|

Yeni dönemde yeni büyüme modeli bekliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ihracatçıları baz alarak hazırladığı 2015'in 3. çeyrek gerçekleşme ve 4. çeyrek beklentilerini içeren eğilim anketi sonuçları açıklandı.

Yeni Şafak
06:00 - 7/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 00:43 - 7/12/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

İhracatçıların girdi maliyetlerinden karlılığına, istihdamdan döviz kurlarına, üretimden ihracata kadar beklentilerini yansıtan anket Türkiye'nin ihracatına yön verecek.



YENİ BİR BÜYÜME MODELİ BEKLENTİSİ


Anketi değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, veriler çerçevesinde ihracatçının Türkiye'nin yeni büyüme modeline ihtiyacı olduğunu ortaya koydu. Büyükekşi, “Ankette, Türkiye'nin yeni bir büyüme modeline ihtiyacı olduğunu düşünen ihracatçıların oranı yüzde 84 gibi yüksek oranda oldu. Bu modelin de “inovasyonu merkeze alan, yüksek katma değer odaklı, bilgi ve teknoloji rekabetine göre kurgulanması” diye konuştu.



SEÇİM SONRASI OLUMLU HAVA


Piyasalara yönelik seçim sonrasında da anketle ilgili firmaların değerlendirmelerini alan TİM, bu beklentilerde daha olumlu sonuçlar elde etti. Firmaların seçim sonrası yıl sonuna yönelik piyasa beklentileri ise şöyle oluştu: USD / TL kur tahmini 2,96, EURO / TL kur tahmini 3,17, EUR/USD parite tahmini ise 1,07, enflasyon tahmini yüzde 8,12 ve büyüme beklentisi de + yüzde 3 olarak öne çıktı.


#Türkiye İhracatçılar Meclisi
#yeni büyüme modeli
#dolar
8 yıl önce