|

Vergi denetiminde FETÖ uyarısı

Maliye, vergi denetimlerinde ‘FETÖ’cülere karşı vatandaşları uyararak, yetkilerini kötüye kullanan müfettiş ve denetim elemanlarının şikayet edilmesini istedi.

Yeni Şafak
08:21 - 2/08/2016 Salı
Güncelleme: 05:23 - 2/08/2016 Salı
Diğer

Maliye, millete darbe girişiminde bulunan Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kripto müfettişleri için harekete geçti. Müfettişlerin vatandaş ve şirketlere yönelik kötü muamelesine karşı Vergi Denetim Kurulu'ndan (VDK) uyarı geldi. VDK mükelleflerin vergi inceleme ve denetimlerinde herhangi bir şekilde yetkisini usulsüz kullananlara yönelik başkanlığa ihbar ve şikayette bulunulmasını istiyor. VDK, yayınladığı rehber ile vatandaşlara haklarını hatırlatarak vergi müfettişinin yetkilerinin sınırlarını anlatıyor. Son dönemde bazı vergi müfettişlerinin vatandaşlara ve bazı şirketlere yönelik yetkilerini kötüye kullandıklarına yönelik şikayet alındığını ifade eden Maliye kaynakları, sürece ilişkin VDK'ya ihbarda bulunulmasını istiyor.



İHBAR VE ŞİKAYET EDİN


Maliye Bakanlığı'nın tüm birimlerinde bugüne kadar 1.500 kişi görevden alınırken, yeni listeye yönelik çalışmalar sürüyor. Sadece VDK bünyesinde 9 binin üzerinde müfettiş ve müfettiş yardımcısı görev yapıyor. Maliye'den üst düzey bir yetkili, Vergi Denetim Kurulu'nun ana sayfasında hem ihbar hattı hem de şikayetlere ilişkin bir bölüm olduğunu belirterek, “Vatandaştan tüm ihbar ve şikayetleri bekliyoruz. Ancak bu yapıya yönelik bazı korkuları halen devam ediyor olabilir. Özellikle VDK'nın internet sitesinde direk başkana mesaj bölümü var. Bu kullanılabilir” dedi.



HEDİYE ALAMAZLAR


FETÖ üyesi vergi müfettişlerinin mükellefleri zorlamasının önüne geçmek amacıyla Vergi Denetim Kurulu (VDK) mükelleflerin incelemeye yönelik haklarını tek tek sıraladı. Star'ın haberine göre, mükellefin hak ve yükümlülüklerinin çerçevesini net bir şekilde ortaya koyan rehbere göre vergi müfettişleri denetime tabi tutulanlardan herhangi bir şekilde hediye alamayacak. Denetim kapsamında bulunanların hizmet ve ikramlarının kabul edilemeyeceğinin altını çizen Kurul, denetim kapsamında bulunanlardan alışveriş yapılamayacağı ve özel indirim talep edilemeyeceğine dikkat çekiyor.



Mükellefin vergi inceleme ve denetimdeki hakları


- Mükellef, vergi incelemesinin her safhasında inceleme süreci hakkında inceleme elemanından bilgi isteyebilir.



- Vergi incelemeleri ile ilgili görüşmelere, defter ve kayıtlarla ilgili olan yetkili Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirler veya avukatların kendisiyle birlikte katılmasını sağlamak ya da kendisini temsilen yetkili bir temsilcisini göndermek hakkına sahip.



- Mükellefler diledikleri itiraz ve mülahazaların vergi inceleme tutanaklarına kaydedilmesini isteyebilir.



- Mükellef arama sonucunda el konulan defter ve belgelerin muhafaza altında olması sebebiyle zamanında yapılamayan kayıtlarını, defterlerin geri verilmesinden sonra 1 aydan az olmamak üzere verilecek uygun bir süre içinde yapabilir.



- Mükellef vergi incelemesi sırasında düzenlenen tutanaklardan bir nüsha almaya ve itirazların bulunması halinde bu itirazların tutanağa işlenmesini isteyebilir.



- Mükellefler, Rapor Değerlendirme Komisyonları tarafından dinlenmek için taleplerini, vergi inceleme tutanaklarına kaydedilmesini isteyebilir.



- Mükellef, ikmalen, res'en veya idarece tarh edilen vergilerle, bunlara ilişkin vergi ziyaı cezalarının tahakkuk edecek miktarları konusunda, tarhiyat öncesi ya da tarhiyat sonrası uzlaşma talebinde bulunabilir.



- Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesilenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilir.


#Vergi denetimi
#Maliye Bakanlığı
#Mükellef
#FETÖ
#Vergi Denetim Kurulu
8 yıl önce