|

Yatlara elektronik takip

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "Yat Takip Programı" ile yerli ve yabancı bayraklı yatların Türkiye karasularına giriş ve çıkışları elektronik ortamda kayıt altına alındı.

Yeni Şafak
11:21 - 16/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:27 - 16/04/2016 Cumartesi
AA

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının "Yat Takip Programı" ile yerli ve yabancı bayraklı yatların Türkiye karasularına giriş ve çıkışları elektronik ortamda kayıt altına alındı.


Türkiye'ye giriş-çıkış yapan Türk veya yabancı bayraklı yatların kayıt işlemlerinde kullanılan belgelerin elektronik ortamda takibi Bakanlığının tüm taşra idarelerinde kullanıma açıldı.


Program sayesinde bugüne kadar yaklaşık 9 bin 500 yat kayıt altına alındı. Bunların 6 bin 764'ü Türkiye karasularına giriş, 2 bin 588'i ise çıkış başvurusunda bulundu. Öte yandan kış aylarını Türkiye'de geçiren veya el değiştiren yatlar da kayıt altına alındı. Söz konusu kayıtlarda ABD bayraklı 2 bin 376 yat ilk sırada yer alırken, bunu 861 yat ile Türkiye, 728 yat ile de İngiltere takip etti.


Programın hayata geçirilmesiyle yatların Türkiye karasularına giriş-çıkış tarihleri, varış yeri, yolculuk süre bilgileri ve mürettebat ile demirbaş bilgileri gibi veriler bilgisayar ortamında kayda alınmaya başlandı. Kayıtların ilgili idareler tarafından eş zamanlı görünmesi sağlandı.


Kayıtlar daha önce gümrük idarelerinin kullandığı defterlerde tutuluyordu. Program sayesinde, kayıtlar bilgisayar ortamına taşındı ve işlemler hızlandı. Söz konusu yatlara ait veriler daha güvenli ve eksiksiz olarak depolanmaya başlandı. Böylece ihtiyaç duyulması halinde belgelerin incelenmesi ve risk analizine tabii tutulması mümkün hale geldi. Kayıtların sonradan kontrolünün kolaylaşması denetim boşluklarını da ortadan kaldırdı. Aynı şekilde, yurt dışı seferlerde kullanılmak üzere Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmayan yakıtın takibi de daha etkin hale geldi. Bu alanda yaşanan usulsüzlüklerin de önüne geçilmiş oldu. - Program "Kaçakçılık Bilgi Bankası" ile entegre edildi



"Yat Takip Programı" kaçakçılık olaylarının hafızası olarak da adlandırılabilecek "Kaçakçılık Bilgi Bankası" ile entegre hale getirildi. Gerek yatların mevzuata aykırı bir şekilde kullanımı, gerekse yatlar vasıtasıyla yapılan kaçakçılığa ilişkin önlemler daha iyi bir noktaya taşındı. .


Programın belirli kısımlarının, sektörün önemli aktörlerinden olan yat acentelerinin erişimine açılmasıyla bürokrasinin daha da azaltılması ve bu yolla sunulan hizmet hızının artırılmasına dönük çalışmalar da devam ediyor.

#Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
#Türkiye karasuları
#Yat Takip Programı
8 yıl önce