|

Uzay teknolojisini yerli ürettiler

Dünyada sayılı ülkelerde bulunan yüksek katma değerli teknolojinin Türk mühendislerce yerli üretimi gerçekleşti. ASELSAN, uzay teknolojisinde de kullanılan, ısıyı algılayabilen kızılötesi dedektörlerin ilk seri üretimini tamamen milli imkanlarla tamamladı.

Yeni Şafak
04:00 - 25/09/2015 Cuma
Güncelleme: 20:10 - 24/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

ASELSAN, geceyi gündüze çeviren termal kameraların gözünü tamamen milli imkanlarla seri olarak üretmeye başladı. Bu teknolojinin varlığı, sektörde gelişmişlik ve üstünlük göstergesi olarak kabul ediliyor. Şirket, geçen yıl kurduğu tesislerde termal kameraların gözü olarak tanımlanabilecek ısıyı algılayabilen kızılötesi dedektörlerin ilk seri üretim partisini başarı ile tamamladı. Bu gelişme ile bugüne kadar üniversite sanayi işbirliği ile tasarım aşamasında gösterimleri yapılan dedektörlerin sanayileşmesindeki en kritik adım da sonuçlandırıldı. Dünyada az sayıda ülkenin üretebildiği bu dedektörler, kullanım amacı, üretim teknolojisi ve algılayıcı malzemesine bağlı olarak farklı yöntemlerle üretilebiliyor. ASELSAN'da seri üretimine başlanan “Kuantum Kuyulu Kızılötesi Fotodedektörler” ise NASA'nın da uzay uygulamalarında kullandığı bir teknoloji olarak yüksek düzeyde görüntü kalitesi ile öne çıkıyor.



ASKERİ VE SİVİL KULLANIMDA


Kızılötesi dedektör teknolojileri, Türkiye'nin yüksek katma değerli sanayi yapılanması için birçok sanayi dalına etkisi olan kritik bir teknoloji olarak öne çıkıyor. Kızılötesi dedektörler, askeri alanın yanı sıra tıbbi görüntüleme, otomotiv, uydu görüntüleme, enerji güvenliği gibi sivil alanlarda da kullanılıyor.


#aselsan
#yerli teknoloji
#Türk mühendisleri
#Kuantum
#Kızılötesi Fotodedektörler
#tıbbi görüntüleme
#otomotiv
#uydu görüntüleme
9 yıl önce