|

Yetim aylıklı çalışana müjde

Bu hafta Meclis’e gönderilen istihdam paketiyle birlikte iş piyasasında yeni bir ivme kazanılacağını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, istihdamdaki teşvik uygulamalarını asgari ücret sınırından çıkaracaklarını dile getirdi. Sarıeroğlu, işe giren yetim gençlerin yetim aylıklarının kesilmesi ve yeşil pasaportlarının iptal edilmesi durumunun biteceğini açıkladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/02/2018 Çarşamba
Güncelleme: 00:37 - 7/02/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
 Sarıeroğlu, işe giren yetim gençlerin yetim aylıklarının kesilmesi ve yeşil pasaportlarının iptal edilmesi durumunun biteceğini açıkladı.
Sarıeroğlu, işe giren yetim gençlerin yetim aylıklarının kesilmesi ve yeşil pasaportlarının iptal edilmesi durumunun biteceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, bu hafta itibariyle Meclis’e gönderilen yeni istihdam paketiyle birlikte iş piyasasında yeni bir ivme kazanacaklarını belirterek, “Ayrıca işe giren gençlerimizin yetim aylığı kesilmeyecek ve yeşil pasaportları iptal olmayacak” dedi.

2018 yılında işsizlik oranlarının tek haneye indirilmesinin ilk öncelikleri olduğunu aktaran Sarıeroğlu, “Teşvik uygulamalarımızı asgari ücret sınırından çıkarıyoruz” diye konuştu. İŞKUR ve TİKA iş birliğiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayelerinde düzenlenen ‘2. Avrasya Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Çalıştayı’ Sarıeroğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi.

İŞE YERLEŞTİRME REKORU GELİŞECEK

Bakan Sarıeroğlu, çalıştaydaki konuşmasında İŞKUR’un sadece yurt dışına işçi gönderen bir kurum olarak anıldığı zamanlardan, Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren bir kurum haline geldiğine dikkat çekti. Sarıeroğlu, şöyle devam etti: “Sadece 2003 yılında 135 bin kişiye istihdam sağlayan İŞKUR, bugüne geldiğimizde 1 milyon 27 bin kişiye bir işe yerleştirme başarısı elde etmiştir. Önümüzdeki dönemlerde personel sayımızı arttıracağız. İllerimizdeki etkinliğimizi arttıracağız. Bilişim alt yapımızı güçlendireceğiz ve 1 milyon 27 bin kişilik işe yerleştirme rekorumuzu daha da arttırmakta kararlıyız. Diğer yandan iş gücü piyasamızın ihtiyacı olan nitelikte iş gücünün yetiştirilmesi konusunda da çok ciddi çalışmalarımız var. Bir yandan aktif iş gücü programlarımızı yürütüyoruz, pasif iş gücü programlarımızı hayata geçiriyoruz. 2002 yılında İŞKUR’da sadece 139 binlik açık iş talebi kayıtları varken bugün bu seviyeyi yakşalık 20 kat arttırmış durumdayız. Mesleki eğitim kurslarımız ve iş başı eğitim programlarımızla, girişimcilik desteklerimizle de iş gücü piyasamızda çok ciddi bir dinamizm sağlamış durumdayız."



2017’de İŞKUR’dan 1 milyon istihdam

Söz konusu programda konuşan İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, geçen yıl 1 milyon 57 bin 249 kişinin istihdamına vesile olduklarını belirtti. Uzunkaya, “İş gücüne katılımda 357 bin 210 kadınımızın ve 361 bin 440 gencimizin istihdamını sağladık. Neticesinde Türkiye bütün kurum ve kuruluşlarıyla büyük bir başarı hikayesini gerçekleştirdi. Biz bu başarıyı bu coğrafyada birlikle paylaşalım ve zorlukları aşalım. Bir çok sorunla mücadele ederken diğer yandan da 3 milyon Suriyeli’ye hizmet eden bir ülkeyiz” şeklinde konuştu.


Teşvik uygulamasında "asgari" sınırı kalkıyor

Yeni dönemde getirilecek düzenlemeler ve yeni gelişmelerle ilgili Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Kadınların, gençlerin, engelli kardeşlerimizin istihdam oranlarını arttırmak temel önceliklerimiz olarak belirlenmiş durumda. İstihdam teşviklerimizde yeni bir modeli uygulamaya koyduk, özel sektör ve STK’lar ile birlikte çalışacağız. Ayrıca istihdam teşviklerinin sürelerini arttırmış durumdayız. Teşvik uygulamalarımızı asgari ücret sınırından çıkarıyoruz. Prime esas kazancın üst limitiyle alakalı olarak sınırı belirlemiş durumdayız. Artık mesleki eğitimle alakalı olarak da yeni bir formata geçiyoruz. Biz sadece koordinasyonu gerçekleştireceğiz, eğitimlerin içeriğinin hazırlanması tamamen iş verenlerimizin hazırlayacağız yeni bir format olacak. Genç kardeşlerimizin kendi ihtiyaç duyduğu alanda, kendilerinin belirledikleri yerde bir eğitim imkanına kavuşmasını sağlayacağız. 10 bin TL’ye kadar ulaşan bir kupon sistemi ile bize başvuracaklar, istedikleri eğitimi almalarına imkan vermiş olacağız.”

#Yetim
#Maaş
#Jülide Sarıeroğlu
6 yıl önce