|

Yazılım satışlarına KDV iadesi

Yazılım satışlarına ihracattaki gibi KDV iadesi geliyor. Yazılım firmaları için de derecelendirme sistemi oluşturulacak. Kamu, tek tek yazılım almak yerine, ucuz olması için topluca yazılım alımı yapacak

Yeni Şafak
10:40 - 1/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 08:45 - 1/02/2016 Pazartesi
Diğer

Türkiye'nin yazılım alanında atılım yapması amacıyla hazırlanan Türkiye Yazılım Sektörü Strateji ve Eylem Planı, Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sunuldu. Habertürk'ün haberine göre, sektörün maliyetlerinin azaltılması için vergi yükleri ve oranları düşürülecek. Kamu İhale Kanunu kapsamı dışında yazılım alan kamu kurumlarının da kanun kapsamında alım yapması sağlanacak. Bilişim ürünlerinin alımında uygulanan ihale yöntemi de değiştirilecek. Yazılım sektörüne de ihracattaki gibi Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi benzeri bir sistem getirilecek. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'ndeki firmaların yapacağı satışlarda mağduriyetleri giderilecek.



FİRMAYA DERECE


Yerli yazılımda gereken güvenlik ve kalitenin sağlanması için Bilişim Firmaları Derecelendirme ve Seviyelendirme Sistemi kurulacak. Bu derecelendirme sistemine yönelik düzenleme yapması için de Bilişim Sektörü İzleme Teknik Komitesi oluşturulacak. Komite, sektörde üst kurul görevi görerek, sektörün geleceğine dönük politikalar oluşturulacak. Yazılım ürünleri için test, belgelendirme ve sertifikalandırma yapılacak.



TOPLU AL UCUZ OLSUN


Kamu kurumları tarafından kullanılacak yazılım lisanslarının ucuza mal olması için merkezi sisteme geçilecek. Türkiye'nin toplam anlık kullanım ihtiyacı kadar lisans alımı yapılacak. Lisanslar bir sunucu üzerinden bütün kullanıcılara açılacak. Bunun için bir sistem kurulacak.



YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ OKUYANA BURS SAĞLANACAK


Sektörde daha çok bilgisayar ve elektronik mühendisleri görev yaparken, bu alandaki yazılım mühendisi açığı da kapatılacak. Üniversitelerdeki yazılım mühendisliği bölümlerinin sayısı artırılacak. Yazılım mühendisliği alanında görev yapacak akademisyenlere ek ödeme gibi destekler verilecek. Bu alanda okuyan öğrencilere de burs sağlanacak. Özel sektörde yazılım alanında çalışan yönetici ve uzmanlar da üniversitelerde ders verecek.



HIZLANDIRICI MERKEZ


Türkiye, yazılım alanındaki rekabette yer almak için, oyun, nesnelerin interneti ve akıllı uygulamalar gibi alanlarda kendini geliştirecek. TÜBİTAK, özellikle bu alanlardaki projelere destek verecek. Yazılımların ulusal ve uluslararası pazarlarda ticarileşmesi için “hızlandırıcı merkezler” kurulacak.



İSTEYENE UZAKTAN EĞİTİMLE YAZILIM DERSİ


Yazılım sektörünün nitelikli personel ihtiyacının karşılanması için uzaktan online eğitim yöntemine başvurulacak. Kitlesel Açık Online Kursları yoluyla uzaktan eğitim verilecek. Bu şekilde lisans ve lisansüstü eğitim vermek yanında, başka alanlarda eğitim almış kişilerin de sektöre kazandırılması sağlanacak. Yazılım kültürünün genç yaşta kazanılması için ilk ve orta öğretimde yazılımı sevdirecek dersler verilecek. Ulusal düzeyde yazılım geliştirme yarışmaları düzenlenecek.



ORTAK AR-GE İÇİN TÜBİTAK KAPISI AÇILDI


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, özel sektöre ortak araştırma geliştirme (AR-GE) için çağrıda bulundu. Işık, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) “Açık Kapı” uygulamasıyla, merkez bünyesinde oluşturulan bilgi ve teknoloji birikiminin özel sektöre daha etkin transferini sağlamayı hedeflediklerini kaydetti. “Ortak Ar-Ge için özel sektöre kapımız açık” diyen Işık, uygulama ile birbirini tamamlayacak nitelikte projeler yapan firmaları tespit ederek, kendi aralarında işbirlikleri kurmalarını destekleyeceklerini ifade etti.



#Ar-Ge
#KDV
#KDV iadesi
8 yıl önce