|

13 yıl boyunca soruları çalmışlar

FETÖ’nün hain darbe kalkışmasının ardından kamudan, askeriyeden ve emniyetten tasfiye edilen on binlerce örgüt üyesinin çalınan sorularla bu kurumlarda kadrolaştığı belirlendi. Özellikle Askeri Lise Sınavı'na önem veren örgüt üyelerinin 2000-2013 yılları arasında, 13 yıl boyunca soruları çaldığı tespit edildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 5/08/2016 Cuma
Güncelleme: 01:13 - 5/08/2016 Cuma
Yeni Şafak
Askeri Lise Sınavı'nda başarılı olan adayların büyük çoğunluğunun FETÖ’ye yakın özel okullardan mezun olduğu tespit edildi.
Askeri Lise Sınavı'nda başarılı olan adayların büyük çoğunluğunun FETÖ’ye yakın özel okullardan mezun olduğu tespit edildi.

FETÖ'nün hain darbe kalkışmasının ardından kamuda, askeriyede ve emniyette kadrolaşan on binlerce örgüt üyesi tasfiye edildi. Örgüt, bu kurumlardaki kadrolaşmayı sağlamak için ise çaldığı soruları öğrencilere verme yolunu kullanıyordu. Yazılı sınavları geçen öğrenciler için de mülakatlarda torpil ayarlanıyordu. Bu tür usulsüzlüklerin yaşandığı, SBS, TEOG, Askeri Lise Sınavı (ALS) gibi sınavlarda 2000-2016 yılları arasında yüksek puan alan 8 bin 100 adayın verileri mercek altına alındı.



BLOKLAR HALİNDE GİRMİŞLER


2000-2013 yıllarında Askeri Lise Sınavında (ALS) başarılı olan öğrencilerin mülakatta da başarılı olduğu, ancak 2014-2016 yıllarında sınavda başarılı olanların mülakatta elendikleri belirlendi. Sınav sonuçlarının değerlendirildiği 2000-2013 yılları arasındaki çan eğrisi dağılımları soruların önceden ele geçirildiğini net olarak ortaya koyuyor. Çünkü TSK mensubu olan sözde 7 bin 700 dahinin, ilk-orta öğretim geçmişleri ALS başarılarını desteklemiyor. Veriler FETÖ'nün kripto okullarına giden çok sayıda öğrencinin blok halinde ALS ile TSK'ya girdiğini gösteriyor.



KOPYA ÇEKENLERİN ÇOĞU KARDEŞ


Adayların SBS sınavından aldıkları puanların, ALS puanlarıyla paralellik göstermesi gerekirken, ALS'de başarı gösterenlerden birçoğunun SBS'de düşük puan aldıkları tespit edildi. Yaklaşık bin 597 adayın, ilkokuldan sonra 6. sınıfı yurtdışında okuduğu tespit edildi. 2000-2007 yılları arasında da askeri liselere yerleşen tüm öğrencilerin ortaokul 1. sınıfı yurt dışında okuduğu tespit edildi. MEB'de bu şahısların 6. sınıf verileri yok fakat 7. sınıftan itibaren verileri çok başarılı ve bunlar arasında çok sayıda kardeş bulunuyor.



FETÖ OKULLARINDAN MEZUNLAR


8 bin 88 adaydan sadece bin öğrencinin Türkçe, Matematik ve diğer ders başarıları ALS başarısı ile örtüşüyor. Başarılı adayların büyük çoğunluğunun FETÖ'ye yakın özel okullardan mezun olması da soru işareti oluşturuyor. Öte yandan, FETÖ'nün, soru hırsızlığınının dikkat çekmemesi için bazı adaylara soruların tamamını vermediği bu yolla sorularının tamamanı doğru yapan aday sayısının dikkat çekici rakamlara ulaşmasını engellemeye çalıştığı anlaşıldı.



MÜLAKATTA ELEMİŞLER


2000-2016 yılları arası ALS'de başarılı olan ve teker teker belirlenen 8 bin 88 adayın mülakat sonuçları incelendiğinde ise 2014-2015-2016 yıllarında sınavda başarılı olan (soruların tamamına yakınını çözen) toplam 105 kişi mülakatta elendiği belirlendi. 2000-2013 yılları arasında da yaklaşık 300 kişi benzer gerekçelerle elenmişti. Buna göre her sınavda gerçekten başarı gösteren yaklaşık 30 kişi mülakatta elenmiş.


#FETÖ'
#Askeri Lise Sınavı
#ALS
#SBS
8 yıl önce