|

Yatırıma devam

Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi İstanbul’da tanıtıldı. Burada konuşan Avrupa Odalar Birliği (EUROCHAMBRES) Başkanı Christoph Leitl, “46 ülkenin oda ve borsalarını temsil ediyorum. Biz Avrupa olarak Türkiye’ye güveniyoruz. Yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu noktada Türk hükümetine inanıyoruz” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 8/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 00:28 - 8/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Rifat Hisarcıklıoğlu - Fatih Metin - Christoph Leitl - Gabriel Munuera Vinals
Rifat Hisarcıklıoğlu - Fatih Metin - Christoph Leitl - Gabriel Munuera Vinals

Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) Projesi, Avrupa Birliği yetkililerinin de katılımıyla dün İstanbul’da tanıtıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’un ev sahipliği yaptığı toplantıda konuşan EUROCHAMBRES Başkanı Christoph Leitl, “Lütfen, siyasi gelişmeler iş dünyasını etkilemesin” çağrısında bulundu. Türk oda, borsalarına ve Türk ekonomisine güvendiklerini belirten Christopn Leitl, “Ekonomide zorlu dönemler görülebilir ama önemli olan işleri düzeltmek için çalışmak... Avrupa’daki 46 ülkenin oda ve borsalarını temsil ediyorum. Biz Avrupa olarak Türkiye’ye güveniyoruz. Yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bu noktada Türk hükümetine inanıyoruz” dedi.

AVRUPALI 20 BİN ŞİRKET TÜRKİYE’YE GÜVENEREK BURADA YATIRIM YAPIYOR

Toplam 20 bin Avrupalı şirketin Türkiye’deki iş ortamına güvenerek burada yatırım yaptığını ifade eden Leitl, şunları kaydetti: “Kurumsal iş birlikleri yaparak bu zorlu dönemleri aşmak mümkün. Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasında iş birlikleri yapılabilir. Buna da oda ve borsalar eşlik edebilir. EUROCHAMBRES olarak, bu zorlu dönemi atlatmanızda size eşlik edeceğiz. Sorunların çözümü, birlikte çalışıp çalışmamaya bağlı.”

EN BÜYÜK HAZİNENİZ YETENEKLİ İNSAN KAYNAĞI

EUROCHAMBERS’ın; üye 46 ülkenin hükümetlerine inovasyon konusunda öncülük edildiğini dile getiren Leitl, “Lütfen, siyasi gelişmeler iş dünyasını, şirketleri, çalışmalarımızı etkilemesin. Bizler şirketleri dinliyor ve destekliyoruz. Lütfen, hükümetler de şirketleri desteklesin. Bizim asıl işimiz ‘iş siyasetten önce gelir’ demektir. Avrupa, bu fikirler sayesinde birleştirilmiştir” diye konuştu. Leitl, Türkiye’nin en büyük hazinesinin yetenekli insan kaynağı olduğunu, eğitimle bu kaynağın daha büyük katma değer yaratabileceğini vurguladı.

AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Avrupa Komisyonu ve Türk hükümetinin global ortaklığa odaklandığı diyalog toplantılarının her iki partnere de güç kattığını söyledi.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ YENİDEN CANLANIYOR

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsalarının, iş dünyasına hizmet anlamında çok etkili kurumlar olduğunu vurguladı. Türk oda ve borsalarının 2001’den bu yana bu vizyonla çalıştığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’de oda ve borsalarımızı, işletmeler için hizmet merkezi haline getiriyoruz. Bu süreçte AB bize, oda ve borsalarımıza yaklaşık 11,5 milyon avro hibe destek sağlamıştı. TOBB ve EUROCHAMBRES’ın ortak girişimi sonucu geliştirilen TEBD Projesi ile AB, Türk oda ve borsalarına 5 milyon avro hibe kaynak daha sağlamış olacak. Bu proje, aynı zamanda, son yıllarda soğumaya yüz tutmuş Avrupa Birliği-Türkiye ilişkisini yeniden canlandırmaya yönelik bir girişimdir” diye konuştu.

BİRLİKTE KAZANACAĞIZ

Türkiye ile AB arasındaki en etkili ve giderek daha da güçlenen diyalog platformunun oda ve borsalar liderliğinde iş dünyası tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Hisarcıkloğlu, TEBD Projesi kapsamında Türkiye ve AB üyesi ülkelerden 20 oda ve borsanın eşleştirileceğini, Türk ve AB üyesi ülke odalarının bir araya gelip birlikte çalışacağını, birlikte proje üreteceğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Yani Türk ve AB odaları, birbirlerine ortak olacak. Kadın ve genç girişimciliğini geliştirme, çevre, ürün geliştirme, Gümrük Birliği gibi bir dizi iş birliği alanı söz konusu. Bu kapsamda, Eylül 2018 ila Haziran 2020 arasında 100’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirmeyi planladık. Türk oda ve borsaları, AB’deki partnerleriyle birlikte bu alanlarda ortak projeler geliştirecek ve uygulayacak. Neticede Türkiye kazanacak, Avrupa kazanacak, birlikte çalışıp birlikte kazanmış olacağız” dedi.

HER ZAMAN YATIRIMCININ YANINDAYIZ

Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise Türkiye ve AB arasında diyalog ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi. Türkiye ve AB arasında öncelikli olarak ticari iş birliklerini ve bunların çeşitliliğini ele almak gerektiğini belirten Metin, Türkiye ve AB arasındaki partnerliğin uzun soluklu yapısına dikkati çekti. Metin, toplantıda bulunan Avrupalı katılımcılara seslenerek, “7 gün 24 saat kapımız, Türkiye ile ilgili bir konuda desteğe ihtiyacı olan tüm şirketlere açıktır. Her zaman Türkiye’ye güvenen yatırımcının yanında olduk. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Güven hususunda hiçbir şüpheniz olmasın” dedi.

  • 30 yerel iş birliği projesi geliştirilecek
  • AB Verilen bilgiye göre, TEBD Projesi kapsamında, kadın ve genç girişimciliğin geliştirilmesi, çevre, Türk KOBİ’lerin Avrupa’da iş yapma zorluğunun tespiti için anket, inovasyon, enerji, KOBİ’lerin borç yönetimini kapsayan finansal eğitimlerin dışında, il ve ilçe düzeyinde 30 yerel iş birliği projesi geliştirilecek. Toplantıya, Türk oda ve borsa başkanları ile Bosna Hersek, Makedonya, Sırbistan, Rusya Federasyonu, Karadağ, Kosova, Belarus ve Gürcistan’daki odalar birliğinin başkan ve temsilcileri de katıldı.
#Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi
#İstanbul
6 yıl önce