|

140 yıllık tablo orijinal çıktı

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda ele geçirilen “Prenses Salome ve Yahya Peygamber” tablosunun Hacettepe Üniversitesi’ndeki incelemesi tamamlandı. 1881 tarihli M. Berntzwiller imzası taşıyan eserin orijinal olduğu tespit edildi.

Haber Merkezi
00:24 - 11/10/2021 Pazartesi
Güncelleme: 00:27 - 11/10/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
"Prenses Salome ve Yahya Peygamber" tablosu
"Prenses Salome ve Yahya Peygamber" tablosu

Tarihi eser kaçakçılığı ihbarıyla, 16 Haziran 2020 Tokat’tan İstanbul’a gelen 4 şüphelinin yakalandığı operasyonda, soruşturmanın seyrini değiştiren bir gelişme yaşandı. Şüphelilerle birlikte yakalanan 1881 tarihli M. Berntzwiller imzası taşıyan, “Prenses Salome ve Yahya Peygamber” tablosunun incelemesi tamamlandı. Hacettepe Üniversitesi’ne gönderilen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü batı sanatı çağdaş sanat ana bilim dalı uzmanlarınca incelenen eserin orijinal olduğu belirlendi. Tokat Müzesi’nde koruma altına alınan eser, bir süre sonra sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

ESKİ AHİT’TEN BİR TABLO

“Bu topraklarda binlerce yıldır Hristiyanlar, Yahudiler, Müslümanlar olduğu gibi Mecusilere varana kadar bir sürü insan, bir arada barış içerisinde yaşadı.” diyen Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır şöyle devam etti:

“Onlar kendi inançlarının görüntüsünü çeşitli şekillerde hayata yansıttı. Bu tablo da onlardan birisidir. Eski Ahit’teki anlatılanların bir tabloya dönüştürülmüş halidir. Bu batı dünyasında sıkça karşılaştığımız bir şeydir. Özellikle Hristiyan kültüründe çok belirgin olarak Eski ve Yeni Ahit’te, İncil’deki hikayelerin resmedildiğini görüyoruz. Avrupa’da bu daha da yaygındır. Bu da bizim Anadolu’da ortaya konulan bir üründür.”

YENİDEN GÖZALTI

Tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda gözaltına alınan ve geçen yıl çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılan 3 şüpheli S.A., E.A., M.D. ve A.D. hakkında tablonun orijinal olduğunun tespit edilmesinin ardından yeniden işlem yapılacağı belirtildi.

#Hacettepe Üniversitesi
#Yeni Ahit
#Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi
#Prenses Salome ve Yahya Peygamber
3 yıl önce