|

12 Haziran’da camilere dönüyoruz

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, kovid-19 tedbirleri kapsamında ibadete kapatılan camilerin 12 Haziran’da açılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Kademeli olarak cami avlularında ibadet edilmeye başlanacak. Cuma namazında cemaatteki vatandaşlar kendi seccadelerini getirecek. Maske zorunlu olacak, her 10 metrekarede bir kişi namaz kılabilecek.

Haber Merkezi
04:13 - 16/05/2020 Cumartesi
Güncelleme: 04:19 - 16/05/2020 Cumartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yeni tip koronavirüs (kovid-19) tedbirleri kapsamında ibadete kapatılan camilerin 12 Haziran’da açılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Erbaş, Kanal 7 ekranlarından canlı olarak yayımlanan bir programa video konferans sistemiyle katıldı. Erbaş, camilerin cemaatle namaza açılmasıyla ilgili gelen soru üzerine Cumhurbaşkanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile irtibat halinde olduklarını, süreci takip ettiklerini, normalleşme süreci içerisinde öngörülen bir tarih olarak 12 Haziran’ın belirlendiğini kaydetti.

BİRAZ DAHA SABIR

Camilerde cemaatle namaz kılınamaması nedeniyle üzgün olduğunu vurgulayan Erbaş, şöyle konuştu: “Milletimizin biraz daha sabırlı olmasını istiyoruz. Hakikaten yüreğim sızlıyor. Camileri boş gördüğümüz zaman adeta kahroluyoruz. Ama şunu da biliyoruz ki ‘Bir kişinin ölümüne sebep olmak sanki bütün insanlığı öldürmek gibidir. Bir kişiyi kurtarmak da bütün insanları kurtarmak gibidir.’ buyuruyor Rabb’imiz. Müslümanlar olarak bu süreçte daha çok dikkatli, daha çok sabırlı olmamız gerekiyor. Sağlığı ön plana çıkararak bu sabırla inşallah en kısa zamanda camilerimize kavuşmak, Cuma namazları camilerimizde kılmak nasip olur, şu an hem tedbir hem tevekkül hem de dua ile hareket etmemiz gerekiyor”


CAMİYE GELENLERİN
İSİMLERİ ALINACAK

Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi camilerde normalleşme de Koronavirüs Bilim Kurulu’nun vize vereceği bir takvim içinde uygulamaya sokulacak. İlk etapta toplu namazların katılımın nispeten az olduğu vakit namazları ile sınırlı kalacağı dile getiriliyor. Camilerin açılması durumunda cemaatin kendi seccadelerini beraberinde getirmesi önerilecek. Yaklaşık 10 metrekareye bir kişi gelecek şekilde camiye girişlere izin verileceği ve iki metre sosyal mesafe kuralına dikkat edileceği ifade ediliyor. Her cami girişinde dezenfektan bulundurulacak. Camide ibadet etmek isteyenler maske takmak zorunda olacak. Olası bir enfeksiyon durumunda geriye dönük bir takip gerçekleşebilmesi için camiye gelenlerin ismi ve iletişim bilgileri kayıt altında tutulacağı ifade ediliyor.

Bayram namazı kılınmayacak

Diyanet İşleri Ali Erbaş, Kadir Gecesinin önemine değindi.Erbaş, “Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indiği bir gecedir. Kadir Gecesi bin aydan hayırlı çok değerli bir gecedir. Tövbe istiğfarla, ibadetlerle, tefekkür ve tezekkür ederek bu geceyi idrak etmemiz gerekiyor” dedi. Bayram namazının da kılınmasının şu an için mümkün olmadığını aktaran Başkan Erbaş, “O saatte Müslümanların tezekkür, tefekkür etmelerini, hem kendileri hem aileleri hem İslam alemi hem de bütün insanlık için dua ederek bayram namazı anını eda etmelerini tavsiye ediyorum. Önceki yıllarda olduğu gibi akraba ziyaretleri yapamayacağız ama telefonlarla, dijital ortamlarla mutlaka akrabalarımızla bayramlaşalım. Bayramın güzelliğini yaşayalım” ifadelerini kullandı.

Erbaş'tan 'hac' görüşmesi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih bin Tahir Benten ile Covid-19 salgını ile ilgili gelişmelerin hac organizasyonuna etkilerini görüştü. Erbaş, hac organizasyonu konusunda görüş, öneri ve istişareye açık olduklarını belirtti. Bakan Benten ise Dünya Sağlık Örgütünün karar ve tavsiyelerinin kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak, hacla ilgili bu konudaki veriler ışığında nihai bir kararın alınacağını belirtti.

#Cami
#İbadet
#Namaz
#Koronavirüs
4 yıl önce