|

13 bin misafire 12 bin güvenlik

Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB’yi buluşturacak G20 Liderler Zirvesi için Antalya’da tüm hazırlıklar tamamlandı. Başta Suriye’deki iç savaş ve mülteci sorununun ele alınacağı zirvede 13 bin misafir için 12 bin güvenlik görevlisi kuş uçurtmayacak.

Yeni Şafak
04:00 - 10/11/2015 Salı
Güncelleme: 08:24 - 10/11/2015 Salı
Yeni Şafak

Küresel ekonomik sorunların çözümünde en önemli platformlardan biri sayılan, dünyanın en büyük 19 ekonomisi ve AB'yi buluşturan Group of 20 (G20-20 Grubu) liderlerinin 10'uncu toplantısı, 15-16 Kasım'da Antalya'da gerçekleştirilecek. Türkiye'nin G20 dönem başkanlığı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek zirvede, küresel ekonomi, diplomasi ve siyasi konular detaylı şekilde ele alınacak. G20 Liderler Zirvesi'nde ekonominin ardından en önemli gündem maddelerinden biri terör ve mülteci sorunları olacak. Bu çerçevede, Suriye'deki iç savaş ve bu ülke kaynaklı mülteci sorunu dünyaya yön veren liderlerin bir araya geldiği toplantıda, kapsamlı olarak ele alınacak.



YEDİ ANA OTURUM


Daha önce gerçekleştirilen dokuz G20 Liderler Zirvesi'nde Türkiye başbakan düzeyinde temsil ediliyordu. Antalya'daki zirvede Türkiye, ilk kez cumhurbaşkanı seviyesinde temsil edilecek. Erdoğan, G20 kapsamında bütün liderlerle ortak oturumlarda bir araya gelecek. Erdoğan'ın katılımıyla ikisi çalışma yemeği, beşi ana oturum olmak üzere yedi ana oturum planlanıyor. İkili görüşmeler, 14 Kasım'da başlayacak, bazı liderler ikili görüşmeleri devam ettirmek üzere 17 Kasım'a kadar ülkede kalabilecek.



ERDOĞAN EV SAHİBİ


Dünyanın önde gelen liderlerinin bir araya gelmesi dolayısıyla toplantılarda terörle mücadele ve mülteci krizi gibi önemli siyasi konular da gündeme gelecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ev sahibi olması dolayısıyla birçok liderle ikili görüşmeler yapması bekleniyor. Gelişmiş ülkelerin yanı sıra az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sorunları, çevre sorunları ve göç gibi tüm dünyayı ilgilendiren konuların da siyasi toplantılar ve çalışma yemeklerinde gündeme getirilmesi planlanıyor. Zirvenin resmi açılışı, ev sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Kasım'daki açılış konuşmasıyla başlayacak. G20 üyesi ülkelerin liderleri daha sonra aile fotoğrafı çektirecek.



KUŞ UÇURTULMAYACAK


Toplamda 3 bini yerli ve yabancı basın mensubu olmak üzere 13 bin civarında katılımcının beklendiği Antalya'da güvenlik tedbirleri en üst düzeye çıkarıldı. G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Belek, “yüksek güvenlikli bölge" ilan edildi. Antalya'da emniyetten jandarmaya, sahil güvenlikten askeri makamlara çeşitli güvenlik önlemleri alındı. Zirvede gerek Antalya'daki güvenlik birimleri gerekse Emniyet Genel Müdürlüğünce sağlanacak toplam 11 bini polis, kalanı da jandarmadan oluşan 12 bin güvenlik personeli görev yapacak. 350'nin üzerindeki kamerayla plaka ve yüz tanıma sistemleriyle güvenlik önlemleri elektronik sistemler yardımıyla alınmış olacak.



ZİRVE BÖLGESİ OLUŞTURULDU


Aynı şekilde Belek bölgesindeki 46 otelden 30'u ana bölge zirve bölgesi olarak belirlendi. Buraya giriş ve çıkışlar kontrollü olacak, sadece akredite edilmiş kişiler bu alana girebilecek. Geriye kalan 16 otelin olduğu bölge de “dışa açılım grupları"ndan katılımcılara tahsis edildi. Güvenlik önlemleri kapsamında askeri makamlarla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de gerekli hava tedbirlerini alacak. Bu kurumların uygun görmesi halinde uçuşa yasak bir bölge de oluşturulabilecek.



Gösteri yasak


Antalya'da 9-18 Kasım'da belirlenen alanlarda toplantı, gösteri, yürüyüş, basın açıklaması ve benzeri etkinlikler yasaklandı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 15-16 Kasım'da Serik ilçesindeki Kadriye-Belek Turizm Bölgesi'nde düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi'nin ulusal ve uluslararası önem taşıdığı belirtilerek, bu nedenle milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık, genel ahlak ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasının amaçlandığı vurgulandı.





