|

Yılbaşından önce faaliyete girecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank of China’nın yıl başına kalmadan Türkiye’de faaliyete başlamasını beklediklerini dile getirdi. BDDK Başkanı Akben, “Önemli projelere kaynak temini açısından onlar da konunun üzerinde hassasiyetle duruyor” ifadesini kullandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/11/2016 Pazartesi
Güncelleme: 22:59 - 6/11/2016 Pazar
Yeni Şafak

Bank of China'nın Başkan Yardımcısı ve heyeti ile görüştüklerini kaydeden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Bank of China'nın (BOC) yıl başına kalmadan Türkiye'de faaliyete başlayabileceğini söyledi. Söz konusu banka ile iyi bir diyalog içerisinde olduklarını belirten Akben, bir bankanın kuruluş faaliyetlerinin birden oluşmadığını, ofis kiralamadan IT altyapısına kadar birçok süreç olduğunu hatırlattı. Akben, söz konusu bankanın sürecin bir bölümünü tamamladığı ve az bir eksikleri kaldığına işaret ederek, “Zannediyorum çok yakın zamanda, yıl başına kalmadan Türkiye'de faaliyetlerine başlarlar. Bir aksilik, sorun görmüyoruz” şeklinde konuştu.





TÜRKİYE'YE ÇOK FAZLA ÖNEM VERİLİYOR


BDDK Başkanı Akben, Çin'in Türkiye'ye çok önem verdiğini söyledi. Burada ICBC adında başka bir Çinli bankanın daha olduğunu hatırlatan Akben, Bank of China'nın Türkiye'deki ikinci Çinli banka olacağını ifade etti. Akben, Bank of China'nın üst düzey yetkilileri ile önemli projeler üzerinde konuştukları bilgisini vererek, “Türkiye'de enerji, köprü ve Kanal İstanbul gibi birçok önemli projemiz var. Bu önemli projelere kaynak temini açısından onlar da konunun üzerinde hassasiyetle duruyor. İpek Yolu Projesi'ni de önemsiyorlar. Bizi sık sık oraya davet ediyorlar, kendilerini görmemizi istiyorlar.” ifadelerini kullandı.



'HALK KATILIM' İKİ AYA TAMAM


Türkiye pazarına girmek isteyen yeni bankalarla ilgili ise Akben, şöyle konuştu: “İçeride bir kamu bankamızın (Halk Katılım) daha bu konuyla ilgili çalışmaları var. Hazine ile birlikte o çalışmaları sonlandırmak üzereler. O şekilde yeni bir lisansımız olabilir. Yıl başına kadar sonlanır diye düşünüyoruz. Ayrıca Körfez tarafındaki sermayenin ilgisi Türkiye'ye devam ediyor. Moodys'in etkisini orada görmüyoruz."



Dünyanın en büyük 7'nci bankası


Bank of China Türkiye'de geçen yıl mevduat bankası kurma hazırlıklarına başlamıştı. Türkiye'de lisans alımı ile ilgilenen banka yetkilileri aynı dönemde BDDK ile biraraya gelmiş, BDDK Başkanı Akben'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, BDDK'nın bazı kurul üyeleri ile bankanın Başkan Yardımcısı Gao Yingxin ve diğer yetkilileri de katılmıştı. Nisan ayında evraklarını teslim eden bankaya mayıs ayında Türkiye'de kuruluş izini verilmişti. Küresel bazda dünyanın en büyük yedinci bankası olan Bank of China, 2011 yılından bu yana Türkiye'de faaliyetlerini temsilcilik ofisi olarak sürdürüyor.



TÜRKİYE'DEKİ SERMAYESİ 300 MİLYON $


Aynı zamanda Çin'in üçüncü büyük bankası olarak bilinen bankanın Türkiye'de 300 milyon dolar karşılığı Türk lirası sermayeli bir mevduat bankası kurulmasına yönelik talebi bulunuyordu. Bank of China'nın yüzde 99,99 oranında, sahibi olduğu Bank of China Group Investment Limited'e bağlı dört şirket de (Best Stream, Maxon, Well Ocean, Union Favour) toplamda %0,01 pay sahibi olacak.





#BDDK
#Mehmet Ali Akbe
#Bank of China
8 yıl önce