|

Vergide büyük indirim

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yıl sonuna kadar 6 başlıkta konuttan beyaz eşyaya, mobilyadan otomotive Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimlerini açıkladı.

Haber Merkezi
04:00 - 1/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 01:20 - 1/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
​​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
​​Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak

Dün Ankara’da düzenlenen Vergi Denetim Kurulu (VDK) Strateji Değerlendirme Toplantısı’nda dört sektöre müjde veren Albayrak, tüm kamuoyu ile önemli gördüğü bir açıklamayı paylaşmak istediğini aktardı.

KONUT DESTEĞİ SÜRECEK

Gerek enflasyonla mücadeleye destek vermek, gerekse kurdaki etkiyle daralan bazı sektörleri canlandırmak için bazı düzenlemeleri hayata geçireceklerini belirten Albayrak, yılsonuna kadar 6 başlıkta KDV ve ÖTV indirimlerini devreye alacaklarını açıkladı. Albayrak, “Bunlardan birincisi, konut satışlarında KDV oranlarında yüzde 18’den 8’e indirim uygulamasını devam ettiriyoruz. Bu uygulama 31 Ekim’de bitiyordu, yılsonuna kadar devam edecek. İkinci olarak, tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi uygulamasını da yıl sonuna kadar devam ettiriyoruz” dedi.

MOBİLYA, BEYAZ EŞYA VE OTOYA DA CAN SUYU

Üçüncü başlık da mobilya sektörüne sağladıkları vergi indirimi olduğunu ifade eden Albayrak, şunları kaydetti: “Bu alanda KDV oranını yüzde 18’den 8’e indiriyoruz. Dördüncü başlığımız beyaz eşya sektörü. Bu alanda uygulanan ÖTV oranlarını yıl sonuna kadar sıfıra indiriyoruz. Beşinci başlığımız 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV uygulamasında 15’er puanlık indirime gidiyoruz. Son olarak da ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 1’e indiriyoruz”

PİYASAYI CANLANDIRIR

Saydığı 6 başlıktaki uygulamanın, ekonominin hızlı şekilde hareketlenmesi, piyasanın canlanması için uygulanacağını bildiren Berat Albayrak, indirimlerle hem enflasyonla mücadele hem de istihdam noktasındaki güçlü duruşun devam etmesinin sağlanmasını amaçladıklarını dile getirdi. Albayrak, “Özellikle belirtmek isterim ki uygulanan bu vergi indirimlerinin sağlayacağı maliyet düşüşlerinin, nihai satış fiyatına yansımasını birebir takip edeceğim” diye konuştu.

Vergi Denetim Kurulunu yeniden kurgulayacaklarını da belirten Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programına destek veren firma sayısı 2 bin 500’ü aştı” bilgisini de verdi.

TAM ZAMANINDA YAPILAN BİR HAMLE

KDV ve ÖTV indirimlerini değerlendiren İTO Başkanı Şekip Avdagiç, “Ekonomi yönetimi mobilya, beyaz eşya, otomotiv ve inşaat gibi istihdam kapısı olan sektörlerde tam zamanında bir hamle yaptı” dedi. Avdagiç, vergi indirimleriyle iç talep ve istihdama direkt etkisi olacak, proaktif bir önlem alındığını belirtti. İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği Başkanı Metin Aztekin ise “ÖTV indirimi satışlarda ciddi bir hareketlilik sağlayacaktır” dedi.

  • Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, otomotiv, gayrimenkul, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine can suyu olacak bir vergi indirim paketi açıkladı. İşte o destekler:
  • * Altı kalemde vergi indirimi
  • * Beyaz eşyada ÖTV sıfırlandı.
  • * Mobilyada KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirildi.
  • * Konut satışlarında KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirim uygulamasına yılsonuna kadar devam edecek.
  • * Tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesini yılsonuna kadar sürecek.
  • * Ticari araçlarda KDV yüzde 1’e düşürüldü. 1600 cc altı motorlu araçların ÖTV’sinde 15’er puanlık indirim yapıldı.
#Berat Albayrak
#Vergi
#ÖTV
6 yıl önce