|

112 tacizcisine hapis cezası

Samsun'da 2004 yılından itibaren 112 komuta merkezini taciz amaçlı arayarak çalışan personeli rahatsız eden O.S.'ye, 2010 yılında kimliğinin tespit edilmesinin ardından açılan dava sonuçlandı. Mahkeme, O.S.ye 14 personele telefonla tacizden toplam bin 890 gün hapis cezası verdi. Ceza, 31 bin 360 TL para cezasına çevrilerek, hükmün açıklanması geriye bırakıldı.

Yeni Şafak
12:06 - 20/06/2015 Cumartesi
Güncelleme: 12:54 - 20/06/2015 Cumartesi
DHA

Samsun'da 2004 yılında O.S., İl Ambulans Servisi Başhekimliği 112 komuta merkezini taciz amaçlı aramaya başladı. 2008 yılında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından şahsın kimliğinin belirlenip cezalandırılması için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. O.S., 2010 yılı Haziran ayında taciz amacıyla 112yi aradığında personel gelen çağrının komuta merkezine yaklaşık 500 metre uzaklıktaki Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminalinden yapıldığını tespit etti. Bunun üzerine polise haber veren 112 personeli çağrı devam ederken terminale gitti. O.S. olay yerinde bulunamadı ancak aramanın yapıldığı telefon belirlendi. Çağrı saati ile karşılaştırılıp güvenlik kamerası kayıtlarından kişinin görüntüsü tespit edildi. Ardında polis bu kişinin kimliğini belirledi. Daha sonra O.S. hakkında Samsun 11inci Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı.



O.S. tarafından telefonda taciz, küfür ve hakarete uğrayan 14 personel de davaya müdahil oldu. Mahkemenin 5 Mart 2015teki karar duruşmasında O.S.ye 14 kişiye telefonla taciz suçundan toplam bin 890 gün hapis cezası verildi. Mahkeme hapis cezasını 31 bin 360 TL para cezasına çevirip hükmün açıklanmasını geriye bırakılmasına, O.S.nin 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına karar verdi.



GÜNLÜK ARAMA 7 BİN


Samsun İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal, İl Ambulans Servisi Başhekimliğinin günlük ortalama 300-350 acil vakaya yerinde müdahale ettiğini belirterek, "112 ekipleri müdahale ettikleri vakaların sağlıklarına kavuşmaları için en yakın sağlık tesisine hastanelerimize ulaştırmaya çalışıyor. 112 komuta kontrol merkezimize günlük arama sayısı ise yaklaşık 7 bini bulabiliyor. Bu 7 bin aramadan 350si gerçek vaka bir o kadarı da danışma çağrısı olabiliyor. Geri kalanı gereksiz aramalar, sahte ihbarlar, taciz telefonlarından oluşuyor. Bunlar bizim hizmetimizi bir şekilde aksatıyor. Komuta merkezinde çalışan personelimizin motivasyonumuzu bozuyor. Çünkü orada neredeyse saniyede bir telefon çalıyor. Bu tür gereksiz aramalar motivasyonun bozulması yanında personelimizin vakalara karşı verdiği tepki süresinin uzamasına neden oluyor. Halkımızdan istediğimiz gerekmedikçe 112yi aramamaları gerektiği anda acil durumlarda da 112yi aramaktan çekinmemeleri" diye konuştu.



'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUYORUZ'


Çok uzun zamandır 112 telefonunu taciz eden bir şahsın yakalanıp ceza aldığını belirten Köksal, "112 en son dijital elektronik istemler kullanıldığı için arayan şansın telefon numarasını görebiliyoruz, ses kaydını alabiliyor. Hatta cep telefonundan aradığınız zaman arayan kişinin bulunduğu mıntıkanın koordinatlarını bile görebiliyoruz. Bu sayede 112yi taciz amaçlı arayan bir şahıs için Cumhuriyet Savcılığına ve İl Emniyet Müdürlüğüne ihbarda bulunduk. Onlar da yakaladılar. Yaklaşık 2004 yılından itibaren 112yi devamlı rahatsız eden bir şahıstı. Hakkında açılan mahkeme yakın zamanda sonuçlandı ve bu şahıs ceza aldı. Bu tür gereksiz aramalar, yanlış ihbarlar, taciz telefonları olduğu zaman biz bunlarla ilgili muhakkak savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz" dedi.



#112
#112 taciz
#122 taciz hapis cezası
9 yıl önce