|

Evde bakım ve yaşlılık aylığı alanlara iyi haber: Yeni maaşlar arttı

Evde bakım maaşı alanlar aylıklarının artışındaki son durumu merak ediyor. Bakıma muhtaç, yaşlı ve engelli kişileri bakmakla yükümlü olan vatandaşlara her ay düzenli bir şekilde evde bakım aylığı ödenmekte. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nun memur ve emekli maaş zammı kararı sonrası 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve evde bakım maaşlarına zam geldi. Peki zamlı evde bakım maaşı ne kadar, kaç TL olacak? Evde bakım maaşı zamlı ödemeleri ne zaman alınmaya başlanacak? Engelli aylığına ne kadar zam geldi? 65 aylığı yaşlılık maaşı ne kadar oldu, yeni zam oranı ne kadar oldu? İşte, 2024 engelli maaşları.

15:36 - 31/08/2023 Perşembe
Güncelleme: 15:36 - 31/08/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Evde bakım maaş zammı
Evde bakım maaş zammı

Evde bakım maaşı ile ilgili son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından takip ediliyor. İhtiyaç sahibi ailelere yönelik yapılan ödemeler, 2023 Ocak zammı ile birlikte 4 bin 337 TL'ye çıkarılmıştı. Memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranı açıklandı. Buna göre, 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. Memur zammı sonrası evde bakım maaşlarının ne kadar olacağı araştırılıyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "En düşük memur aylığının 22 bin liraya çıkarılmasını içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunduk. Tüm kamu görevlilerinin yılık ücretlerinde enflasyon farkı dahil artışa ilave olarak seyyanen net 8077 liralık artışı öngörüyoruz" dedi.

Evde bakım aylığı ne kadar?

2022 yılında 3 bin 336 TL olarak ödenen evde bakım aylığı zam oranı belli oldu. 2023 yılında hak sahiplerine ödenecek yeni evde bakım maaşı 4 bin 337 TL oldu. Buna göre, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için evde bakım maaşı 3 bin 336 TL'den 4 bin 336 TL'ye çıktı.

Memur ve emekli zam oranları Hakem Kurulu tarafından açıklandı. Böylelikle evde bakım yeni maaşları da belli oldu.

Evde bakım maaşı ne kadar olacak?

  • Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için sağlanan 4 bin 336 lira tutarındaki evde bakım desteği 5 bin 97 liraya çıkmıştı. Kamu Görevlileri 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde Hakem Kurulu kararını açıkladı. Buna göre, evde bakım alığı 7.363 TL'ye yükseldi.

Evde bakım maaşı kimlere veriliyor?

Evde bakım maaşı ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan vatandaşlara veriliyor.

Evde bakım maaşı sorgulama nasıl yapılır?

Evde bakım maaşı ödemelerine ilişkin detaylar vatandaşlar tarafından şifreleri ve T.C kimlik numaralarıyla öğrenilebiliyor.

Evde bakım maaşı başvuru şartları neler?

Evde bakım maaşı şartları devlet tarafından belirlenmiştir.

  • *Muhtaçlık belgesine sahip olmak
  • *Bakıma muhtaç olmak
  • *Engelli raporuna sahip olmak
  • *Türk vatandaşı olmak

Bu şartları sağlayan kişilere devlet tarafından evde bakım hizmeti ve evde bakım maaşı verilmektedir. Şartlar sağlanmadığı takdirde kişilerin başvuruları olumsuz sonuçlanacaktır. Başvuru esnasında doğru bilgileri vermeye ve yanlış bilgi vermemeye özen göstermek gerekir.

Evde bakım maaşı başvurusu nereye yapılır?

Evde bakım maaş başvuru yeri devlet tarafından seçilen kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından koordine edilen bu süreçte başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne yapılmalıdır. Eğer yaşanılan ilde bu müdürlükten bulunmuyor ise ilçe müdürlüğü de kabul edilmektedir.

Evde bakım maaşı başvuru evrakları nelerdir?

Başvuru evrakları şunlardır:

*Kimlik kartı ve fotokopisi

*Başvuru formu

*Gelir durum tespit belgesi

*Engelli raporu

*Vesikalık fotoğraf

65 yaş maaş zammı oranı ne kadar odu?

Yaşlılık maaşı ne kadar oldu? sorusu üç aylık maaşı alanların gündeminde. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaşlı aylığının 2 bin 348, yüzde 40-69 engelli aylığının 1874, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığının ise 2 bin 811 liraya yükseltildiğini açıklamıştı. Hakem Kurulu'nun memur ve emekli zam oranlarını açıklamasıyla birlikte yaşlılık maaşı da artmış oldu. Buna göre 65 yaş maaşı 3.392 TL oldu.

Sosyal yardım destekleri ne kadar oldu?

Bakan Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme çerçevesinde sosyal yardım modelleri kapsamındaki ödemelere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde hiç kimseyi arkada bırakmayan toplum vizyonuyla hareket ettiklerini belirten Göktaş, uygulanan sosyal hizmet modelleriyle düşük gelirli birey ve ailelerin ihtiyaçlar doğrultusunda desteklendiğini hatırlattı. Dezavantajlı durumdaki bireylerin çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleriyle desteklendiğini ifade eden Göktaş, memur maaş katsayısında yapılan düzenleme sonrası sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini artırdıklarını bildirdi.

Yaşlı ve engelli aylığı ne kadar oldu?

Bakan Göktaş, şunları kaydetti:

"Temmuz ayı memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığı 1997 liradan 2 bin 348 liraya, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1594 liradan 1874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya yükseldi. Diğer yandan 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı 1594 liradan 1874 liraya, hafif silikozis aylığı 3 bin 445 liradan 4 bin 50 liraya, orta silikozis aylığı 3 bin 938 liradan 4 bin 629 liraya, ağır silikozis aylığı ise 4 bin 388 liradan 5 bin 158 liraya yükseltildiğini açıklamıştı.

2024 engelli aylığı ne kadar oldu?

Hakem Kurulu'nun memur ve emekli zam oranlarını açıklamasıyla birlikte yaşlılık maaşı da artmış oldu. Buna göre 65 yaş maaşı 3.392 TL oldu.

ENGELLİ AYLIĞI (%40-69)

ESKİ: 1.875 TL

YENİ: 2.708 TL

ENGELLİ AYLIĞI (%70 VE ÜSTÜ)

ESKİ: 2.812 TL

YENİ: 4.061 TL

#evde bakım maaşı
#evde bakım aylığı sorgulama
#evde bakım maaşı zammı
8 ay önce