|

1 dakika bile durma git

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass, Türkiye’de istenmeyen adam ilan edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. Sen ‘Türkiye - Amerika ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi’ demeleri gerekir” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 10:26 - 11/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
1 dakika bile durma git
1 dakika bile durma git

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ukrayna’nın ardından geçtiği Sırbistan’da Sırp mevkidaşı Aleksandar Vucic tarafından resmi törenle karşılandı. Sırbistan Sarayı’nda başbaşa ve heyetlerarası görüşmelere katılan Erdoğan ve Vucic, iki ülke arasında bazı anlaşmaların imza töreni sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınmasına ilişkin gelişmeler doğrultusunda, gelecek günlerde nasıl bir yol haritasının izleneceğine yönelik soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir ve üst düzey yöneticilerin, özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara’daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da ‘Ben bunu devletim adına aldım’ gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür.

BİR DAKİKA BİLE TUTMAMALI

Eğer durum böyleyse o zaman zaten Amerika’daki üst düzey yönetimlerle bizim konuşacak hiçbir şeyimiz yok. Ama durum böyle değil de büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. Sen ‘Türkiye-Amerika ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi?’ demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz orada onu bir saat tutmayız.”

  • FETÖ İLİŞKİSİ TESPİT EDİLDİ
  • Erdoğan, FETÖ ile ilgili diplomatik hiçbir yetkisi olmayan, ABD Konsolosluğu’nda çalışan bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının, bu tür FETÖ ile ilişkilerinin Türk polisi tarafından tespit edildiğini ve bunun da belgelendirilerek yargıyla paylaşıldığını anlattı. Bunun neticesinde de söz konusu kişinin önce gözaltına alındığını ve sonra yargılanmak suretiyle tutuklandığını anımsatan Erdoğan, bu kişi tutuklandıktan sonra içeride, ikinci bir kişinin daha aynen bu noktada olduğunun bildirildiğini dile getirdi.
MÜSAADE ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Bütün bunların, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda bir şeylerin döndüğünü gösterdiğini söyleyen Erdoğan, “ABD’nin burada bir defa bir şeyi değerlendirmesi lazım. Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu’na nasıl sızdı? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu’na sızmadıysa o zaman bunları buraya kim soktu? Bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet, kendisini içeriden tehdit edecek olan bu tür ajanlara müsaade etmez. Türkiye Cumhuriyeti de bir kabile değildir. Dolayısıyla böyle bir şeye bizim müsaade etmemiz mümkün değildir” dedi.

ABD’NİN TEMSİLCİSİ DEĞİL

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’a tepkisini sürdüren Erdoğan, “Nitekim veda ziyaretlerinde bulunuyor bu büyükelçi ve şu anda da bu büyükelçinin, gerek bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz bunu da çok açıkça söyleyeyim” diye konuştu.


1389 yılında değiliz

Sırbistan’ın Türkiye’yi dost olarak gördüğünü vurgulayan Vucic, “Biz Türk halkının da devletinin de dostuyuz. Her zaman bu şekilde davrandık ve bu şekilde davranmaya devam edeceğiz” dedi. Vucic, Sırbistan’ın hiçbir zaman Türkiye’deki seçilmiş makamların düşmanlarıyla paktlar kurmayacağını kaydederek bu anlamda Sırbistan’da ne FETÖ sempatizanları ile ne de diğerleriyle iş birliği içinde olunduğunu ifade etti. İki ülke arasında dostluk ve iş birliği köprüleri kurulması gerektiğini vurgulayan Vucic, “Sırp ve Boşnak halkları arasındaki barış, istikrar ve iyi ilişkileri güvence altına almamız bizim için önemli. Novi Pazar’da sadece Boşnaklar değil, Sırplar da olacak. Onlar da Erdoğan’ı selamlayacak. Artık, birilerinin düşündüğü gibi 1389 yılında değiliz. Bugün 2017 yılındayız. Türkiye ile mümkün olan en iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz ve bunları inşa edeceğiz. Bu, Sırbistan’ın da Türkiye’nin de çıkarınadır” diye konuştu.

Kanal İstanbul için tarih verdi

Türkiye-Sırbistan İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul için tarih verdi. Erdoğan, "İstanbul Boğa- zı'na paralel yeni bir kanal açılması başta olmak üzere, ki Kanal İstanbul dediğimiz, bu benim bir hayalim, hülyamdır. İnşallah bunun da büyük ihtimalle bu yıl sonu veya 2018 başı gibi temelini atacağız" dedi. Erdoğan, "Türkiye Balkanların istikrarsızlaşma ile değil bütünleşme ile anılmasını istiyor. Biz Balkanlarda ayrılık parçalanma bölünme istemiyoruz. Birile- rinin bu ülkeleri kendi arka bahçesi gibi görmek istemelerine de karşı olduğumu- zu ifade etmek isterim" sözleriyle de birlik mesajı verdi.



Yeni Pazar’a gidecekler

Ziyaret kapsamında bugün Cumhurbaşkanı Vucic ile Novi Pazar’a (Yeni Pazar) gidecek olan Erdoğan, “Novi Pazar’a hangi mesajlarla gidiyorsunuz?” sorusuna, “Novi Pazar’ı özellikle Sırbistan içerisindeki birlik, beraberliğe ve Türkiye’nin Sırbistan ile olan ilişkilerinde bir köprü rolü olabilecek bir yer olarak görüyorum. Oradaki kardeşlerimize Sırbistan’ın birliği, beraberliği, dayanışması noktasındaki rollerini hatırlatacağız ve bu rolün gereği olarak da değerli dostum Vucic’le oraya gidiyoruz. Orada bu mesajları tüm Novi Pazar halkına vereceğiz. Hiçbir zaman etnik milliyetçilikten yana olmadığımızı, özellikle ülkenin bütünlüğünü korumaya yönelik bir adımın atılmasının gereğini onlara hatırlatarak, Sırbistan’daki bu gerçeği oradaki dostlarımızla, kardeşlerimizle paylaşmanın gayretnde olacağız” karşılığını verdi.

Birileri kıskanacak

İki ülke arasında 12 anlaşmanın imzalandığını belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki iyi ilişkileri vurguladı. Erdoğan, yola çıkarken eğitim, sağlık, adalet ve emniyet olarak dört temel hedeflerinin bulunduğunu söylediklerini hatırlatarak, bu dört temel hedefin üzerine Türkiye’yi inşa ettiklerini ifade etti. Türkiye’de ulaşım, enerji, orman ve su işleri alanlarında ciddi başarılar yakalandığını, bunlarla beraber dış politikadaki gelişmelerin de ciddi mahsuller verdiğini aktaran Erdoğan, “Fakat birileri de kıskanacaktır, onu da söyleyeyim, şu anda burada çok geniş bir basın katılımı görüyorum. Özellikle Türkiye-Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Ama bizim onların inadına dayanışmamızı artırmamız lazım. Bu konuda da ‘Acaba şu ne der, bu ne der?’, bunlara bakmayacağız, biz yolumuza bakacağız. Örneğin Belgrad-Saraybosna yolunu süratle yapmamız lazım” dedi.

Kabine karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna’daki resmi temaslarının ardından Sırbistan’a geçti. Erdoğan ve beraberindeki 10 bakan ve işadamları heyeti önceki gece 00.10’da indiği Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’nda, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve kabine üyeleri tarafından karşılandı. Erdoğan bu durumu “İlk heyet toplantısını havalimanında karşılama sırasında yaptık” sözleriyle dile getirdi.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Sırbistan
#Aleksandar Vucic
7 yıl önce