|

Yolcuları IGABOT karşılayacak

İstanbul 3. Havalimanı inşaatının yüzde 73’ü bitti. Helikopterle incelemede bulunan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ı, havalimanında ‘IGABOT’ isimli Türk-Çin ortak yapımı robot “Hoş geldiniz” diye karşıladı. Yolcuları yardımcı olacak IGABOT, çeviri hizmeti verecek, üzerindeki kameralarla öncelikli ve sakıncalı yolcuları tanıyacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/11/2017 Cumartesi
Güncelleme: 00:08 - 18/11/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İstanbul Yeni Havalimanı'nda görev yapacak IGABOT isimli Türk-Çin ortak yapımı robot Ulaştırma Bakanı Arslan'ı, "Hoşgeldiniz" diyerek karşıladı
İstanbul Yeni Havalimanı'nda görev yapacak IGABOT isimli Türk-Çin ortak yapımı robot Ulaştırma Bakanı Arslan'ı, "Hoşgeldiniz" diyerek karşıladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanının Türkiye’nin havacılıkta geldiği son noktanın göstergesi olduğunu belirterek, inşaatın yüzde 73’nün tamamlandığını söyledi. Dün helikopterle inşaat alanını havadan gezdikten sonra terminalde incelemelerde bulunan Arslan, kendisini ’Hoşgeldiniz’ diyerek karşılayan havalimanının yeni personeli IGABOT isimli Türk-Çin ortak yapımı robotu tanıttı. Yeni havalimanında yolcuların yönlendirme ve bilgi verme ihtiyacını karşılayacak olan IGABOT, aynı zamanda çeviri hizmeti verecek. Üzerindeki kameralarla birlikte öncelikli yolcuları tanıyacak ya da sakıncalı yolcuları merkeze haber verecek özelliğiyle dikkat çeken IGABOT’un kameralar vasıtası ile tek merkezden izleme yapılabilecek. Terminalde ilk etapta 5 adet akıllı robotun kullanılması planlanıyor.

TÜM UÇAKLAR ARTIK KÖRÜKTE

Süren çalışmalar hakkında da bilgi veren Arslan, yaz aylarında 32 bin olan çalışan sayısının kış aylarıyla birlikte 30 bine indiğini, inşaatın bitimine doğru bu sayının 35 bine yükseleceğini söyledi. Havalimanından 150 havayolu şirketini 350 noktaya sefer yapacağını aktaran Arslan, bir günde 3 bin 500 uçağa hizmet verilebileceğini aktardı. Arslan, “Yeni havalimanına gelen bütün uçaklar körüğe yanaşacak. Açıkta park edip yolcu indirmek olmayacak. Servis araçlarının tamamı tünellerden geçecek. Bunun için 22 kilometrelik tünel, 371 uçaklık park yeri var. Bütün etaplar tamamlandığında bu sayı 454 olacak“ diye konuştu.

9 BİN KAMERAYLA GÜVENLİK

Yeni havalimanının akıllı sistemle donatıldığını belirten Arslan, yolcuların bütün hareketlerinin 9 bin ayrı kamerayla havalimanı girişinden uçağa binene kadar takip edileceğini, böylece yaşanabilecek sıkıntılara anında müdahale edileceğini açıkladı. Arslan, 3 bin 750 metre uzunluğundaki birinci pistin bittiğini, 4 bin 100 metre uzunluğundaki ikinci pistin ise beton işlerine ay sonu başlanacağını söyledi. Türkiye’nin yeni havalimanından çok büyük beklentisinin olduğunu altını çizen Arslan, “İşletme döneminde 100 bin kişiye, tüm etapları tamamlandığında ise 200 ila 225 bin kişiye istihdam sağlayacak bu havalimanı Türkiye’nin GSYH'sinin yüzde 4.89’una denk geliyor" dedi.

  • 5 MİLYON AĞAÇ DİKİLECEK
  • Havalimanının, kömür ocaklarının neden olduğu bataklığın ıslah edilerek elde edilen alana inşa edildiğini hatırlatan Arslan, “2018'den itibaren havalimanının çevresine 2 milyon ağaç dikilecek. Bitimine denk 5 milyon ağaç olacak” diye konuştu. Arslan, yakınlardaki 12 adet rüzgar enerjisi santralini kaldırmak için çalışma yapıldığını da sözlerine ekledi.
37 kilometre raylı sistem

Ulaştırma Bakanı Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı için raylı sistem çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Gayrettepe’den buraya raylı sistem çalışmasını başlattık. TBM makinaları geldi. 37 kilometrelik metro yapıyoruz Gayrettepe’den buraya tamamen yer altında. Yine buradan Halkalı’ya mevcut ana hatta Gebze Halkalı Marmaray da dahil, ona da bağlanacak raylı sistemin devamı ile ilgili ihale çalışmaları yürüyor” dedi.

Mahmutbey trafiği ortadan kalkacak

Yoğun sıkışıklık oluşturan Mahmutbey yolundaki kamyonların neden olduğu trafiğin Çatalca’ya kadar yapılacak D-20 bağlantı yolu ile rahatlatılacağını belirten Bakan Ahmet Arslan, şöyle devam etti: “Karayolu bağlantısı anlamında birçok bağlantı yapma çalışmalarımız var. D-20 yolu havalimanı açılmadan önce hizmete girecek. Bu Yavuz Sultan Selim köprüsünden gelen araçların Çatalca’ya kadar gitmesi anlamına geliyor. Şehir içine giren o ağır vasıta trafiği şehir dışına çıkacak. Avrupa’dan Asya'ya geçen ağır vasıtalar Çatalca’dan direkt bu yola girecek ve D-20 marifetiyle Yavuz Sultan Selim köprüsüne gidecekler."

#Havaalanı
#AKıllı Robot
#IGABOT
6 yıl önce