ürünler. Teksas’ta evlerin bahçelerinde en çok Türk mermeri kullanıldı. Eyalette her evin havuzu bulunuyor. Ağırlıklı olarak havuz kenarlarında kullanılan Türk travertenlerinin kullanıldığı bir başka alan ise araç parkları. Washington, New York bölgesinde ise Türk doğaltaşı daha çok iç mekanlar için tercih ediliyor. Las Vegas’ta türk mermeri kullanmayan otel yok gibi.

SEKTÖR İHRACATI % 22 BÜYÜDÜ

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Selçuk Çevik, sektörün 5 aylık ihracat rakamlarını değerlendirdi. Çevik “İşlenmiş travertende ilk 5 ayda yüzde 21.8 artış gösterildi. İşlenmiş mermerde yüzde 4.4’lük bir artış gerçekleşti” dedi. Sektör için daha güçlü bir lobi gerektiğinin alçını çizen Çevik, Türk doğaltaş sektörünün uzak pazarlarda daha etkili bir şekilde büyümeyi sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

JAZZ’IN BAŞKENTİNE TÜRK TRAVERTENİ

Amerika pazarındaki gelişmenin dinamiklerine dikkat çeken Çevik, Jazz’ın başkenti olarak gösterilen New Orleans’ta da Türkiye’nin pazardaki ağırlığını arttığını söyledi. Çevik, “Las Vegas’ta türk mermeri kullanmayan otel yoktur. İtalya mermeri de satılıyor Amerika’da, ama Türk mermeri daha çok satılıyor. Ülkedeki havuz kenarlarında inanılmaz travertenimiz var. Georgie, Teksas, California, Arizona, New Orleans, New Mexico’da Türk ürünleri var” dedi.

TEK FUARDA BİRLEŞMELİYİZ

Sektörün birliğe ihtiyacı olduğunu da söyleyen Çevik “Birlik ve derneklerin tek bir fuara odaklanması gerekir. Aynı sektör temsilcileri 2-3 ayrı fuara katılmak zorunda kalıyorlar. Biz tek yumruk olursak sektör bir kez para harcamış olur. Limanlardaki fiyatlar da yüksek. Buna çare bulunmalı. Mersin’deki liman masrafları ile İzmir’in liman fiyatları bir değil” diye konuştu.


#Doğaltaş
#Mermer
#İhracat
7 yıl önce