
2026’nın ilk çeyrek döneminde takipteki alacakların tutarı 678,7 milyar TL oldu ve toplam krediler içindeki payı yüzde 2,65 gibi “risksiz kabul edilen” seviyede gerçekleşti. İstanbul, takipteki alacaklar listesinde en üst sırada yer alırken; mega kentteki tutar, Bayburt’un 1.303 kat üzerinde gerçekleşti. Bu arada “kişi başına takipteki alacaklar” ve “kişi başına borcuna sadık iller” listesinde de dikkat çeken şehirler yer aldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, 2026’nın ilk çeyrek döneminde takipteki alacakların toplam tutarı 678,7 milyar TL oldu.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, aynı dönemde toplam nakdi kredilerin 25,58 trilyon TL olduğu dikkate alındığında, takipteki alacakların toplam içindeki payı yüzde 2,65 gibi “risksiz kabul edilen” bir seviyede gerçekleşti. Bu arada iller bazında da takipteki alacaklar belli oldu.

TAKİPTEKİ ALACAKLARIN EN DÜŞÜK OLDUĞU 10 İL
BDDK verilerine göre takipteki alacakların “toplam tutar” bazında en düşük olduğu ilk 10 il şöyle:

TAKİPTEKİ ALACAKLARIN EN YÜKSEK OLDUĞU 10 İL
Yine “toplam tutar” bazında takipteki alacakların en yüksek olduğu ilk 10 il ise şunlar:

“KİŞİ BAŞI” TAKİPTEKİ ALACAĞIN EN DÜŞÜK OLDUĞU 10 İL
Verileri illerin nüfusu ile kıyasladığımızda “kişi başına takipteki alacağın en düşük olduğu 10 il” şöyle:

“KİŞİ BAŞI” TAKİPTEKİ ALACAĞIN EN YÜKSEK OLDUĞU 10 İL
Yine “kişi başına takipteki alacağın en yüksek olduğu ilk 10 il” ise şunlar:

RAKAMLAR NE SÖYLÜYOR?
-Takipteki alacakların yüksek olduğu listeye bakıldığında; sanayi, ticaret ve turizm faaliyetleri ile öne çıkan ve kredi kullanımı daha yüksek olan büyükşehirler öne çıkıyor.
-Nüfusla orantılandığında “kişi başına yüksek takip” listesinde Karaman ve Bilecik gibi iller de yer alıyor.
-Hem “toplam takipteki alacaklar” hem de “kişi başına alacaklar” listelerinde ise, daha çok nüfusu düşük ve ekonomik faaliyetin mütevazı olduğu iller bulunuyor.






