|

Yerli ilacın dermanı AR-GE

Türkiye’nin küresel ilaç pazarında 24,2 milyar lira ile 17’nci sıraya yükseldiğini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, bu alanda ilerlemek için AR-GE’nin önemine dikkat çekti. Kaan, “Teşvik mekanizmalarıyla, yerli üreticilerin desteklenmesi ve üretim koşullarının kolaylaştırılması öncelenmeli” dedi.

Haber Merkezi
04:00 - 17/03/2019 Pazar
Güncelleme: 01:25 - 17/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Yoğun ve yıkıcı rekabetin yaşandığı küresel ilaç pazarında Türkiye, yerli üretime verdiği destek ve önceliğin olumlu sonuçlarını birçok alanda almaya başladı. Türkiye’nin giderek büyüyen bir ilaç pazarına sahip olduğunu ve 2017 yılında 24,26 milyar liraya ulaşarak dünyada 17.sıraya yükseldiğini belirten, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, "Türkiye olarak yerli ve milli üretimle bu rekabetin içinde, olabilecek en güçlü şekilde yer almalıyız. İlaç sektörü gelişimi, bildiğiniz gibi, Ar-Ge yatırımlarıyla doğru orantılıdır. Bu alanda yapılan yatırımları artırmamız, sektörün ilerlemesi ve ülkemizin dünya pazarlarındaki yerinin yukarılara taşınması için elzemdir" ifadelerini kullandı.


ÜRETİM ŞARTLARI KOLAYLAŞSIN

"Teşvik mekanizmaları kurularak, yerli üreticilerin desteklenmesi ve üretim koşullarının kolaylaştırılması öncelenmeli" diyen Kaan bu süreçlerin sektörü çetin rekabetin olduğu ilaç pazarında daha da ileri taşıyacağını ifade etti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 'Yerli İlaç Üretimi ve Termal Sağlık Turizmi' konulu 'Vizyoner Anadolu Buluşmaları: Afyonkarahisar' programı düzenlendi.

İTHALATÇI FİRMA HAKİMİYETİ KIRILMALI

Kaan, sektördeki ithal ilaç hâkimiyetinin kırılması gerektiğini belirten Kaan, “Türkiye artık ilaç üreten ve ihraç eden ülkeler sıralamasında en tepe noktayı hedeflemelidir. Bu konuda siyasi irade güçlü bir duruş sergiliyor. Bizlerin de politika yapıcılar, özel sektör, üniversiteler ve STK’lar olarak bir araya gelerek yerli ilaç üretimini bir an önce, sektörü ithal mecburiyetinden kurtaracak düzeye taşıması gerekiyor. Teşvik mekanizmaları kurularak, yerli üreticilerin desteklenmesi ve üretim koşullarının kolaylaştırılması öncelenmeli. İlaç sektörün, dünya çapında son derece çetin bir rekabet ortamı olduğunu biliyoruz. Fakat şartlarımızı doğru değerlendirip geleceği okuyabilirsek, Türk ilaç sektörünü, hedeflediğimiz noktaya taşıyabilmek için önümüzde hiçbir engel yok” dedi.

  • TERMAL TURİZM ÖNCELİKLİ KONU
  • Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Başkan Vekili Ali Gür, MÜSİAD olarak, Türkiye ilaç sektörünün hak ettiği noktaya erişebilmesi için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Önleyici sağlık hizmetleri konusunda da değerlendirmelerde bulunan Gür; “Bugün üzerinde duracağımız konulardan biri de, termal turizm. Türkiye olarak üzerine titrememiz gereken bir konu. Topraklarımızda muazzam şifa kaynakları bulunuyor; bunları en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Yatırımların geliştirilmesi ve bilincin artması noktasında ciddi çalışmalar yürütmemiz lazım” dedi.
  • AFYON’A DAHA ÇOK YATIRIM
  • Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Karakol ise, Afyon’nun yer altı ve yer üstü zenginlikleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Karakol, “Türkiye Cumhuriyeti topraklarının dünya haritasındaki coğrafi konumu ne ise, ilimiz de, ülkemiz haritasında aynı merkezi konuma sahiptir. Zira ilimiz, tüm karayollarının ve demiryollarının, doğudan-batıya, kuzeyden- güneye kesişme noktasında bulunuyor olması hasebiyle, günde on binlerce insanın transit olarak geçiş yaptığı merkezi bir konumdadır” diye konuştu.

#AR-GE
#İlaç
#Abdurrahman Kaan
#MÜSİAD
5 yıl önce