|

Yarın büyük gün

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı ilk çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini yarın açıklayacak. Ekonomistler, GSYH'nin 1. çeyrekte yüzde 1,6 artmasını bekliyor. Ankete katılan ekonomistlerin ilk çeyrek büyüme beklentileri, en yüksek yüzde 2,1, en düşük ise yüzde 1,1 aralığında yer aldı.

Yeni Şafak
16:51 - 9/06/2015 Salı
Güncelleme: 13:57 - 9/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Ekonomistlerin 2015 yılı büyüme beklentilerinin ortalaması da yüzde 3 oldu. Ekonomistlerin 2015 yılı büyüme beklentisi en yüksek yüzde 3,7 ve en düşük yüzde 2,4 seviyelerinde kaldı. Bir önceki anket döneminde 2015 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,3 düzeyindeydi.



UZMANLAR NE DİYOR?


İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, "Genel olarak 2015 yılı 1.çeyrek büyüme beklentileri ortalama olarak çeyreklik bazda yüzde 0.7, yıllık bazda ise yüzde 1.7 artış yönünde bulunuyor. Beklentiler içerisinde en düşük beklenti yüzde 1.2 seviyesinde olurken, en yüksek beklenti ise yüzde 2.6 seviyesinde bulunuyor. Başka deyişle 1.çeyrek dönemde yüzde 1'in altında büyüme bekleyen mevcut değil. Yıla başladığımızda ve Ocak ayına ait birkaç ekonomik veriyi aldığımızda 1.çeyrek döneme yönelik beklentiler daha kötümserdi" dedi.



YÜZDE 1.7'NİN ÜSTÜNDE GELEBİLİR

Turşucu, şöyle devam etti:


Göstergelere bakıldığında yarın açıklanacak 1.çeyrek büyüme verisi ortalama yüzde 1.7 beklentisinin üzerinde gelebilir. yüzde 2-2.5 arasında bir veri ile karşılaşırsak şaşırmam. Tabi burada tarım sektörünün durumu ve vergilerdeki artış rakamı etkileyecektir.


Peki yarınki büyüme verisi piyasalar için ne kadar önemli olabilir. Açıkçası beklentinin üzerinde gelecek bir veride kısa süreli bir etkinin ötesinde bir beklentim bulunmuyor. Her şeyden önce piyasalar artık 2.çeyrek verilerini şimdiden fiyatlamaya başlamış durumda. Diğer bir neden ise seçim öncesi olduğu kadar seçim sonrasında da oluşan belirsiz tablonun sürmesi durumunda büyümedeki görüntü negatif yönde çok farklı bir görünüm alabilir.



#Büyüme
#Büyüme beklentileri
#Ekonomist
#Tuncay Turşucu
#Türkiye İstatistik Kurumu
9 yıl önce