|

Menzil Şeyhi Abdülbâkî Elhüseyni Hak’ka yürüdü

Nakşibendi büyüklerinden Menzil Şeyhli olarak bilinen Gavs-ı Sânî Şeyh Seyyid Abdülbâkî Elhüseynî hazretleri tedavi gördüğü Emsey Hastanesi'nde 12 Temmuz Çarşamba günü saat 14.10 itibarıyla ahirete irtihal etti. Peki Seyyid Abdulbaki El Hüseyni kimdir, kaç yaşındaydı? İşte Menzil Şeyhi Gavsı Sani Seyyid Abdülbaki El Hüseyni'nin hayatı.

15:02 - 12/07/2023 Wednesday
Güncelleme: 10:54 - 13/07/2023 Thursday
Yeni Şafak
Menzil Şeyhi Gavsı Sani Seyyid Abdülbaki El Hüseyni
Menzil Şeyhi Gavsı Sani Seyyid Abdülbaki El Hüseyni

Takşibendi tarikanının Menzil cemaati lideri Gavs-ı Sani olarak bilinen Seyyid Abdülbaki El Hüseyni tedavi gördüğü İstanbul’da özel bir hastanede vefat etti.

Gavs-ı Sânî’nni cenazesi nerede defnedildi?

Seyyid Abdülbaki El Hüseyni'nin cenaze namazı Menzil’de kılındı. Menzil Şeyhi Abdulbaki Elhüseyni, babası aynı zamanda Nakşibendi Tarikatının büyüklerinden olan Gavsı Bilvanisi Seyyid Abdulhakim Elhüseyni ve abisi ve şeyhi Seyda Muhammed Raşid Elhüseyni'nin de naaşlarının bulunduğu Menzil'deki Markat-ı Şerif'te defnedildi.

Seyyid Abdülbaki Elhüseyni’den sonra Menzil şeyhi kim olacak?

Nakşibendi Tarikatının en büyük merkezlerinden biri olan Menzil’de Kur’an hizmeti devam ediyor. Menzil’in yeni liderinin, Gavs-ı Sani Seyyid Abdulbaki Elhüseyni’nin oğlu olan ve halifesi olan Seyyid Saki Elhüseyni’nin olması bekleniyor.

İstanbul'da vefat ettikten sonra Adıyaman'ın Menzil köyüne defnedilmek üzere götürülen Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki Elhüseyni'nin cenaze töreni için bölgeye gidenlerin oluşturduğu yüz binlerce araçlık park alanı görüntülendi.

Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El Hüseyni kimdir?

Menzil şeyhlerinden günümüzde son halkasını temsil eden Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki (k.s.) El Hüseyni'nin kim olduğu merak ediliyor. Seyyid Abdulbaki, ağabeyi ve aynı zamanda şeyhi Seyyid Muhammed Raşit Elhüseyni’nin 1993 yılında Hak’ka yürümesinden sonra Menzil’de irşad görevini devralmıştı.

Abdulbaki El Hüseyni, 2 Mayıs 1949 tarihinde Adıyaman'da Kâhta ilçesinin Menzil Köyünde doğmuştur. Babası Nakşibendi Tarikatı'nın büyüklerinden olana Sadatı Kiramlardan Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni’dir. Babasından sonra "şeyh" olan abisi Seyyid Muhammed Raşid Erol (d.1930) 22 Ekim 1993 tarihinde vefat edince Abdulbaki El Hüseyni cemaatin başına geçti. Köyündeki babasına ait medresede Arapça ve din ilimlerini öğrendi. Eğitimine Siirt'te ve Van’da devam etti. Genç yaşlarında verem hastalığı geçirdi, Ankara’ya tedavi için gönderilerek iyileşti. Abdulbaki El Hüseyni, Menzil Köyün'den insanları Hak yoluna davet ediyordu.

Seyyid Abdulbaki El Hüseyni'nin halifeleri

1- Seyda Molla Hıdır Hz. (Vefat etti) / Mardin

2- Seyda Molla İbrahim Hz. (Vefat etti)

3- Seyda Molla Seyyid Mustafa Hz. / Mersin (vefat etti)

4- Seyda Molla Abdurrahman Hz.

5- Seyda Molla Nezir / Hakkari

6- Seyda Molla Seyyid Muhammed Saki El Hüseyni / Menzil

7- Seyda Molla Seyyid Muhammed Fettah El Hüseyni / Menzil

8- Seyda Molla Şeyhmus Ertekin Hz. / Şanlıurfa

9- Seyda Molla Seyyid Mubarek El Hüseyni / Menzil

Menzil Şeyhleri kimdir?

Yukarıdaki resimde yer alan Menzil cemaati liderleri (Şeyhleri) soldan sağa doğru şu şekildedir: Gavsı Bilvanisi Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni, Seyda Muhammed Raşid, Gavsı Sani Seyyid Abdülbaki Elhüseyni, Seyyid Saki Elhüseyni.

#Gavs-ı Sânî
#menzil şeyhi
#seyyid abdulbaki el hüseyni
10 months ago