|

Yatırımla uçacak 23 il

Bir yıl önce açıklanan Cazibe Merkezleri Programı hayata geçiyor. Bu bağlamda verilecek destekler ve destek alacak iller belli oldu.

Yeni Şafak
09:44 - 25/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 10:02 - 25/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cazibe Merkezleri programı başlıyor.
Cazibe Merkezleri programı başlıyor.

Az gelişmiş bölgelerde istihdam, üretim ve ihracatın artırılmasına yönelik yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esaslara dair Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karar, Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki 23 ilde özel sektör tarafından gerçekleştirilecek imalat sanayi ile çağrı ve veri merkezi yatırım desteklerini kapsıyor.

Buna göre, Tunceli, Bayburt, Ardahan, Gümüşhane, İğdır, Erzincan illerinde 2 milyon Türk Lirası; Hakkari, Bingöl, Kars, Siirt, Bitlis, Muş, Şırnak illerinde 4 milyon Türk Lirası; Ağrı, Batman, Elazığ, Adıyaman, Erzurum, Malatya, Mardin, Van, Diyarbakır, Şanlıurfa illerinde ise 5 milyon Türk Lirası tutarında asgari sabit yatırım şartı aranacak.

Bunun yanında çağrı merkezi yatırımlarının asgari 200 kişilik istihdam sağlaması; veri merkezi yatırımlarının ise asgari 5 bin metrekare beyaz alan ihtiva etmesi gerekecek.

ENERJİ DESTEĞİ DE VAR

Uygun görülen yeni yatırımlardan enerji desteği içerenlerin, işletmeye geçilmesini takiben gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 25'ini aşmamak üzere aylık elektrik enerjisi giderlerinin azami yüzde 30'u üç yıl süreyle işletme bazında 10 milyon liraya kadar Bakanlık bütçesinden karşılanabilecek.

İŞTE CAZİBE MERKEZİ KAPSAMINDAKİ İLLER

1. Adıyaman

2. Ağrı

3. Ardahan

4. Batman

5. Bayburt

6. Bingöl

7. Bitlis

8. Diyarbakır

9. Elazığ

10. Erzincan

11. Erzurum

12. Gümüşhane

13. Hakkari

14. Iğdır

15. Kars

16. Malatya

17. Mardin

18. Muş

19. Siirt

20. Şanlıurfa

21. Şırnak

22. Tunceli

23. Van

VAN'DA 200 BAŞVURU VAR

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da Cazibe Merkezleri Programı için, 200 başvuru geldiğini söyleyerek, programın açıklandığı dönemde büyük heyecan ve umut yarattığını belirtti.

ELAZIĞ'DA YATIRIM PATLAMASI BEKLENİYOR

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan ise, "Artık 6'ncı bölgede bulunan Diyarbakır, Muş, Bitlis'e sağlanan devlet desteklerinin tamamı Elazığ'da da geçerli oldu. Bizim en büyük kazanımımız bu. Şu an yatırımlarda patlama bekliyoruz. Bu destekler, özellikle emek yoğun sektörlerde çok çok etkili. Son dönemde 2-3 tekstil firması geldi. Bizim ciddi bir yatırım geleceği konusunda şüphemiz yok. Elazığ ve bağlı illerde yatırım için inanılmaz bir ortam oluştu" dedi.

#Cazibe merkezi
#Resmi Gazete
#Destek
#Bakanlar Kurulu
6 yıl önce