Aşçılarını getirecekler


Zirvenin yapılacağı Belek bölgesindeki oteller de hazırlıklarını tamamladı. Belek'in Üçkumtepesi, Taşlıburun ve İskele mevkileri, “kırmızı alan" ilan edildi. Otellere ulaşımı sağlayan Turizm Caddesi'nde 4 km'lik bariyer kuruldu. Konuk ülke heyetlerinin her biri için bir otel ayrıldı, odalar yeniden dizayn edildi. Liderler için villalar güvenlik gerekçesiyle tercih edilmedi, ana binadaki kral daireleri veya süit odalar belirlendi. Liderlerin tamamının aşçıdan yemek kontrol ekibine kadar tüm mutfak ekibini de beraberinde getireceği belirtildi.



G20 açılım grupları sofrası


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin dönem başkanlığını yürüttüğü G20 bünyesindeki açılım gruplarının temsilcilerini, Cumhurbaşkanlığı Sofrası'nda misafir etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen yemek, 2,5 saat sürdü.Sofra başındaki sohbetin konusu, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da gerçekleşecek olan G20 oldu. Beştepe'deki yemeğe B20'yi temsilen Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, yürütme kurulu üyeleri Mehmet Büyükekşi ve Nail Olpak, C20'yi temsilen Başkan Zeynep Bodur Okyay, Meryem Aslan ve İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas, L20'yi temsilen Başkan Ergun Atalay ve Mahmut Arslan, T20'yi temsilen Başkan Güven Sak, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Birol Akgün, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, W20'yi temsilen Başkan Gülden Türktan, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Sare Aydın Yılmaz ve Nilüfer Bulut, Y20'yi temsilen Başkan Emre Cenker, İbrahim Koca ve Nurullah Çağrı Deveci katıldı.



Basın merkezi tamam




Zirveyi, yurt içi ve yurt dışından yaklaşık 3 binin basın mensubunun izlemesi bekleniyor. Antalya'ya gelecek basın mensupları için Antalya Havalimanı Dışhatlar 1 Terminali'nde bir basın merkezi oluşturulacak. Belek'teki uluslararası basın merkezi ise kapılarını 12 Kasım'da açacak. 17 Kasım'a kadar 24 saat esasına göre çalışacak basın merkezinde zirve kapsamında düzenlenecek basın toplantıları da ekranlardan canlı izlenebilecek. Kaya Otelleri'nde basın mensupları için 13 Kasım'da “Home-Ev" adıyla bir kültür bölgesi açılacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi, zirve kapsamında kente gelecek 3 binin üzerinde basın mensubu için “444 9 420" numaralı çağrı merkezi kurdu. Bu arada G20 Zirvesi için akıllı telefonlarda kullanılabilecek bir de uygulama geliştirildi. “G20 Antalya Summit" adıyla hazırlanan uygulamada, zirvenin programı, ulaşım bilgileri, haritalar, fotoğraflar, Antalya ve bölgenin iklimine ilişkin bilgilere de yer verildi.



Bu zirveyle başkanlığımızı taçlandıracağız




Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, G20 zirvesine ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı. Türkiye'nin G20 dönem başkanlığını geçtiğimiz yılın aralık ayında devraldığını ve Antalya'daki zirveyle Çin'e devredeceğini hatırlatan Kalın, Türkiye'nin bu süre zarfında bir çok ilke imza attığını, 70'in üzerinde resmi toplantı yapıldığını söyledi. Kalın, G20 zirvelerinde siyasi ve güncel konuların da ele alındığına dikkati çekerek, “Bu yıl da bütün G20 ülkelerinin ortak kararıyla liderlerin 15 Kasım akşamındaki çalışma yemeğinde özellikle derinleşmekte olan mülteci krizi ve küresel terörizm meselesi ele alınacak" diye konuştu. Erdoğan'ın liderlerle ikili görüşmelerede bulunacağını belirten Kalın, “Şu ana kadar başarıyla yürüttüğümüz G20 dönem başkanlığını bu zirveyle de taçlandırmayı umut ediyoruz" dedi.



BEKLENTİYE GİRİLMESİN


Kalın, “G20'de Suriye meselesini çözeceğiz diye bir beklenti içine kimse girmesin" diyen Kalın, zirveyi başarılı şekilde yapmayı umut ettiklerini vurguladı. Kalın, “Her alanda gerekli tedbirler alındı" dedi.




#g20 zirvesi
#g20 ülkeleri
#antalya g20
8 yıl önce