|

Yerli helikopter motoru ateşledi

T625 Özgün Helikopter’e yerli motor geliştirme projesinde, motorun ana kalbini oluşturan çekirdek motorun ön prototipi tamamlandı. TUSAŞ Motor Sanayii tarafından geliştirilen motorun ateşlemesi başarıyla gerçekleştirildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/06/2018 Salı
Güncelleme: 02:34 - 12/06/2018 Salı
Yeni Şafak
T625 Özgün Helikopter'e yerli motor geliştirme projesinde, motorun ana kalbini oluşturan çekirdek motorun ön prototip imalatı tamamlandı
T625 Özgün Helikopter'e yerli motor geliştirme projesinde, motorun ana kalbini oluşturan çekirdek motorun ön prototip imalatı tamamlandı

Yerli helikopter motoru geliştirilmesine yönelik çalışmalarda önemli bir aşama katedildi. Savunma Sanayii Müsteşarlığından yapılan açıklamaya göre, T625 Özgün Helikopter'e yerli motor geliştirme projesinde, motorun ana kalbini oluşturan çekirdek motorun ön prototip imalatı tamamlandı ve ilk ateşleme başarıyla gerçekleştirildi.

BİR AŞAMA DAHA TAMAM

Türkiye'nin ilk özgün helikopteri olan ve üretim aşamasında bulunan T625’in motor ihtiyacının yerli olarak karşılanması amacıyla Müsteşarlık tarafından başlatılan TS1400 Turboşaft Motor Geliştirme Projesi’nde bir aşama daha tamamlandı. Proje kapsamında, Türkiye'de gaz türbinli motor tasarım, geliştirme ve test altyapıları oluşturulurken, diğer yandan helikoptere entegre edilecek 1400 shp gücünde, tip sertifikası alınmış, özgün ve milli motor TUSAŞ Motor Sanayii tarafından geliştiriliyor.


HEDEF 2021'DE SERİ ÜRETİM

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer ihtiyaç sahibi makamların, genel maksat helikopteri ihtiyaçlarının özgün bir platform ile karşılanması hedefiyle yürütülen Özgün Helikopter Programı, 15 Haziran 2010 tarihinde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) kararı ile başlatıldı. ATAK Programı süresince kazanılan bilgi, birikim, tecrübe ve yetenek havuzu temel alınarak başlanılan Özgün Helikopter Programı kapsamında, yapısal ve aviyonik sistemlerin yanı sıra, transmisyon, rotor ve iniş takımları gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarımları ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanılarak gerçekleştiriliyor. T625 Genel Maksat Helikopteri’nin ilk uçuşunu bu yıl gerçekleştirmesi planlanmakta olup, 2021 yılından seri üretime geçeceği öngörülüyor.

ÖNCE SİVİLLER KULLANACAK

Çift motorlu, özgün, genel maksat helikopteri olarak tasarlanan T-625’in başta VIP olmak üzere ambulans, arama-kurtarma gibi birçok versiyonlarının geliştirilmesi söz konusu. Helikopterin hizmete girmesinden sonra ise sivil modellerine, askeri amaçlı olarak kullanılacak tipler de eklenecek. Ancak, şu an öncelik, sivil genel maksat helikopteri olarak T-625’in sözleşmeye uygun olarak zamanında yapımında.

#TUSAŞ
#TSK
6 yıl önce