|

Yatırımı bekleyen 8 trilyon $ var

İslami Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan Küresel İslami Finans 2018 Raporu açıklandı. Rapora göre; dünyada 8 trilyon dolar daha iyi yatırım fırsatları için bekliyor. İslam Kalkınma Bankası Başkanı Bandar Hajjar, “Para sıkıntısı ve fon sıkıntısı yok. İslami finans uzun süreli yatırımları teşvik eder” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/04/2018 Salı
Güncelleme: 00:58 - 3/04/2018 Salı
Yeni Şafak
İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar
İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar

İslami Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası tarafından hazırlanan Küresel İslami Finans 2018 Raporu açıklandı. İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, dünyada 8 trilyon doların daha iyi yatırım fırsatları için beklediğini belirterek, bu durumun, uzun dönemli yatırımlar için daha yenilikçi yollar bulmaya ihtiyaç olduğunu gösterdiğini söyledi.

Tunus’ta yapılan İKB 43. Genel Kurulu’nda açıklanan raporla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hajjar, "Bu, Birleşmiş Milletler'in (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini tutturabilmeye ve uzun dönemli yatırımlar için daha yenilikçi yollar bulmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. BM’ye göre sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin tutturulabilmesi için yıllık 2,5 trilyon dolar açık var. Uzun dönemli fonlara ihtiyaç var. İlginç olan ise para sıkıntısı, fon sıkıntısı yok" diye konuştu.

34,4 trilyon düşük getirili tahvillerde

Dünya Bankasının tahminlerine göre dünyada toplamda 34,4 trilyon doların negatif faizli veya düşük getirili tahvillerde durduğunu aktaran Hajjar, uzun dönemli yatırımları faaliyete geçirmek için IMF, OECD, Dünya Bankası ve İKB’nin çeşitli faaliyet ve girişimlerde bulunduğunu kaydetti. Hajjar, "Bu girişimlerde herkesin üzerinde anlaştığı husus ise uzun dönemli yatırımların risk ve ödülleri paylaşmak olduğudur. İslami finans, risk ve getirinin paylaşımıyla mevcut finansman sıkıntılarına çözüm sağlayabilir. İslami finans uzun süreli yatırımların finansmanını ve gelirlerin adil paylaşımını teşvik eder" dedi.

İslami finansın varlığı 2 trilyon $

İslami finans sektörünün son 20 yılda katlanarak büyüdüğünü ve toplam varlıklarının 2 trilyon doları aştığını ifade eden Hajjar, “Uygun politikaların geliştirilmesi, finansal alt yapının düzenlenmesi ve yenilikçi ürünlerin çeşitliliğinin sağlanmasıyla, İslami finans uzun dönemli yatırımlardaki fonlama açığının giderilmesinde katalizör görevi üstlenecektir” değerlendirmesinde bulundu.

  • Megabank için çalışmalar sürüyor
  • Toplantı sırasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İslam Kalkınma Bankası (İKB) Sözcüsü Abdul-Hakim Elwaer de Türkiye, Endonezya ve İKB’nin üçlü olarak geliştireceği “Megabank”ın kurulması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Elwaer, “2018’de bir şeyler göreceğimiz konusunda çok iyimseriz. Megabank gibi kritik bir kararda, ülkeler konuya ilgisini ifade ediyorlar. Bizim de bu konuda diyaloğa sahip olmamız gerekiyor. Her ülkeden bu konuyla ilgisi olan liderleri bir araya getirdik. Görüşmeler devam ediyor. 2018’de bir şeyler göreceğimiz konusunda çok iyimseriz.” diye konuştu. Elwaer, İKB’nin, faaliyetlerini merkez yerine üye ülkelerden yerel düzeyde yönetmeye odaklandığını belirterek, böylece üye ülkelerin kalkınma sorunlarına daha hızlı çözüm bulma konusunda yardımcı olacaklarını kaydetti.

#Bandar Hajjar
#İslami Kalkınma Bankası
6 yıl önce