|

110 bin kelimelik yeni sözlük

Dünyada en çok konuşulan 5’inci dil olma özelliği taşıyan Türkçe’nin, en geniş kapsamlı sözlüğü yazıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:24 - 16/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Necati Fahri Taş
Necati Fahri Taş

Aralarında Kutadgu Bilig İndeksi, Kamus-i Osmani, Ahter-i Kebir, Etimolojik Türkçe Sözlüğü gibi yazılmış 50 Türkçe sözlüğü inceleyen Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Fahri Taş, 110 bin kelimelik yepyeni bir sözlük hazırladı. Önümüzdeki günlerde raflara girecek olan eser, kelimelerin tarihçesinden de bilgiler verecek.

350 BİN KELİME SAKLI

Osmanlıca belgeleri okurken karşısına çıkan ve anlamı pek bilinmeyen kelimeleri not aldığını ifade eden Taş, “Ben kendi kendime bir lügat oluşturmaya başlamıştım. Daha sonra bunu 50 farklı sözlük üzerinde yaparak, unutulmaya yüz tutan kelimelerin anlamını araştırmaya başladım. 30 yılı aşkın süredir devam eden araştırmalar sonucunda ortaya çıkan esere ‘Osmanlı Türkçesi Sözlüğü’ ismini verdim” şeklinde konuştu.

Prof. Taş, “Bu sözlükle Türkçe’nin tarihsel süreçten nasıl etkilendiğini de gözlemledim. Mesela gemicilikle ilgili neredeyse tüm kelimeler İtalyanca’dan dilimize geçmiş” dedi. Türkçe’ye Arapça, Farsça lisanlarının yanı sıra Yunanca, Moğolca, Rumca, Ermenice, İtalyanca, Fransızca dillerinden giren kelimelerin olduğunu da belirten Prof. Taş, “Türk Dil Kurumu’nun tesbitine göre, Türkçe kelimelerin iki yüz elli bin olduğu söylenmektedir. Bu duruma göre; Türk Milleti, geçmişte en az 350 bin kelime kullanmıştır. Bu sonuç bir milletin kültürünün ne kadar önemli ve saygın bir yerde olduğunun göstergesidir” dedi.

#Sözlük
#Necati Fahri Taş
6 yıl önce