|

Zararı 3,5 kat fazla

İhracat ve ithalat rakamları Rusya’nın Türkiye ile dış ticaret açığının büyüdüğünü gösterdi. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı bu yılın ocak-nisan döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 720 milyon dolar azaldı. Aynı dönemde Rusya’dan yapılan ithalat ise 2 milyar 531 milyon dolar geriledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/06/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:11 - 2/06/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Rusya ile Türkiye arasında geçen yıl kasım ayında yaşanan uçak krizi iki ülke arasındaki ticarete de yansıdı.



Türkiye'den Rusya'ya ihracat tutarı bu yıl ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 azalışla 484 milyon 622 bin 324 dolar seviyesine indi. Geçen yıl bu rakam 1 milyar 205 milyon 455 bin 307 dolar düzeyindeydi. Söz konusu dönemde Türkiye'nin Rusya'dan ithalatı ise 2 milyar 531 milyon dolar azaldı. Geçen yılın ilk 4 ayında 7 milyar 608 milyon 177 bin 612 dolar olan Rusya'dan ithalat, bu yılın aynı döneminde yüzde 33,3 azalarak 5 milyar 77 milyon 121 bin 901 dolara düştü. Aynı dönemde Türkiye'nin Rusya ile dış ticaret açığı 6 milyar 402 milyon dolardan 4 milyar 592 milyon dolara geriledi. Türkiye, Rusya'dan geçen yılın ocak-nisan döneminde 4 milyar 932 milyon 513 bin dolarlık mineral yakıt ithalatı yaparken, bu yılın aynı döneminde söz konusu fasılda ithalat tutarı 2 milyar 838 milyon 770 bin dolara düştü.



Demir-çelik ithalatı azaldı


Aynı dönemde hububat, hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlarındaki ithalatta da gerileme görüldü. Demir ve çelik ithalatı azaldı. Rusya'dan geçen yılın ilk 4 ayında 980 milyon 564 bin dolarlık demir ve çelik ithal eden Türkiye'nin ödediği tutar, bu yılın aynı döneminde 643 milyon dolara indi. Öte yandan Türkiye'nin adı geçen ülkeye ihracatında özellikle yaş sebze ve meyve başta olmak üzere tarım ürünlerinde daralma başı çekti.



Vizesiz girişe Türkiye engeli


Türkiye, mütekabiliyet esası gereği Rus tır şoförlerine vize zorunluluğu getirdi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, uçak krizi öncesi Türkiye ve Rusya arasında vize muafiyeti bulunduğunu ancak Rusya'nın bu yılın başında Türk tır sürücülerine vize zorunluluğu getirdiğini anımsattı.Rusya'nın vize serbestisini kaldırmasının Türk şoförleri zor duruma soktuğunu ve nakliyecilerin alternatif güzergah olarak Hazar Denizi'ne yöneldiklerini anlatan Şener, “Rusya'nın bu yaptırımına devletler arası hukuk gereği mütekabiliyet gerekiyordu. Dün itibariyle Rusya'dan Türkiye'ye giriş yapacak sürücülere vize zorunluluğu getirilmesi mütekabiliyet gereğidir” dedi.



Batılı ülkelere göz kırptı


Rusya, Batılı ülkelere yönelik uyguladığı yaptırımları gevşetme kararı aldı. Rus Hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Rusya'daki ithalatçıların, ABD, Kanada, Avustralya, AB ülkeleri ve Ukrayna'dan ithal edilen sebze, kümes hayvanları ve dana eti ürünlerinin bebek maması üretiminde kullanılacağını teyit etmesi halinde, karar dahilindeki ürünleri bu ülkelerden temin edebileceği belirtildi. Rusya, Ukrayna'daki faaliyetlerinden ötürü kendisine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada ve Avustralya'ya yönelik karşı yaptırım kararını 2014 yılında uygulamaya koymuştu.



#Dış ticaret açığı
#İthalat
8 yıl önce